TEMA V ZNAMČENJU: Maxi/minimalizem znamk. 

Aktualno, Tema

📅 01.09.2022

TEMA V ZNAMČENJU: Maxi/minimalizem znamk. 

“Less is more” ali “More is more”?

Pa ja, prag iz 20. v 21. stoletje nas je zbudil v konceptih minimalizma. Postal je praktično mainstream. Filozofija simplicizma, preproščine, kako zreducirati, optimizirati, subvertirati odvečni junk, balast in kič na raven preprostih kompozicij, idej, linij, oblik … skratka v less is more“.

 
Vse to se je odražalo skozi umetnost, slikarstvo, modo, make-up, hrano, pohištvo, krajinsko in urbano arhitekturo ter vse druge aktualne reprezentacije javnega, torej tudi oglasna in promocijska sporočila znamk: sčiščene linije v oblikovalskih presežkih in objektih, asketska arhitektura, minimalistična kompozicija subjektov/objektov v zgodbi, manj besed s poanto sporočilnosti … Ob tem, ko to pišem, se najprej spomnim, ne vem po kateri logiki, na znamko Geox in kampanjo “Diha!”. Mislim, da me je takrat prešinilo (ta kampanja je krasila mnoge plakate in tiskane oglase zdaj že vsaj kako desetletje nazaj, ne spomnim se letnice), kako so v bistvu z eno besedo povedali vse in sinhrono svojemu konceptu zgodbe. Čevlje je v poplavi mnogoterih ponudnikov res izziv predstaviti, obenem pa promovirati vse tiste prednosti, ki jih imajo (npr. da dihajo, so iz kvalitetnega materiala ipd.). Na oglasih je bil vedno le en izbran Geoxov čevelj, poleg pa slogan s klicajem (Diha!) in prš tistega dima, ki se je vil iz podplata (simulacija dihanja noge v čevlju). 

Toda minimalizem v reprezentiranciji nekega diskurza niti ni tako nova ali revolicionarna pogruntavščina, kot se je morda na pragu tisočletja zdela. Zgodovina po poti minimalizma priča, da se je ta transcendentalistična filozofija uveljavila v …

Samo za naročnike

Že imate račun? Prijavite se.

Podobne vsebine

Video strategija za B2B podjetja

Video strategija za B2B podjetja

Reciklaže istih vsebin lahko pomagajo daljše časovno obdobje. Poznam primere, ko naročnik uporablja video vsebine stare 10 let in funkcionira.

OSEBNOST ZNAMK, DRUGIČ

OSEBNOST ZNAMK, DRUGIČ

Kaj je tisto, kar kreira polje trdne osebnosti znamke v vedno dinamičnem okolju delovanja trga in poslovnega sveta?

TEAL PODJETJA

TEAL PODJETJA

V Teal podjetjih se top down management zamenja s samoorganiziranimi teami, kjer imajo kompetence prednost pred statusom.

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja