VIDEO VSEBINE ZA DRUŽBENE MEDIJE

Aktualno, Prispevki

📅 14.09.2023

Ok, tu postanejo zadeve malce nejasne in mogoče celo izgledajo, kot da so privlečene za lase, ampak ostanite z mano. Mogoče se sprašujete: “a niso vse video vsebine primerne za družbene medije oz. kje drugje pa jih bomo sploh objavili, če ne na družbenih medijih?” Res je, praktično vse video vsebine se prej ali slej znajdejo na družbenih medijih. Vse od posnetkov mačk in psov do predstavitev podjetij. Ampak moramo se zavedati, da vsaka platforma ima svoje mesto, svoj namen in svoje zakonitosti, kar se tiče objavljanja vsebine. Vaša naloga je, da ugotovite, katero platformo uporabljajo vaše potencialne stranke in potem ustvarjajte video vsebine, ki sledijo zakonitostim te določene platforme.

Sleherno video vsebino lahko objavite na vsakem družbenem omrežju, vendar bodo nekatere video vsebine bolje delovale na enem omrežju, druge na drugem. Preden se odločite, kakšne video vsebine boste ustvarjali, je zelo pomembno, da poznate zakonitosti družbenih omrežij, na katerih objavljate. Pa si poglejmo, kakšne so te zakonitosti.

YouTube

YouTube je drugo največje družbeno omrežje in drugi največji iskalnik. Je tudi edina platforma, pri kateri je glavni način komunikacije video. Ta platforma lahko postane dom za predstavitve produktov/storitev/znamk, podjetij, razne webinarje ali prenose dogodkov. Preden začnete ustvarjati video vsebine za YouTube, se zavedajte, da uporabniki te platforme pogosto iščejo video vsebine, ki jim bodo pomagale rešiti nek problem. Uporabniki iščemo vsebine na podlagi besednih zvez “How to,” “Best way to,” ali “Product review” ipd., kateri video bomo pogledali, pa se odločamo na podlagi relavantnosti naslova ter prikazne sličice. To je tudi glavni razlog, zakaj imajo podjetja tako malo ogledov svojega korporativnega videa.

Je pa YouTube odličen za hranjenje video vsebin. Ustvarite si stran, nanjo naložite video vsebine, katere lahko potem enostavno in preprosto vstavite na spletno stran.

Primeri video vsebin za YouTube:

● Predstavitveni videi produktov, demo video in webinarji.

YouTube live za oznanjanje novih produktov ali intervjuje v živo ali vpogled v zakulisja v živo.

● Vse vrste video oglasov, s katerimi lahko targetirate točno določeno občinstvo v točno določeni državi.

Vir: Pexels

Facebook

Facebook je leta 2022 družbeni medij z največ uporabniki. Princip delovanja Facebooka je drugačen kot pri YouTube. Medtem, ko na YouTubu uporabniki iščejo vsebino, Facebook ponuja vsebino našim sledilcem ter prijateljem naših sledilcev. Uporabniki Facebooka so bolj zainteresirani za zabavno ter inspirativno vsebino kot pa vsebino, ki rešuje točno določen problem. Video vsebine, ki se dobro obnesejo na Facebooku, so potemtakem zgodbe uporabnikov, presenetljiva dejstva, lepi in estetski posnetki in tako naprej.

Še eno presenetljivo dejstvo Facebooka je to, da kar 85 % uporabnikov gleda video vsebine brez zvoka. To pomeni da morate zogotoviti, da video vsebine, naložene na Facebook delujejo tudi, če se jih gleda brez zvoka. Vanje vstavite animirane napise ter podnapise govorca, tako boste predali sporočilo tudi, če se video gleda brez glasu.

Facebook ima možnost oddajanja videa v živo. Statistika Facebooka pravi, da vsak peti video poteka v živo in, da uporabniki Facebooka 4x prej kliknejo na video v živo kot na video, ki je bil prej posnet. Če vam ta koncept ustvarjanja video vsebin sede, potem ga kar izkoristite. Še ena pomembna informacija pri uporabi video vsebin na Facebooku je ta, da imajo videi, ki so naloženi na Facebook, veliko večji doseg, kot pa videi, ki se jih naloži na YouTube in se nato na Facebooku deli povezavo do YouTuba. To je precej logično. Facebooku je v interesu, da uporabniki ostanejo na njem, ne pa, da obiščejo konkurenčno platformo, v tem primeru YouTube. To je tudi razlog, zakaj Facebook nagradi uporabnike, ki naložijo video neposredno na Facebook tako, da ima ta video boljši doseg, še boljši kot video v živo.

Primeri video vsebin za Facebook:

● videi, ki navdihujejo vaše sledilce; videi, ki v njih vzbudijo čustva, posnetki iz dogodkov, pohvale zaposlenih, oglasni videi.

● Video v naslovnici strani blagovne znamke.

Facebook stories so uporabni za naznanitev novosti v podjetju.

Facebook live je primeren za oznanitev prostega delovnega mesta, razne intervjuje ali lansiranje novega produkta.

● Vse vrste video oglasov, s katerimi lahko targetirate točno določeno občinstvo v točno določeni državi.

Vir: Pexels

LinkedIn

Tudi LinkedIn se je podal na pot video vsebin in lahko rečemo, da je danes videu prijazno družbeno omrežje. Na LinkedInu bo objava z video vsebino imela kar 20-krat večjo možnost, da bo dosegla nek odziv kot tekstovna objava. Ker se LinkedIn obravnava kot poslovno omrežje, so primerne video vsebine vse tiste, ki se navezujejo na neko industrijo oz. kariero. Na LinkedInu vas ne bo nihče obsojal, če objavljate video vsebine, ki predstavljajo vaš produkt ali storitev, vaše podjetje, razmišljanje o prihodnosti razvoja vašega podjetja, uspešnih financiranjih, najnovejše poglede na stanje neke industrije, intervjuje s strokovnjaki in tako naprej.

Video vsebine na LinkedInu se v bistvu počasi izgubijo v zgodovini vaših objav. Zato je priporočljivo, da najpomembnejše video vsebine določimo kot Featured in tako se za vedno znajdejo na naši predstavitveni strani. Je pa tudi LinkedIn pred leti uvedel hashtage, ki nam omogočijo da sledimo temam ter industrijam, ki nas zanimajo.

Primeri video vsebin za LinkedIn:

● Izobraževalne video vsebine.

● Predstavitve produktov.

● Korporativni videi.

● Intervijuji s strokovnjaki.

● Videi iz zakulisja ali Behind the scenes video.

Bloopers, ki pa se jih gre na nekaterih mestih lotevati s premislekom ali celo izogniti, odvisnosti od vsebine in konteksta sporočenega.

Vir: Muvi Media

Twitter

Če se video vsebine na LinkedInu relativno hitro izgubijo, se na Twitterju izgubijo še prej. Na Twitterju se vse odvija zelo zelo hitro in video vsebine, ki so uspešne, imajo ponavadi nižjo produkcijsko vrednost in izgledajo avtentične. Če video vsebine ustvarite z osebnim pametnim telefonom, boste najverjetneje dosegli ravno to avtentičnost. Na Twitterju ste lahko priča razno raznim video vsebinam, vendar jih je velika večina takšnih, ko nekdo vzame v roke telefon in posname sebe ali nekaj v njegovi okolici. Te video vsebine so praviloma kratke in, če je Twitter eno od družbenih omrežij, preko katerega konunicirate, glejte, da bodo tudi vaše video vsebine kratke.

Primeri video vsebin za Twitter:

● Objavite novice.

● Delite svoje mnenje.

● Kratki intervijuji oz. kratki izseki intervjujev.

● Video posnetki iz zakulisja v živo.

● Plačljivi video oglasi.

Vir: Pexels

Instagram

Instragram je v celoti vizualna platforma, na kateri se v ospredju video vsebine in fotografije pred besedilom. Vsaka video vsebina bo tekmovala z ostalimi video vsebinami, ki so pogosto zelo zelo visoke kvalitete. To je zelo pomemben poudarek; kajti, če nimate vsebine, ki je vizualno privlačna, se bo izgubila v poplavi ostalih vsebin. Čeprav je Snapchat izumil zgodbe (“stories”), jih je Instagram naredil slavne. Okrog 400 milijonov ljudi uporablja Instagram zgodbe za objavo serije fotografij ali video vsebin, ki izginejo po 24 urah.

Sama platforma ponuja veliko različnih orodij, s katerimi lahko popestrite vaše zgodbe, kot so besedilo, čustvenčki, GIFi in animirane nalepke. Pazite, da s temi orodji pretiravate, saj lahko zgodba kar hitro postane kičasta. Tako kot LinkedIn tudi Instagram uporablja # za sledenje temam. Za razliko od ostalih platform lahko # dobesedno zlorabljate, saj vas Instagram ne bo koznoval. Na posamezno objavo jih lahko prilepite kar 50, bodite pozorni samo na to, da jih prilepite pod besedilo, da ne bodo motili sledilcev.

Primeri video vsebin za Instagram:

● Privlačne video vsebine vašega produkta (visoka pridukcijska vrednost).

● Instagram zgode iz zakulisja.

Q&A Instagram zgodbe.

Day-in-a-life tipi video vsebin.

● Plačljivi video oglasi.

Vir: Pexels

TikTok

TikTok je postal buzz word in dobro premislite, ali so vaši naročniki na tej platformi. Trenutno ne poznam še nobenega B2B podjetja, ki uporablja TikTok za svojo komunikacijo in obenem dosega dobre rezultate. Mogoče se bo to že v bližnji prihodnosti spremenilo, zato je pomembno, da spoznamo tudi to platformo, saj je za zelo lojalne in aktivne uporabnike. V osnovi TikTok sprejema kratke 15-sekundne video vsebine v pokončnem format, z velikim poudarkom na glasbi. To je tudi razlog, zakaj je TikTok poln najstnikov, ki plešejo.

Primeri video vsebin za TikTok:

● Kratki hecni videi.

● Ples.

● Skeči.

Memes.

● Izzivi.

● Plačljive video reklame.

Vir: Pexels

Ostali prispevki

GLOBALNI NAVDIH: HEYDUDE. Vsestranski.  

GLOBALNI NAVDIH: HEYDUDE. Vsestranski.  

HEYDUDE, ki v ZDA velja za eno najbolj priljubljenih in najbolj zaželenih znamk čevljev, je prišla tudi v Slovenijo. Maja so jo predstavili v ljubljanskem BTCju, sama znamkina filozofija pa je že omrežila prve navdušene uporabnike in kupce.

LOKALNI NAVDIH: Balkan Campers. Ljubezen in mir!

LOKALNI NAVDIH: Balkan Campers. Ljubezen in mir!

Balkan Campers je izviren retro koncept, ki ohranja kulturno dediščino. Je strasten v prizadevanjih, da se ohranja planet srečen in nedotaknjen. Spodbuja popotnike, da ga ohranjajo čistega in nedotaknjenega. Rad išče in raziskuje kraje z dušo in nedotaknjeno naravo…

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja