REFLEKSIJE: 10Pines kot zgled agilne arhitekture, ki funkcionira

Aktualno, Prispevki

📅 13.09.2023

Si predstavljate podjetje, ki ima 100 zaposlenih in nima ne oddelka prodaje, marketinga ne HRja in ima več multinacionalnih podjetij v čakalni vrsti, za delo z njimi?

Uvodni odstavek je slišati kot znanstvena fantastika, četudi ni tako. Uvodno vprašanje opisuje podjetje 10Pines. Programersko podjetje iz Buenos Airesa, kjer že od leta 2009 delajo drugače. In ta način dela jih je pripeljal tako daleč, da so danes kot blagovna znamka eno od najnaprednejših organizacij iz področja digitalnih tehnologij.

Vir: 10Pines.

Ključna esenca 10Pines organizacije je agilnost. Ker so bili lastniki trdno prepričani, da agilnost deluje le ustrezno implementirana, na pravi način, so se odločili, da bodo ustanovili svoje podjetje, katerega osrednji del bo predstavljal agilen proces. Po ustanovitvi podjetja so naleteli na prakse Ricarda Semlerja, ki je v knjigi Maverick opisal, kako organizacijo podjetja vzpostaviti drugače. Danes delujejo že dvanajsto leto, zaposlenih imajo čez 100 ljudi, katerih lojalnost je težko primerljiva s standardom v industriji. Fluktuacija zaposlenih v podobnih podjetjih je nekje med 25-30 %, v 10Pines pa ta znaša le 5 %.

Za lažje razumevanje, kako deluje podjetje, kot je 10Pines, je treba pogledati njihove ključne tri gradnike:

  • Transparentnost vseh informacij.
  • Transparentnost vseh finančnih informacij.
  • Delitev dobička.

Glavna povezava treh stebrov je soodločanje vseh zaposlenih, kjer se uporablja princip soglasja in ne konsenza. Princip soglasja namreč omogoča udeležencu, da svoje privolitve ne poda, ampak mora za tako odločitev imeti objektivne argumente; zakaj bi mu na primer lahko dotična odločitev škodila ali pa povzročila škodo podjetju. 

V podjetju 10Pines so dostopne prav vse informacije; od stroškov, prihodkov do plač zaposlenih. Imajo namreč implementiran “open management”, za kar pa so morali vložiti veliko časa tako, da so poskrbeli za ključne kompetence vseh zaposlenih, ki je v razumevanju številk in organizaciji izobraževanj, saj ni pomembno le, da ljudje številke vidijo, temveč je pomembno, da jih tudi razumejo ter, da se zavedajo, kaj številke sporočajo.

Posebnost podjetja 10Pines je tudi ta, da lastniki s svojim zaposlenimi delijo 50 % dobička. V ta namen imajo formulo za izračun deležev, ki je znana vsem. Vsak član ekipe ima tudi možnost predlagati drugo formulo, za katero meni, da je pravičnejša. Seveda se potem o predlogu soodločajo vsi zaposleni.

Poleg zgornjih treh stebrov uporabljajo v podjetju 10Pines veliko drugih orodij; od dogovorjenega ritma sestankov, sestankov za določanje plač, letni sestanek načrtovanja… Kar pomeni, da so vsi člani podjetja 10Pines odgovorni za vodenje in upravljanje podjetja, zato je izjemno pomembno, da vsak član podjetja tudi pozna vsa področja podjetja, saj le tako lahko v popolnosti soodloča in sprejema skupne odločitve.

Verjamem, da ste ob prebiranju zgornjega dela pomislili, da sta iskanje in selekcija kadra, ključna, saj je za tovrstno organizacijo potrebno imeti napredne ljudi, pa temu ni tako. Podjetje 10Pines nima HR oddelka in lastniki upajo, da ga nikoli ne bodo imeli. Selekcijski postopek je v njihovem podjetju 3-nivojski. Na prvem nivoju uporabniku razložijo kulturo in način delovanja podjetja, predvsem pa ga spoznajo. V drugem nivoju mu kot IT podjetje dajo tehnično nalogo, ki jo oseba reši doma brez časovnih omejitev. Na drugem srečanju se pogovorijo predvsem o postopku, kako se je oseba lotila naloge ter, katere odločitve je v fazi reševanja sprejela. V tretjem nivoju sledi spoznavanje s čim več zaposlenimi v podjetju. Po “spoznavanju” sledi odločitev, ali osebi ponudijo zaposlitev po prej opisanem postopku soglasja, kjer vsi podajo soglasje, ali pa razloge, zakaj so proti.

Da je napredek del njihovega DNK, govori podatek, da se znotraj podjetja 10Pines vedno izbira isti tip osebe, zato so lastniki svojo energijo usmerili v organizacijo posebnih dogodkov, pripravništev, ki so trenutno namenjena le ženskam. V zavezanosti svoji nameri so ustvarili t. i.“Gender committee”, ki je namenjen temu, da so pravila, postopki, delo na splošno bolj vključujoči. 

V osnovi so člani podjetja 10Pines različno zavezani k svojim obveznostim vodenja podjetja, predvsem zaradi interesov, ki jih imajo, in to se tudi upošteva, ampak krovna ideja je, da vsak na svoj način prispeva k vodenju podjetja; nekateri z iskanjem in selekcijo kadra, drugi s financami, IT podporo itd….Vsakdo izbere, kar mu je najbližje, nihče pa ni 100 % časa v tej eni in isti vlogi. Zato tudi nimajo prodajnika oz. nekoga, ki skrbi za marketing – to je namreč odgovornost vseh članov.

Vključenost zaposlenih, odgovornost in predanost podjetju sta dovolj, da se glas o dobrem delu širi tako hitro, da se v podjetju 10Pines ni treba aktivno ukvarjati s prodajo. Dovolj je, da odgovorijo na prejeto povpraševanje.

Kako začeti ustvarjati podjetje, kot je 10Pines? Če bi vprašali Jorge-a Silvo, bi vam odgovoril takole:“Moj nasvet bi bil, da začnete z majhnimi koraki, si izberete nekaj osnov in na ta način preprečite pojav paralize zaradi ogromnega števila informacij. Poiščite tista področja, kjer so spremembe lažje in, kjer lahko začnete z majhnimi spremembami in počasi sprožite domino efekt.”

Ostali prispevki

VIDEO: PRO video vs. DIY video

VIDEO: PRO video vs. DIY video

Dejstvo je, da moramo vsi komunicirati, tako ali drugače, če želimo ostati v igri. Vprašanje je, kdaj investirati v vsebine visoke produkcijske vrednosti in kdaj je čisto v redu, če ustvarimo video vsebino s telefonom.

VIDEO VSEBINE ZA DRUŽBENE MEDIJE

VIDEO VSEBINE ZA DRUŽBENE MEDIJE

Sleherno video vsebino lahko objavite na vsakem družbenem omrežju, vendar bodo nekatere video vsebine bolje delovale na enem omrežju, druge na drugem. Preden se odločite, kakšne video vsebine boste ustvarjali, je zelo pomembno, da poznate zakonitosti družbenih omrežij, na katerih objavljate. Pa si poglejmo, kakšne so te zakonitosti.

LJUBLJANSKI TEDEN MODE 2023

LJUBLJANSKI TEDEN MODE 2023

Tudi tokrat v luči trajnostne mode. Na 14. Ljubljanskem tednu mode se bo predstavilo največ slovenskih oblikovalcev doslej. 

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja