Super Znamka https://superznamka.si Nova slovenska revija s fokusom na znamčenje in marketing. Fri, 19 Jul 2024 10:02:02 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.7 https://superznamka.si/wp-content/uploads/2021/02/cropped-sz-favicon-32x32.png Super Znamka https://superznamka.si 32 32 201038522 GLOBALNI NAVDIH: HEYDUDE. Vsestranski.   https://superznamka.si/globalni-navdih-heydude-vsestranski/ https://superznamka.si/globalni-navdih-heydude-vsestranski/#respond Fri, 19 Jul 2024 10:01:41 +0000 https://superznamka.si/?p=9089 HEYDUDE, ki v ZDA velja za eno najbolj priljubljenih in najbolj zaželenih znamk čevljev, je prišla tudi v Slovenijo. Maja so jo predstavili v ljubljanskem BTCju, sama znamkina filozofija pa je že omrežila prve navdušene uporabnike in kupce.

The post GLOBALNI NAVDIH: <strong>HEYDUDE. Vsestranski.  </strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
HEYDUDE, ki v ZDA velja za eno najbolj priljubljenih in najbolj zaželenih znamk čevljev, je prišla tudi v Slovenijo. Maja so jo predstavili v ljubljanskem BTCju, sama znamkina filozofija pa je že omrežila prve navdušene uporabnike in kupce.

Koncept

Znamko odlikujejo udobnost, estetika in vsestrankost. Na trgu obstaja že skoraj dve desetletji, točneje od leta 2008, ko sta jo v italijanski Toskani ustanovila strokovnjaka za obutev, Alessandro Rosano in Dario Kaute. Prva ikonična modela, ‘Wendy’ in ‘Wally‘, obstajata še danes in veljata za znamkino klasiko. HEYDUDE obuvala postavljajo v ospredje preizkušeno udobje (navdušeno preverjeno in preizkušeno), mehkost in lahkotnost, s pridihom mokasinskega sloga, da se jih obenem lahko nosi v različnih okoljih – od prostočasno aktivnih do resnejših, poslovnih. Znamka je celo bila v goodie bagih na letošnjih oskarjih s simpatičnim sporočilom: »nas lahko vsaj obuješ, kipec pa samo prah nabira«, s čimer je dokazala, da tudi samo promocijo gradi premišljeno, pristno in igrivo.

Vir: HEYDUDE Slovenija.  

Zgodba znamke

Misija znamke temelji na filozofiji, da so obuvala mehka, resnično lahka in udobna, ki jih je lahko kombinirati – s čim manj razmišljanja, kaj imaš lahko na nogah (glede na trenutek in okoliščine, v katerih si) in z več razmišljanja, da preprosto uživaš (v trenutku in okoliščinah, v katerih si).  Tudi sama ustanovitelja znamke sta si že na samem začetku zadala cilj ustvarjati čevlje, ki brez težav združujejo udobje, stil in vsestranskost.

Vir: HEYDUDE Slovenija.  

Kot je na predstavitvi povedal Marjan Kočila, direktor podjetja Intersocks, ki je uvoznik za blagovno znamko HEYDUDE na 14 evropskih trgih – tudi v Sloveniji, je filozofija priljubljene znamke obutve to, da ti omogoča, da se »lažje prepustiš trenutku, v katerem si – pa naj bo to piknik na domačem vrtu, pivo po pohodu na najljubši hrib ali pa samo sproščeno druženje s prijatelji«. Ne preseneča, da je znamka pogosta izbira tudi za slogovno različne turistične poti in pohajkovanja.

Vir: HEYDUDE Slovenija.  

Izdelki znamke

Po navdušenju nad prvima dvema ikonama z imenoma ‘Wendy’ in ‘Wally’ je znamka razširila preizkušeno udobje, zračnost in lahkotnost na številne nove stilske modele čevljev, kot so superge, škornji in sandali, razvili pa so tudi otroško kolekcijo. Letošnja spomladanska kolekcija ponuja širok izbor barv (tudi s potiski in vezenji) in materialov (jersey, mrežasta tkanina, platno, pluta). Nekateri ženski modeli imajo tudi zaželeno platformo. Vsem je skupno to, da so izjemno lahki in udobni ter imajo prilagodljive in elastične vezalke.  Novost pri prihajajoči jesenski kolekciji bodo škornji z vodoodbojnimi materiali.

Vir: HEYDUDE Slovenija.  

Ciljna skupina in ugled znamke

HEYDUDE je namenjena mladim in mladim po srcu, »youngsterjem, ki bluzijo po svetu«. Spogleduje se tako z modo kot z udobjem. Glede na raziskave »je v ZDA sedma najbolj priljubljena znamka obutve med najstniki, skupno zadovoljstvo kupcev je 9,1 od 10, verjetnost ponovnega nakupa je kar 94 %, povprečno pa ima kupec Heddude kar štiri pare čevljev te znamke, kar je dvakrat več od konkurence,« je poudaril Kočila.

Jedro znamke ves čas ohranja konsistenco že od uvedbe prvih ikoničnih modelov in skozi čas potrjuje, da je ubral pravo pot ter dregnil v nišo, ki še ni bila pokrita in ki z leti prepričljivo narašča. Pomenljiv je že podatek, da je podjetje leta 2018 poslovalo z 20 milijoni dolarjev, že v treh letih pozneje pa s 500 milijoni dolarjev. Poslovni interes je v tem prepoznalo ameriško podjetje Crocs, ki je leta 2022 znamko HEYDUDE kupilo, obenem pa dodatno nadgradilo lastno filozofijo obuval, ki sicer sloni na udobnosti na temeljih prepoznanih prednosti in posebnosti.

V Evropi je znamka odličo prisotna na Apeninskem in Pirenejskem polotoku, zlati v Italiji in Španiji je dobro poznana in prodajana že več let. Minulo leto pa se je distribucija še aktivneje razširila na celotni svet, odpirajo se tudi prve t. i. monobrand trgovine. Seveda si želijo osvojiti in nagovoriti tudi uporabnike Balkanskega polotoka. Intersocks bo kot podjetje v distribuciji za ta del regije skrbel za 13 držav.

Vir: HEYDUDE Slovenija.  

HEYDUDE je z velikim veseljem otvoril prodajo obuval v Sloveniji, in sicer v prodajalni Intersport, ki je tudi prijazno gostil dogodek ob predstavitvi znamke. Zakaj so izbrali Intersport? Ker je »impresivna zgodba, s katero sodelujejo že od samega začetka« (o. a.; prodaja športnih nogavic). Izviren, programsko, kreativno in izkustveno dovršen dogodek je potekal v partnerstvu z Internavti, NC3 in Vesne Hočevar Sraka.

The post GLOBALNI NAVDIH: <strong>HEYDUDE. Vsestranski.  </strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/globalni-navdih-heydude-vsestranski/feed/ 0 9089
LOKALNI NAVDIH: Balkan Campers. Ljubezen in mir! https://superznamka.si/lokalni-navdih-balkan-campers-ljubezen-in-mir/ https://superznamka.si/lokalni-navdih-balkan-campers-ljubezen-in-mir/#respond Wed, 17 Jul 2024 09:59:33 +0000 https://superznamka.si/?p=9078 Balkan Campers je izviren retro koncept, ki ohranja kulturno dediščino. Je strasten v prizadevanjih, da se ohranja planet srečen in nedotaknjen. Spodbuja popotnike, da ga ohranjajo čistega in nedotaknjenega. Rad išče in raziskuje kraje z dušo in nedotaknjeno naravo...

The post LOKALNI NAVDIH: <strong>Balkan Campers. Ljubezen in mir!</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
Balkan Campers zgodba je zaživela pred dobrim desetletjem, ko se je rodila ideja o »roadtripanju« po Balkanu z »old school« kombiji, kot smo jih poznali v bivši državi Jugoslaviji. Popotniki po srcu so se združili in ustvarili točno takšno in naravnost pravo zgodbo – s ponudbo različnih modelov starih in predelanih kombijev.

Zametek znamke

Ideja o razvoju podjetja in blagovne znamke Balkan Campers se je rodila leta 2013 v Avstraliji. Ustanovitelj je dobil idejo pri podjetju Wicked Campers, preko katerega je najel kombi ter z njim v nadaljevanju raziskoval in prepotoval Avstralijo v letu dni. Koncept avstralskega podjetja se mu je zdel naravnost izviren: stari in popisani kombiji, znamk Mitshubishi ali Toyota, ki jih je bilo moč najeti. V Sloveniji in državah bivše Jugoslavije takega retro koncepta še ni bilo, zato se je le-ta zdel zelo potencialen. Kmalu je nakupil prve starejše generacije Volkswagnovih kombijev in vsem so podelili svoja unikatna jugo imena, povezana s Slovenijo ali drugimi državami iz Balkana. Takole te pozdravljajo že na sami spletni strani: Hello, I`m JagaBaga! Hello, I`m Valter!, Hello, I`m Alma!, Hello, I`m Jare!, Hello, I`m Vanč!, Hello, I`m Plavi!, Hello, I`m Vučko!, Hello, I`m Boka! … saj ne veš, v katerega bi se podal najprej, ker je vsak posrečen in unikaten. Pod vsakim nagovorom kombija je še kratek zgodovinski opis z zgodbo, po katerem je dobil ime.

Vir: balkancampers.com.

Zahvaljujoč neverjetnim popotnikom iz vsega sveta je lahko majhna in zagnana ekipa pri Balkan Campers pustila vsakdanja dela in zaživela srečno, pravo ter igrivo življenje.

Znamkina zgodba

Vozila Balkan Campers so opremljena s posteljami, kuhinjo, kamping opremo in ostalim. Najstarejše vozilo ima 43 let, najmlajše pa 16. Večinoma se oddajajo avanturistom iz tujine, ki pridejo raziskovati čudesa Balkana, mlajšim popotnikom in parom. Popotniki lahko kombije enostavno rezervirajo preko spletne strani, ki je glavni prodajni kanal podjetja. Prevzamejo jih lahko na različnih lokacijah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji in Avstriji. Na spletni strani so na zemljevidu tudi označene točke prevzema in vračanja najetih vozil. Zraven pa so umeščeni še ostali priročni napotki, na primer katere države lahko obiščeš s tako najetimi kombiji, možnosti najema koles, asistenca na poti, opisi poti in skritih kotičkov ter namigov za izlete, na katere se lahko z najetimi vozili podaš …

Vir: balkancampers.com.

Zgodbe popotovanj s kombiji so vedno zanimive in nepozabne. Primerne so za avanturistične turiste, ki radi raziskujejo lepote narave z možnostmi postankov. Najem kombijev je tudi izvrstna odločitev za obisk kakšnih glasbenih festivalov ali najmanjših zakotnih vasic.

Prednosti znamke

Balkan Campers je izviren retro koncept, ki ohranja kulturno dediščino. Je strasten v prizadevanjih, da se ohranja planet srečen in nedotaknjen. Spodbuja popotnike, da ga ohranjajo čistega in nedotaknjenega. Rad išče in raziskuje kraje z dušo in nedotaknjeno naravo, a žal tovrstni kraji vse bolj izginjajo. V svojem nagovoru popotnikom izreka vrednote solidarnosti, enotnosti in bratstva, ki so nekoč združevale ljudi v Jugoslaviji. Popotnike s temi nagovori spodbuja, da mu obenem tudi pomagajo podpirati projekte, ki slonijo na takšnih vodilih. Tako so doslej že organizirali kar nekaj popotovanj z dobrim namenom in ekološko noto, recimo: vožnja z izbranimi vozili in odkrivanje divjih rek Balkana (donacije iz naslova najema se potem namenijo k ohranjanju rek v tem prostoru). V sledenju tako opredeljenim vrednotam se torej Balkan Campers zgledno pozicionira ob konceptualno sorodnih dogodkih, poslanstvih in aktivnostih.

Vir: balkancampers.com.

Promocije, aktivnosti

Letos tudi mineva točno 40 let, odkar je Jugoslavija kot prva od katerih koli slovanskih držav gostila zimske olimpijske igre. 15. marca so se zato v Gali Hali poslovili v velikem »Vučko is back« stilu. Obleklo se je v outfite jugo scene, srce in glave pa so se preselile v disko klube Sarajeva, v čas, ko je takratna Jugoslavija proslavljala srebrno medaljo smučarja Jureta Franka. Za plesno glasbo v duhu jugo new wave-a, funka in hip hopa sta poskrbela DJ BaYoin Jizah a.k.a. Funkenstein, medtem ko je Balkan Campers poskrbel za odlično vikend roadtrip nagrado z legendarnim VW Golfom 1 z imenom Vučko. Za hrano pa je poskrbel en in edini Burek Olimpija. Takšne zgodbe potrjujejo, kako se znajo znamke kot podporniki, sponzorji pravilno umestiti v dogodke, ki se vsebinsko stapljajo z njihovo izvorno vsebino, misijo in, nenazadnje, tudi s ciljno skupino, ki razmišlja podobno.

Vir: balkancampers.com.

The post LOKALNI NAVDIH: <strong>Balkan Campers. Ljubezen in mir!</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/lokalni-navdih-balkan-campers-ljubezen-in-mir/feed/ 0 9078
TRENDI V ZNAMČENJU: puhasto roza, razvlečene črke in mikro animacije https://superznamka.si/trendi-v-znamcenju-puhasto-roza-razvlecene-crke-in-mikro-animacije/ https://superznamka.si/trendi-v-znamcenju-puhasto-roza-razvlecene-crke-in-mikro-animacije/#respond Mon, 15 Jul 2024 09:06:16 +0000 https://superznamka.si/?p=9066 Svet znamčenja in marketinga vsako leto postreže s smernicami, ki naj bi narekovale tok trendov. Črpajo predvsem v prevladujočih okusih v aktualni modi, notranji opremi in popularni kulturi.

The post TRENDI V ZNAMČENJU: puhasto roza, razvlečene črke in mikro animacije appeared first on Super Znamka.

]]>
Svet znamčenja in marketinga vsako leto postreže s smernicami, ki naj bi narekovale tok trendov. Črpajo predvsem v prevladujočih okusih v aktualni modi, notranji opremi in popularni kulturi. Nekatere smernice so ponavljajoče mantre in zapovedi zadnjih nekaj let, kot npr. prijaznost okolju, personalizirane uporabniške izkušnje, ročne ilustracije, minimalistične linije, monokromatične barve … Izpostavimo pa lahko še nekaj drugih ključnih, nekoliko drugačnih prebliskov v smernicah za letošnje leto.

Zvočno znamčenje (sonic branding). Zvok nas spremlja vsepovsod. Vse več znamk se odloča za oz. se vključujejo v podkaste, ki, tako se zdi, vse bolj nadomeščajo ali izpodrivajo dovršenost logotipov in edinstvenost ustvarjenih besednih zvez. A ne gre zgolj za podkaste. V ospredju so zvočne recepture, ki zagotavljajo globlje povezave z občinstvom. Namesto vsakokrat novih invencij zvočnih elementov, se kot bolj učinkoviti priporočajo tisti elementi, ki znamko avtomatsko prikličejo. Da je tak priklic zagotovljen, se spodbuja uporabo repeticije, v začetnih ali odjavnih špicah radijskih spotov, ki funkcionirajo kot večne, zimzelene klasike.

Pisno znamčenje. Oblikovalci v letošnjem letu izbirajo krepke in popačene pisave, z večjimi razmiki med črkami, ki ustvarjajo izvirne zapise. V bistvu so takšni posegi v svet črk minimalni, a ravno v tem je trik: minimalne spremembe, ki ustvarjajo večji končni učinek, kot npr. podolgovate in raztegnjene črke, ročno narisane poteze ipd. Prav tako se črke ponekod dobrodošlo zamenjujejo z ikonami ali predmeti. Skozi vse to naj bi znamke vdahnile videz zabavnosti, spogledljivosti.

Vir: Freepik.com.

Mikroanimacije so naslednji zanimiv pristop. Vnašanje malih, premikajočih se elementov med posameznimi gifi, igrivo poskakovanje po paralaksah in podobni animirani momenti ustvarjajo vtis znamkine živosti, ki je še kako ključen v digitalnem svetu. Po nekaterih raziskavah naj bi tovrstni, minimalistični animirani vložki zagotavljali večje klike. Animacija je zahtevno orodje, ki ga kot takega ne gre podcenjevati. Mikroanimacije pa so še posebej svojevrstna obrt, zato bi morala biti video strategija vselej obravnavana kot premišljena veja in veščina v celotnem segmentu oblikovanja.

Dotaknimo se še barve, ki je proglašena za barvo leta. Peach Fuzz. Puhasto roza. Nežno breskvina. Pantone jo je umestil in opredelil kot: PANTONE 13-1023. Tako proglašena barva naj bi signalizirala naše želje, vizijo po negovanju samih sebe, ob bogatenju uma, duše in telesa, naše večno hrepenenje po bližini in povezanosti, sočutje ter mladostno brezčasnost. Motorola telefoni, Cariuma superge ter Ultrafabics tkanine so primeri znamk, ki so letos ugriznile v uradno razglašeno barvo leta.

Vir: Freepik.com.

Last but Not least. Nepopolno trženje. Nepopolna promocija. Odprava popolnih in fotošopiranih vizualij so, nenazadnje, priporočeni trend. Ljudje, potrošniki, uporabniki, kupci, obiskovalci s(m)o utrujeni od popolnega in urejenega blišča, kot se vztrajno zarisuje in prikazuje. Po nekaterih raziskavah so namreč potrošniki prepričani, da znamkam primanjkuje avtentičnosti prav zaradi tovrstne pretirane dovršenosti in popolnosti. Preveč urejeni studijski posnetki in videi ubijajo.

The post TRENDI V ZNAMČENJU: puhasto roza, razvlečene črke in mikro animacije appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/trendi-v-znamcenju-puhasto-roza-razvlecene-crke-in-mikro-animacije/feed/ 0 9066
Prvi spoznajte oglaševanje na TIKTOKU v Sloveniji – ZADNJA PROSTA MESTA https://superznamka.si/prvi-spoznajte-oglasevanje-na-tiktoku-v-sloveniji-zadnja-prosta-mesta/ https://superznamka.si/prvi-spoznajte-oglasevanje-na-tiktoku-v-sloveniji-zadnja-prosta-mesta/#respond Wed, 10 Jul 2024 13:45:46 +0000 https://superznamka.si/?p=9061 Ujemite zadnjo priložnost za webinar, na katerem vam bomo pokazali, kako lahko vaša blagovna znamka ali podjetje prehiti konkurenco na TikToku.

The post Prvi spoznajte oglaševanje na TIKTOKU v Sloveniji – ZADNJA PROSTA MESTA appeared first on Super Znamka.

]]>
Ujemite zadnjo priložnost za webinar, na katerem vam bomo pokazali, kako lahko vaša blagovna znamka ali podjetje prehiti konkurenco na TikToku.

Bold Group organizira webinar, na katerem izveste več o prihajajočem TikTok oglaševanju v Sloveniji letos avgusta. 
​​​​​​​

Vir slike: bold.group.

Anja Zakovšek iz Bold Group in njen gost Domen Dan Gaiman iz DD Studios vam bosta predstavila ključne strategije in praktične nasvete za uspešno TikTok oglaševanje. Izvedeli boste, kako lahko vaša blagovna znamka izkoristi priložnosti, ki jih v našo regijo prinaša TikTok for Business. 

Četrtek, 11. julij 2024, ob 15:00

Prijave na brezplačen webinar: https://event.webinarjam.com/register/15/gl8rrck?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=2024-07-10&utm_campaign=Prvi+spoznajte+ogla%C5%A1evanje+na+TIKTOKU+v+Sloveniji+ZADNJA+PROSTA+MESTA

The post Prvi spoznajte oglaševanje na TIKTOKU v Sloveniji – ZADNJA PROSTA MESTA appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/prvi-spoznajte-oglasevanje-na-tiktoku-v-sloveniji-zadnja-prosta-mesta/feed/ 0 9061
GLOBALNE NOVICE: Temu – pretres globalnega online shoppinga, Lyle`s Golden Syrup – spremenil logotip po 140 letih, Pralni stroji po navdihu Volkswagna, Llaollao – prva evropska znamka zamrznjenega jogurta na svetu, PRO PR Globe Awards https://superznamka.si/globalne-novice-temu-pretres-globalnega-online-shoppinga-lyles-golden-syrup-spremenil-logotip-po-140-letih-pralni-stroji-po-navdihu-volkswagna-llaollao-prva-evropska/ https://superznamka.si/globalne-novice-temu-pretres-globalnega-online-shoppinga-lyles-golden-syrup-spremenil-logotip-po-140-letih-pralni-stroji-po-navdihu-volkswagna-llaollao-prva-evropska/#respond Wed, 10 Jul 2024 09:48:27 +0000 https://superznamka.si/?p=9049 GLOBALNE NOVICE: Temu – pretres globalnega online shoppinga, Lyle`s Golden Syrup – spremenil logotip po 140 letih, Pralni stroji po navdihu Volkswagna, Llaollao – prva evropska znamka zamrznjenega jogurta na svetu, PRO PR Globe Awards.

The post <strong>GLOBALNE NOVICE: Temu – pretres globalnega online shoppinga, Lyle`s Golden Syrup – spremenil logotip po 140 letih, Pralni stroji po navdihu Volkswagna, Llaollao – prva evropska znamka zamrznjenega jogurta na svetu, PRO PR Globe Awards</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
Temu – pretres globalnega online shoppinga

Letošnji Super Bowl si je ogledalo rekordnih 123 milijonov Američanov. Toda poleg tega, da so dobili največji športni dogodek v državi, uspešnico ob polčasu in več izrezov Taylor Swift v množici (skozi budne oči fotoreporterskih objektivov in kamer), so dobili tudi šest 30-sekundnih reklam za Temu – podjetje za e-trgovino v kitajski lasti. Za občutek oz. primerjavo: običajna 30-sekundna reklama za Super Bowl stane okoli 7 milijonov dolarjev, ​​med letošnjim dogodkom jih je imel Temu šest.

Podjetje, ki prodaja vse – od oblačil do elektronike in pohištva – je prvič začelo delovati leta 2022, v ZDA, kasneje pa v Združenem kraljestvu in drugod po svetu. Po podatkih, ki jih je zbral analitik SimilarWeb, je od takrat dosledno na vrhu svetovnih lestvic prenosov njegove aplikacije, saj jo vsak mesec uporablja nekaj manj kot 152 milijonov Američanov ter 45 milijonov uporabnikov znotraj držav Evropske unije.

Zanimiv del zgodbe Temu je tudi v trženjskem delu. Veliko proračuna namreč namenjajo tudi za t. i. mikrotrženje, in sicer z izbranimi vplivneži se dogovorijo za poslovni model promocije preko družbenih  kanalov, kot sta TikTok in YouTube. Ta premišljeni poslovni model pije vodo in je fascinanten v tem delu, ker imajo ti vplivneži običajno manj kot 10.000 sledilcev, hkrati pa so njihove skupnosti zelo močne.

Podjetje si na ameriški borzi dosledno izmenjuje prvo mesto s tekmecem, Alibabo. Kot so zapisali navedek v letos objavljenem BBCjevem prispevku: “Ponosni so, da lahko kitajska podjetja ubijejo zmaje e-trgovine iz Združenih držav, kot je Amazon”.  

Uspešna Temujeva digitalna platforma temelji na obsežnem zbiranju podatkov o potrošniških izdelkih in analizah o najbolj iskanih in klikanih izdelkih, ki jih v nadaljevanju delijo s posameznimi proizvajalci. Temu posredovanje takšnih podatkov namreč deli popolnoma neobremenjeno in brezplačno, saj jih jemlje kot predhodno pripravo oz. testiranje in pripravo trga za bodoče dobre prodajne rezultate – s “pravo” ponudbo izdelkov, ki trg zanima. Druga Temujeva prednost je tudi v pošiljanju blaga neposredno iz tovarniških obratov, brez posrednikov, zaradi česar je v bistvu oproščeno raznih dajatev. A nekaterim to že v hodi v nos in na obzorju je priprava cele vrste predpisov, ki bo to področje uredila (npr. vrzeli v ladijskem prometu ipd.). Ne samo dobavne verige, Temu je, zlasti v ameriških in angleških krogih, pogosto tarča kritik zaradi prodaje blaga, proizvedenega s prisilnim delom. Zanimivo bo še naprej spremljati, ali bodo regulativni standardi naredili preboj pri bolj odgovorni prodaji znamk, kar velja praktično za katero koli panogo.

Vir slike: Jeff Sheldon, Unsplash.

Lyle’s Golden Syrup – spremenil logotip po 140 letih

Že več kot 140 let je Lyle’s Golden Syrup stalni izdelek v shrambi katere koli britanske pekarne. Na svoji pločevinki vsebuje precej nenavaden logotip: levje truplo, obdano s čebelami. Toda zdaj, prvič po letu 1880, je izdelek, ki ga Guinnessova knjiga rekordov priznava kot najstarejšo blagovno znamko in embalažo na svetu, izšel v veliki preobleki. Vizija znamkinega podjetja je slonela na prepričanju, da bo osvežena zapuščina blagovne znamke »pritegnila občinstvo 21. stoletja«.

Zlati sirup, znan tudi kot lahka melasa (»light treacle«), je sladek sirup jantarne barve iz rafiniranega sladkorja, ki ga je Abram Lyle & Sons prvič proizvedel leta 1881. Ustanovitelj podjetja, škotski poslovnež Abram Lyle, se je takrat odločil za logotip, katerega navdih sloni na svetopisemski zgodbi iz Stare zaveze, v kateri Samson z golimi rokami ubije leva, da bi pozneje odkril, ali so se v živalskem trupu ugnezdile čebele. Samson nato poje med iz notranjosti leva, deli ga tudi s svojimi starši ter predstavi 30 svatom z uganko, češ »iz močnega je nastalo nekaj sladkega«. Ta izvleček besedila uganke, »Iz močnega je nastala sladkost«, je na samem logotipu Lyle`s Golden Sirus že od samega začetka.

Odzivi na prenovljeno podobo znamke so bili mešani. Na eni strani je bila deležna pohvale in dobrodošlice, češ da je bolj sodoben in sčiščen, na drugi strani, zlasti s strani krščansko usmerjenih komentarjev, pa je bila deležna nenaklonjenih stališč, češ, kako lahko samo menedžerji vzamejo neko zgodbo, ki živi že 2000 let, in si jo prikrojijo po svoje.

Lyle’s Golden Syrup, prvotna in nova embalaža. Vir: Lyle’s Golden Syrup.

Ipanema x Shakira

Znamka Ipanema, rojena iz ljubezni do sproščenega obutvenega sloga, je stil za ženske, ki gredo kamor koli. Kul, udoben, brezskrben, vsem dostopen modni dodatek, kot Ipanema opisuje svoja obuvala, ki jih izdelujejo v Braziliji od leta 2000.

Proizvajalec je nedavno svojo promocijo nadgradil s promocijskim partnerstvom z vplivno latinsko ameriško pop ikono, Shakiro. Kot glavna zvezda ekskluzivne globalne kampanje za Ipanemino linijo Sempre Nova (Vedno nova) se je ponosno pridružila znamkinemu poslanstvu, ki sloni na opolnomočenju žensk in slavljenju duha modernih žensk skozi potovanja. Zbirka vključuje japonke, ravne sandale, natikače, hišne copate in sandale s platformo.  

Vir: ipanema.com.

Pralni stroji po navdihu Volkswagna

Pralni stroji, ki jih je navdihnil Volkswagen, presegajo estetiko z vključitvijo izbranih vintage elementov, kot so kromirani poudarki, ki spominjajo na klasično zasnovo avtomobilov. Priznani avtomobilski gigant je kot znamka vstopil na področje bele tehnike – posrečeno, unikatno, nostalgično, prefinjeno prisrčno. Zakaj bi bilo klasično belo, ko je lahko tudi pisano. Pralni stroji po navdihu Volkswagna so najnovejši trend na trgu, ki je preplavil svetovni splet. Ti stroji, ki združujejo elegantno zasnovo z vrhunsko tehnologijo, obljubljajo učinkovitost in slog kot še nikoli doslej.

Retro barvne sheme (pastelno modra, oranžna in rumena, ki spominjajo na obdobje 60. in 70. let.) so pravi zadetek pri popestritvi kopalniških prostorov, kjer se običajno pralni stroji nahajajo. Pranje perila se tako spreminja v pravo pustolovščino, poklon dediščini avtomobilskega velikana pa vzbuja občutek povezanost končnega uporabnika z duhom znamke.

Seveda so to zgolj navdihujoče ideje (za ljubitelje izvirnih gadgetov), proizvedene tudi s pomočjo umetne inteligence. Naj služijo kot kreativni preblisk, da je združitev še tako nezamisljivih znamk možna.

Vir: LuxArts.

LLAOLLAO: prva evropska blagovna znamka zamrznjenega jogurta na svetu

Znamko je leta 2009 ustvaril takrat mlad 24-letni Pedro Espinosa in z njo vplival na celoten sektor tovrstne ponudbe na sredozemski obali. Vpliv je bil tolikšen, da je Llaollao™ praznoval odprtje 100. prodajnega mesta samo dve leti pozneje. Danes je prisoten v različnih državah na štirih kontinentih.

Znamka Llaollao je odraz zavezanosti vrhunski kakovosti in prehransko uravnoteženega izdelka. Iz zamrznjenega jogurta so ustvarili uspešen izdelek, ki ga sproti ustvarjajo kar kupci sami – zahvaljujoč neskončni kombinaciji prelivov in posipov. Filozofija llaollao je, da so prav kupci tisti, ki dajejo znamki pomen in kontinuiteto. Združuje zabavno dinamiko, zdravo svežino in personalizirano izkušnjo skozi samoizražanje.

Vir: llaollaoweb.com.

PRO PR Globe Awards (Beograd)

Marca so v okviru PRO PR konference v Beogradu podelili prestižna priznanja PRO PR Globe Awards. Kandidate nominirajo prejšnji prejemniki te nagrade, pa tudi člani štirih svetovnih združenj za komunikacije: Združenje za odnose z javnostmi in komunikacije (Public Relations and Communications Association – PRCA), Mednarodno združenje za odnose z javnostmi (International Public Relations Association – IPRA), Mednarodna organizacija za svetovalno komuniciranje (The International Consultancy Organisation – ICCO) in Pooblaščeni inštitut za odnose z javnostmi (Chartered Institute of Public Relations – CIPR). 

Nagrajenci iz Slovenije so: Sabrina Pečelin, vodja odnosov z javnostmi pri Porsche Slovenija, Alenka Vidic Praprotnik, izvršna direktorica komunikacijske skupine o28, in Blaž Ferenc, direktor korporativnih komunikacij in trajnosti v A1 Slovenija in A1 Srbija.

Na fotografiji: Alenka Vidic Praprotnik, izvršna direktorica komunikacijske skupine o28, vir: pressclip.si.

The post <strong>GLOBALNE NOVICE: Temu – pretres globalnega online shoppinga, Lyle`s Golden Syrup – spremenil logotip po 140 letih, Pralni stroji po navdihu Volkswagna, Llaollao – prva evropska znamka zamrznjenega jogurta na svetu, PRO PR Globe Awards</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/globalne-novice-temu-pretres-globalnega-online-shoppinga-lyles-golden-syrup-spremenil-logotip-po-140-letih-pralni-stroji-po-navdihu-volkswagna-llaollao-prva-evropska/feed/ 0 9049
BESEDA UREDNICE: Turizem z ljubeznijo. https://superznamka.si/beseda-urednice-turizem-z-ljubeznijo/ https://superznamka.si/beseda-urednice-turizem-z-ljubeznijo/#respond Mon, 08 Jul 2024 09:23:42 +0000 https://superznamka.si/?p=9043 Za tiste, ki delajo s strastjo, se bo vedno našel prostor na planetu oglaševanja, promocije, znamčenja. Panoga turizma tu ni izjema.

The post BESEDA UREDNICE: Turizem z ljubeznijo. appeared first on Super Znamka.

]]>
Za tiste, ki delajo s strastjo, se bo vedno našel prostor na planetu oglaševanja, promocije, znamčenja. Panoga turizma tu ni izjema. Turizem je proces dvorjenja in zapeljevanja. Če naj preživi na srednji ali dolgi rok. Ker samo premišljeno in avtentično zapeljevanje te lahko nekam za-pelje, od-pelje, pri-pelje. Osnovna podmena uresničevanja te misije pa je vizija, ki temelji na neomajnem prepričanju v lastno turistično zgodbo ter v tisto „nekam“, „nekje“, ki je tako zelo posebno, drugačno, čarobno, pravljično.

Strategije zapeljevanja so stare toliko, kot je človek. To so strategije preživetja, ki pravzaprav niso vezane zgolj na človeka, ampak ves ekosistem, ki funkcionira. Pritegniti pozornost, spodbuditi zanimanje drugega, da se zaljubi v nekoga ali nekaj, predvsem spontano, neobremenjeno, nevsiljivo, prostovoljno. To je ključna komponenta (ali veščina) komuniciranja preko kanalov in kontaktnih con, offline ali online, v svetu turizma. Načrtovati in organizirati počitek, predvsem pa razmišljati in sanjati o užitkih, je trk na emocije. Potem pa je treba upoštevati še vse okoliščine poslovnih modelov: v okolju, v katerem se iskalniki, digitalne platforme in aplikacije, interaktivni zemljevidi, nizkocenovne formule in „review“-ji množijo kot gobe v dežju, so se turistična podjetja prisiljena malce ustaviti in razmisliti, kako kreativno vstopajo v glave popotnikov.

Turizem z ljubeznijo.

Revolucionalizacija digitalnih kampanj omogoča ustvarjanje in deljenje turističnih vsebin. A zvestobo, navdušenje in potencialno srečo lahko še vedno uspešno gradimo zgolj na podlagi čustvenega povezovanja. V že kar kaotični paradigmi mnogoterih ponudb, konkurence, spreminjanju turističnih navad, se turistična panoga sprašuje, kako vendarle izstopati od ostalih (naša destinacija, naša namestitev, naš program, naše aktivnosti …). Z ljubeznijo. Nekaj neobhodno velja: obstoječe in bodoče stranke je treba zapeljevati tako, da se infiltriramo v njihove dnevne zgodbe, občutke ter da sama turistična ponudba postane ključni igralec ali rešitev v zgodbi.

Turizem je odkrivanje, doživljanje in doživetje, čustveno in telesno sproščanje. Naloga turističnih ponudnikov je tu izredno zahtevna in se prične že mnogo prej, pred samo fazo popotnikovega razmišljanja o bodočem obisku destinacije. Tu ne gre za ovire, ampak predvsem naslanjanje na tiste vire, ki predstavljajo avtentične načine, kako se umestiti v misli in srca turistov. Zaradi želje po biti izbran. V najbolj nedolžnem, esencialnem smislu. Ki izhaja od znotraj. Iz samega srca in dušnega ustroja turistične znamke. Brez fige v žepu. Šele nato se lahko kujejo dobički. Naj živijo turistični ponudniki, ki negujejo avtentični dušni ustroj.

The post BESEDA UREDNICE: Turizem z ljubeznijo. appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/beseda-urednice-turizem-z-ljubeznijo/feed/ 0 9043
LOKALNE NOVICE: IPPR – 10. obletnica, Marles – boljši standard bivanja, Modro modri Baby center, Paloma dinozavri, Mol Slovenija s Fresh Corner, Hisense – Zmaga je le začetek… https://superznamka.si/lokalne-novice-ippr-10-obletnica-marles-boljsi-standard-bivanja-modro-modri-baby-center-paloma-dinozavri-mol-slovenija-s-fresh-corner-hisense-zmaga-je-le-zacetek/ https://superznamka.si/lokalne-novice-ippr-10-obletnica-marles-boljsi-standard-bivanja-modro-modri-baby-center-paloma-dinozavri-mol-slovenija-s-fresh-corner-hisense-zmaga-je-le-zacetek/#respond Fri, 05 Jul 2024 11:45:32 +0000 https://superznamka.si/?p=9010 IPPR – 10. obletnica, Marles – boljši standard bivanja, Modro modri Baby center, Paloma dinozavri, Mol Slovenija s Fresh Corner, Hisense – Zmaga je le začetek, Promotiva – nepozabni dogodek ob 100. Obletnici FIS, A1 – uspešna akcija postavljanja čebeljih hotelov, Laško-pohorski, Pisarna Coworking Ljubljana, Bold.group – Premisli, nato stisni, Zavarovalnica Sava – zgodba rok, Zmagovalci 33. SOF.

The post LOKALNE NOVICE: IPPR – 10. obletnica, Marles – boljši standard bivanja, Modro modri Baby center, Paloma dinozavri, Mol Slovenija s Fresh Corner, Hisense – Zmaga je le začetek… appeared first on Super Znamka.

]]>
Agencija za komuniciranje IPPR praznovala 10-letnico delovanja
Ekipa IPPR, vir: Mediaspeed.

V agenciji IPPR so deset let svojega delovanja praznovali ganljivo slavnostno. Za svoje poslovne partnerje so v Hribarjevi dvorani na Ljubljanskem gradu v zahvalo za dolgoletno sodelovanje pripravili program, ki je požel številne ovacije. Glasbena gosta sta bila Matevž Šalehar-Hamo in Peter Dekleva. Ustanoviteljica agencije Irena Pavčič je poskrbela za presenečenje na zaključku dogodka, ko se je zahvalila svojima možu in sinu za dolgoletno podporo, da je lahko skupaj s sodelavkami agencijo pripeljala do točke, kjer so sedaj. Skupaj s Hamom je zapela duet, ki je ganil vse obiskovalce.

Programska ekipa dogodka 10 let IPPR, vir: Mediaspeed.

Agencija IPPR je bila pred desetimi leti ustanovljena v času, ko so bile še povsod prisotne posledice močne gospodarske krize. V vseh letih delovanja so se s komunikacijskega vidika aktivno vključevali v spremembe, ki jih je prinašal svet. Od ekološke in migrantske krize do epidemije svetovnih razsežnosti, zdravstvene krize in vsesplošnih izzivov z umetno inteligenco. Njihovo vodilo je, da so vedno profesionalni, pokončni, transparentni in prijazni.

Rok Zagruševcem in Alenka Potočnik Anžič (Hisense Europe) ter Miloš Suša, vir: Mediaspeed.
Ivo Boscarol z ekipo IPPR, vir: Mediaspeed.

Vsem pošiljajo sporočilo – komunicirajmo! Ne izogibajmo se odgovorom, ne zavijajmo se v molk, ne ignorirajmo, ampak komunicirajmo!

Oglaševalska ekipa, vir: Mediaspeed.

Marles – boljši standard bivanja

Marles ima več kot 125-letno tradicijo izgradnje zeleno-vativnih, z naravo povezanih, naprednih in trajnostnih rešitev iz lesa. Je vodilni ponudnik izvirnih rešitev na področju gradnje sodobnih lesenih montažnih objektov v Evropi. „Naša vizija je jasna: ustvariti podnebju naklonjeno prihodnost, kjer vsak dom ne le zagotavlja udobje, ampak tudi varuje okolje“, pojasnjuje direktor podjetja Marles, Tadej Gosak. Melanja Korošec, direktorica strateškega marketinga, ob tem dodaja: „Nova podoba blagovne znamke in prenovljeni produktni portfelj nista zgolj estetski posodobitvi, temveč odraz našega DNK, naših vrednot in ciljev.“

Vir: Big See.

V prenovljenem produktnem portfelju Marles predstavlja 3 ključne stebre svoje ponudbe: individualne rešitve, združene v liniji ForeverMine, 2 popolnoma novi liniji hiš Marles arhitekturnega studia – Pure in Prime – ter premišljene rešitve za poslovne investitorje. V Marlesu verjamejo v ustvarjanje boljšega standarda bivanja z oblikovanjem doma na najvišjem nivoju – ne glede na to, ali se kupci odločijo za popolnoma prilagojeno hišo po meri ali za hišo iz njihovega kataloga. Marlesov produkt Dom24h pa se umešča kot njihova prva hiša z negativnim ogljičnim odtisom. A Marlesova ponudba se ne konča zgolj pri gradnji stanovanjskih hiš za individualne kupce, tu so še turistični objekti, javni in poslovni objekti,  vključno s šolami in vrtci, pri katerih nudijo lastni inženiring, kot tudi sodelujejo z zunanjimi arhitekti in projektivnimi biroji. Zgolj v letu 2023 so pri Marlesu postavili nekaj manj od skupaj 200 objektov v širši regiji (v Švici, Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Hrvaškem in v Sloveniji). Marles je za zgledno delo spomladi prejel mednarodno nagrado BIG SEE v okviru festivala BIG Arhitektura. Mednarodno žirijo je prepričal s svojim konceptom Lumniya iz linije Pure in zanj prejel najvišjo možno oceno. “Resnično smo hvaležni za nagrado, saj potrjuje, da je pot, ki smo jo začrtali, prava. Še naprej želimo oblikovati prihodnost bivanja, ki bo v sožitju z naravo”, je povedala Melanja Korošec.

Vir: Marles.

Modro modri Baby center

Letošnji pokrovitelj tradicionalnega pomladnega FNZ (Festival nakupov in zabave), ki poteka v ljubljanskem BTCju, Baby Center, je festival odel v znamenje modre, ki je kot barva del njegove celostne podobe. Modra je bila sladkorna pena, moder je bil sladoled … vrh vsega je bil tudi sam dogodek kup modrosti – organizirana so bila namreč strokovna svetovanja in izobraževalne vsebine Zavoda varna pot. Ob tem seveda ni manjkal pester program, ki je razveselil najmlajše: poslikave obraza, gusarski poligon, napihljivi grad s princeso in ustvarjalne delavnice.

Baby center, ki letos tudi ponosno slavi pečat Izbrane otroške trgovine leta, se kontinuirano trudi s ponudbo kakovostnih in izbranih otroških izdelkov. Pri tem ne pozabi tudi na slovenske blagovne znamke, med katerimi velja omeniti FreeON, ki ponuja pester izbor športnih vozičkov – „marele“. Odlikuje jih preprost enoročni sistem zlaganja, nekatere pa se zložijo s pritiskom na le en gumb!

Vir: FreeON.

Paloma dinozavri, ki si vedno stojijo ob strani

Sklepanje prvih prijateljstev med otroki, poleg veselja in prijetnih občutkov, s seboj prinese tudi prve socializacijske izzive. Kako lahko starši pomagajo svojemu otroku razumeti vedenja in čustva drugih otrok, kako jih učiti empatije ter pomagati, da se bodo razvili v pravega prijatelja ter se hkrati znali postaviti tudi zase? V te večne starševske dileme je ugriznila blagovna znamka Paloma, ki je začutila, da nagovori najmlajše oz. družine. Skozi lik dinozavra so se rodile zgodbice (zvočne in tekstovne) o prijatelju Dinu. Svoje misli so v sklopu organizirane nagradne igre prispevali tudi otroci sami. Dino in njegovi prijatelji pa so tudi sicer glavne zvezde Palomine nove linije izdelkov. Uporabnik jih lahko vidi na Dino toaletnem papirju, Dino robčkih v škatlici in na klasičnih robčkih Dino.

Vir: Paloma.

MOL Slovenija s Fresh Corner

V MOL Slovenija želijo svojim obiskovalcem ponuditi zgolj najboljšo kavo na poti, zato so obstoječo svežo ponudbo v Fresh Corner nadgradili z novimi kavnimi specialitetami. Značilna zmes kavnega zrnja Fresh Corner je kavna mešanica Arabice in Robuste, dodali pa so tudi novo Premium kavo iz 100-odstotne Arabice. Gre za edinstveno pripravljeno mešanico kave, ki jo na podlagi posebnih receptov in strokovnim znanjem pripravijo v pražarni Roastar, ki je v lasti Skupine MOL.

Pod to izkušnjo se je podpisala vodja oddelka za kavo v pražarni Roastar, Anita Nagy-Bertók, ki je tudi certificirana senzorična ocenjevalka in strokovnjakinja za World Coffee Events.

Vir: MOL Slovenija.

Hisense – zmaga je le začetek

Kot uradni partner UEFA EURO 2024™ si Hisenseprizadeva navijačem zagotoviti najboljšo izkušnjo spremljanja nogometnih tekem. Svojo kampanjo »Zmaga je le začetek« (BEYOND GLORY) začenja z novim oglasom, ki prikazuje njihove najnovejše inovativne izdelke, ki ljudem izboljšujejo življenje. Oglas predstavlja napredne ULED in laserske televizorje Hisense. V ospredju je U7N ULED Mini-LED TV, opremljen z naprednimi funkcijami, kot so Mini-LED, tehnologija Quantum Dot in 144Hz Game Mode Pro. Kot ponosni globalni sponzor UEFA EURO 2024™ Hisense podpira tudi vse strastne navijače, ki jim ob nakupu in registraciji izbranih televizorjev do sredine avgusta podari aparat za točenje piva ali ledomat.

Vir: Hisense Slovenija PR.

Promotiva – nepozabni dogodek ob 100. obletnici FIS

Promotiva, ustvarjalnica interaktivnih in nepozabnih dogodkov, je na majski torek ustvarila izjemno izkušnjo ob praznovanju 100. obletnice Mednarodne smučarske in deskarske zveze (FIS), ki je potekalo v zgodovinskem skladišču soli v Portorožu. Promotivina ekipa je prostor spremenila v prijetno vzdušje smučarske koče, obkrožene s smučarskim barom, oznamčenimi gondolami, ki so se spremenile v udobne prostore za sedenje, ob simulaciji toplega okolja z odprtim ognjem. Promocijske postavitve so vključevale usmerjevalne table, ki so prikazovale vseh 14 športov FIS, medtem ko je sama dekoracija slonela na kreativni izpostavitvi posameznih znamk smučarske opreme, kar je ustvarilo še posebej pristen smučarski utrip in pečat.

In vrhunec? Foto kabina s pravo gondolo in realističnimi rekviziti, kjer je bilo posnetih več kot 770 fotografij in poskeniranih več kot 457 QR kod, ki ustvarjajo trajne spomine za več kot 800 cenjenih gostov.

Vir: Promotiva.

A1 Slovenija – uspešna akcija postavljanja čebeljih hotelov

Bzzz, oglasila se je Cvetka ter zaželela vesel svetovni dan čebel. V imenu vseh čebelic samotark je sporočila, da je po letu dni v Sloveniji zaživelo vseh 70 čebeljih hotelov, ki so jim jih podarili prijatelji iz A1 – od Prekmurja do Primorske in vsega vmes. Znamka A1 Slovenija se je s to akcijo poklonila viziji in misiji, ki uresničuje naravno in okoljsko dobro. Tem ciljem zagnano in vneto sledi še naprej.

Vir: A1 Slovenija.

Laško-pohorski smuk

Tudi letošnji september bo na zelenih strminah Pohorja potekal Laško-pohorski smuk. Snežni stadion ima v svoji zeleni preobleki v toplejšem letnem času prav tako svoj čar. Slovenci smo že od nekdaj smučarski narod in posebnost Laško-pohorskega smuka je, da se udeleženci po zeleni strmini čudovitega Pohorja spustijo v starih RC Elankah. Adrenalinsko vijuganje po zelenih strminah je letos rezervirano na 21. september in tudi letos bo najzabavnejši, najbolj odpuljen, najbolj neresen dogodek podprla znamka Laško pivo.

Vir: Laško-pohorski smuk.

Pisarna Coworking Ljubljana: srce delovnih skupnosti in inovacij

Pisarna ni le prostor za delo, je skupnost povezanih strokovnjakov, kjer cvetijo ideje, rastejo podjetja in kjer se sklepajo prijateljstva. S svojo strateško lokacijo, najsodobnejšo opremo in številnimi priložnostmi za povezovanje se je v prestolnici rodila Pisarna Coworking, priljubljen prostor za samostojne podjetnike in digitalne nomade v Sloveniji.

S svojo zavezanostjo sooblikovanja slovenske podjetniške krajine spodbuja kreativnost in inovacije. Zavezana je tudi do okolja prijaznim praksam in pobudam, ki vračajo skupnosti ter postavljajo merilo za vnete uporabnike, ki jim takšna narava dela ustreza. Njen namen ni le v samem prostoru, ampak v vzpostavljanju živahne skupnosti za lokalni podjetniški ekosistem, ki ga neguje, v njegovih inovativnih ugodnostih in neskončnih priložnostih za sodelovanje in rast.

Vir: Pisarna Coworking.

Bold.group – Premisli, nato stisni

Spomladi je zaživela kampanja, ki so jo pri bold.group kreativno zasnovali za Ministrstvo za digitalno gospodarstvo in opredelili kot zaskrbljujočo “normalnost” medvrstniškega nasilja. Dejstvo je, da prisotnost sovražnega govora na spletu narašča. Več kot polovica osnovnošolcev in srednješolcev je že doživela najmanj eno obliko spletnega nasilja. Po epidemiji covid-19 so se statistike bistveno poslabšale. 64 % srednješolcev meni, da so ljudje na spletu veliko bolj nesramni in zlobni kot v živo, prav tako pa mladi blažje oblike spletnega nasilja (npr. žaljenje), normalizirajo in ga niti ne sprejemajo kot nasilje, čeprav obenem menijo, da jih prizadene in se počutijo slabo. 

Da bi prispevali k obračanju trenda na bolje, so se osredotočili na pomen pozitivne komunikacije, sporočilo pa so podprli tudi znani mladi slovenski športniki. Ti o žaljivih, privoščljivih in sovražnih spletnih komentarjih žal vedo povedati marsikaj. Platforma »Premisli, nato stisni« je zasnovana s ciljem razumljivosti, spodbudnosti in privlačnosti za mlade. Živahne barve so izbrane glede na prevladujoče barve družbenih omrežij (Instagram, Snapchat, Facebook ipd.), sporočila pa so predstavljena v obliki tekstovnega oblačka, ki asociira na »chat«, na komentatorsko okence, SMS, polje za status – skratka: formate, s katerimi se tako mladi kot starejši srečujemo vsak dan.

Vir: bold.group.

Zavarovalnica Sava – zgodba rok

Poznate zgodbo rok?Z novo komunikacijsko platformo, v kateri glavno vlogo prevzemajo roke, nam jo predstavlja Zavarovalnica Sava. Z njo na presenetljiv, a iskren način povzema ključne vrednote blagovne znamke in bistvo njenega poslanstva, hkrati pa dodatno osmisli tudi svojo obljubo »Nikoli sami«. 

Zgodba rok je čudovita zgodba o povezanosti, ki jo v lansirni kampanji spoznamo skozi vsakdanje, a različne življenjske situacije, s katerimi se lahko poistoveti prav vsak. Z njo nam daje Zavarovalnica Sava občutek samostojnosti, a hkrati varnosti, da lahko ob podpori zanesljivega partnerja sami aktivno ustvarjamo svojo prihodnost in premagujemo izzive. Daje nam zavedanje, da z roko v roki nismo nikoli sami.

Vir: Zavarovalnica Sava.

Zmagovalci 33. SOF

Slovenski oglaševalski festival – SOF, ki spodbuja, nagrajuje, združuje, izobražuje in odraža slovensko oglaševasko stroko, je tudi letos potekal junija, v Avditoriju Portorož, in povezal 1.300 ljubiteljev oglaševanja.

Kot Agencija leta je slavila agencija FUTURA DDB, naziv Znamka leta pa je prejela znamka POLI. Nagrado Najboljša produkcijska hiša filmskih oglasov je prejel Discont Films, nagrado Najboljša produkcijska hiša radijskih in zvočnih oglasovpa Black Lime & Radio Slovenija. Nagrado Oglaševalska osebnost je prejel Andrej Krajner, direktor blagovne znamke in komuniciranja v NLB skupini. Naziv Oglaševalec leta pa je šel v roke A1 Slovenija.

SOF se vselej posveča in spodbuja mlade talente. Zmagovalki natečaja za Mlade kreativce sta letos postali Ivona Repše in Lučka Fabijan, s čimer sta si zagotovili potovanje na tekmovanje Young Lions v Cannesu.

Prvi krog žiriranja je že tretjič potekal v okviru Tekmovalne akademije SOF, v kateri je ob strokovni žiriji dela za ožji izbor ocenjevalo 43 članov Slovenske oglaševalske zbornice. Tekmovalna akademija se je izkazala kot dobra festivalska platforma, ki povezuje celotno oglaševalsko industrijo – agencije, oglaševalce in medije, dela pa je na koncu ocenila 11-članska žirija, ki ji je predsedoval kreativni direktor Boštjan Napotnik, pri skupini Upravljanje blagovnih znamk in sekciji Odgovorno komuniciranje pa so se ocenjevanju pridružile še 3 predstavnice oglaševalcev.

Vir: sof.si.

The post LOKALNE NOVICE: IPPR – 10. obletnica, Marles – boljši standard bivanja, Modro modri Baby center, Paloma dinozavri, Mol Slovenija s Fresh Corner, Hisense – Zmaga je le začetek… appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/lokalne-novice-ippr-10-obletnica-marles-boljsi-standard-bivanja-modro-modri-baby-center-paloma-dinozavri-mol-slovenija-s-fresh-corner-hisense-zmaga-je-le-zacetek/feed/ 0 9010
BESEDA USTANOVITELJA: Turizem smo ljudje. Vsak obiskovalec prinaša svojo zgodbo in doživetje. https://superznamka.si/beseda-ustanovitelja-turizem-smo-ljudje-vsak-obiskovalec-prinasa-svojo-zgodbo-in-dozivetje/ https://superznamka.si/beseda-ustanovitelja-turizem-smo-ljudje-vsak-obiskovalec-prinasa-svojo-zgodbo-in-dozivetje/#respond Wed, 03 Jul 2024 12:33:23 +0000 https://superznamka.si/?p=9003 Ko je Ines napovedala temo za ta mesec, mi je postalo toplo pri srcu. Turizem mi je blizu že od mladih let, ko sem se pri dvajsetih odločil za študij turizma, kljub temu, da pred tem skoraj nisem potoval. Zaposlitev v turistični agenciji Kompas mi je prinesla bogate izkušnje in priložnost, da sem prepotoval kar nekaj sveta. To obdobje je na meni pustilo neizbrisen pečat in mi dalo globoko razumevanje pomena dobrega znamčenja v turizmu.

The post BESEDA USTANOVITELJA: Turizem smo ljudje. Vsak obiskovalec prinaša svojo zgodbo in doživetje. appeared first on Super Znamka.

]]>
Ko je Ines napovedala temo za ta mesec, mi je postalo toplo pri srcu. Turizem mi je blizu že od mladih let, ko sem se pri dvajsetih odločil za študij turizma, kljub temu, da pred tem skoraj nisem potoval. Zaposlitev v turistični agenciji Kompas mi je prinesla bogate izkušnje in priložnost, da sem prepotoval kar nekaj sveta. To obdobje je na meni pustilo neizbrisen pečat in mi dalo globoko razumevanje pomena dobrega znamčenja v turizmu.

Turizem ni le potovanje, ampak izkušnja, ki jo doživi vsak posameznik na svoj način. V vsaki destinaciji, ki jo obiščemo, ne opazimo le logotipov ali vizualnih podob, temveč občutimo celotno zgodbo, ki jo ta destinacija pripoveduje. Znamčenje v turizmu je edinstven izziv, saj vključuje številne elemente – od vizualne podobe, slogana, do izkušenj obiskovalcev.

Spomnim se svojega prvega obiska Pariza. Ni šlo samo za ogled Eifflovega stolpa ali sprehod po Elizejskih poljanah. Pariz me je osvojil s svojo edinstveno energijo, okusom francoskih rogljičkov, zvokom uličnih glasbenikov in prijaznostjo domačinov. To je bilo več kot le potovanje – to je bila izkušnja, ki je oblikovala moj pogled na to, kaj pomeni dobra turistična znamka.

Dobro znamčenje v turizmu pomeni ustvariti nepozabno izkušnjo, ki obiskovalca ne le zadovolji, ampak ga navduši in poveže z destinacijo na globlji ravni. V sodobnem svetu turističnega doživljanja ni več dovolj, da destinacija zgolj izpolni pričakovanja obiskovalcev; pomembno je, da ponudi nekaj edinstvenega, nekaj, kar jo bistveno loči od drugih. To je lahko zgodba, kultura, kulinarika ali trajnostna usmerjenost, ki daje destinaciji poseben čar.

Znamčenje v turizmu je ključnega pomena, saj omogoča razlikovanje med številnimi destinacijami, ki tekmujejo za pozornost obiskovalcev. Sodobni turisti iščejo avtentičnost, trajnost in edinstvene izkušnje. Zato je pomembno, da destinacije gradijo svojo blagovno znamko s poudarkom na teh vrednotah.

Dobro znamčenje v turizmu pomeni obiskovalca navdušiti in povezati na globalji ravni.

Poleg tega je znamčenje v turizmu tesno povezano z gospodarstvom in lokalno skupnostjo. Močne turistične znamke lahko prispevajo k razvoju lokalnega gospodarstva, ustvarjanju delovnih mest in izboljšanju kakovosti življenja prebivalcev. Sodelovanje med različnimi lokalnimi znamkami po principu B2B (business to business) je priložnost za vzajemno rast in promocijo.

Pomislimo na uspešne primere sodelovanja, kot je povezava med destinacijo in lokalnimi proizvajalci hrane ali vina. Takšno sodelovanje ne le povečuje prepoznavnost destinacije, ampak tudi bogati izkušnjo obiskovalcev in krepi lokalno gospodarstvo.

Vizualne in tekstovne komunikacije v turizmu se skozi čas spreminjajo, a bistvo ostaja enako – povedati zgodbo, ki bo obiskovalca pritegnila in ga spodbudila k obisku. Pomembno je, da so komunikacije avtentične, jasne in privlačne ter da odražajo resnično vrednost destinacije.

Trajnost je vse bolj pomembna tema v turizmu. Uporabniki postajajo bolj ozaveščeni in iščejo destinacije, ki spoštujejo okolje in lokalne skupnosti. Trajnostno usmerjene destinacije ne le privabljajo obiskovalce, ampak tudi gradijo dolgoročno blagovno znamko, ki je odporna proti spremembam v turističnih trendih.

Turizem smo ljudje. Vsak obiskovalec prinaša svojo zgodbo in doživetje in prav ljudje so tisti, ki ustvarjajo nepozabne izkušnje. Zato je pomembno, da se v znamčenju turizma osredotočimo na gradnjo močnih in trajnih odnosov z obiskovalci.

Naj vam branje te izdaje prinese navdih in nove ideje!

Vaš Boško

The post BESEDA USTANOVITELJA: Turizem smo ljudje. Vsak obiskovalec prinaša svojo zgodbo in doživetje. appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/beseda-ustanovitelja-turizem-smo-ljudje-vsak-obiskovalec-prinasa-svojo-zgodbo-in-dozivetje/feed/ 0 9003
BRANJE: KRAJ, KJER SE IZPOLNIJO VSE VAŠE ŽELJE https://superznamka.si/branje-kraj-kjer-se-izpolnijo-vse-vase-zelje/ https://superznamka.si/branje-kraj-kjer-se-izpolnijo-vse-vase-zelje/#respond Fri, 21 Jun 2024 15:59:09 +0000 https://superznamka.si/?p=8992 Ali obstaja kraj, kjer se izpolnijo vse naše želje? Ali obstajajo znamke, ki izpolnijo vse naše želje? Vsekakor obstajajo zgodbe, dobre zgodbe, ki pričajo o vseh naših željah. Ljudje radi konzumiramo zgodbe. Ljudje radi kupujemo zgodbe (nekatere bolj, druge manj). Zgodbe so fetiš naše samorealizacije in samoaktualizacije. Brez fetišev je vse tako turobno in puščobno.

The post BRANJE: <strong>KRAJ, KJER SE IZPOLNIJO VSE VAŠE ŽELJE</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
Iz domače knjižnice Ines Markovčič

Pri snovanju te rubrike sem prvotno razmišljala, kako bom predstavljala aktualne nove prebrane knjige iz marketinga, znamčenja. Pa sem se pri premisleku in zlaganju moje knjižne police nazadnje ustavila, in me je prešinila druga ideja. Mnogokrat se ljudem zgodi, da izide neka knjiga, vsi jo berejo/mo, se o njej pogovarjamo, je trenutni boom ali hit ali must-read, potem pa jo odložimo, in najbrž se tri četrtine ljudi redko zateče nazaj k prebiranju. Že v najstniških letih sem rada hrčkala stvari, ki so se me dotaknile. Sploh prebrane: najljubši strip, roman, pa članki iz Sobotne priloge … To sicer vse ostaja v mojem domačem kraju na nekih kupih, a vendar, ko sem se preselila, sem si hitro spet ustvarila svojo knjižnico. Menim, da že ostali mediji dovolj vestno uresničujejo plemenito vlogo pri recenziranju novih, aktualnih knjig, in ker vsa leta poklicno zorim v ugledni medijski hiši, kjer se določene stvari shranjujejo, podčrtujejo za kdaj drugič, ker vse je pomembno … (celo svojo »službeno knjižnico« imamo) sem se odločila, da to svojo privatno in poklicno prakso nadaljujem na straneh te rubrike. Iz svoje knjižne police bom vsakič potegnila meni ljubo čtivo, ne glede na čas ali (življenjsko) obdobje, v katerem sem ga bolj požirala, žvečila, se vračala, podčrtovala … Izluščila bom en izsek in ga osvetlila v luči filozofije zgodbarjenja in potrošništva. In ne, vse predstavljene knjige se ne bodo nujno vsebinsko in žanrsko nanašale na teorijo marketinga in znamčenja, to pa zato, ker želim odpirati polja interdisciplinarskih premislekov.

Vir: Unsplash.com.

Miha Mazzini

KRAJ, KJER SE IZPOLNIJO VSE VAŠE ŽELJE

Izdala: Založba Goga, 2020

Ali obstaja kraj, kjer se izpolnijo vse naše želje? Ali obstajajo znamke, ki izpolnijo vse naše želje? Vsekakor obstajajo zgodbe, dobre zgodbe, ki pričajo o vseh naših željah. Ljudje radi konzumiramo zgodbe. Ljudje radi kupujemo zgodbe (nekatere bolj, druge manj). Zgodbe so fetiš naše samorealizacije in samoaktualizacije. Brez fetišev je vse tako turobno in puščobno.

Pisati dobre zgodbe znamk je umetnost. Lahko je trdo, mukatrpno delo. Ali pa sploh ne. Če se v polje navdiha spustiš neobremenjeno, svobodno, brez zavor. Če pustiš, da kolo teče in so noge na pedalih zgolj za zavoro v skrajni sili. Ko v nespočitem kaosu vstopaš … paradoksno spočit. Da, tudi to je možno.

Miha Mazzini v romanu Kraj, kjer se izpolnijo vse vaše želje slikovito in z doživljajsko leksiko osvetljuje točko preloma dveh ideološih polarizacij in generacij. Na eni strani tisto, ki je v duhu zrno-na-zrno-pogača-kamen-na-kamen-palača vztrajno gradila materialni svet, na drugi strani tisto, ki se znotraj tako zgrajenega materialnega sveta izgublja in/ali potrjuje v pomenih t. i. instant slave.

Naj kratek oplaz vsebine ostane dražljaj za tiste radovedneže, ki romana še niso prebrali pa ga morebiti zdaj bodo.

Ker smo revija o znamčenju in dobrih zgodbah znamk, pa naj nekateri izseki citatov v nadaljevanju spodaj služijo kot navdih pri pisanju dobrih zgodb znamk. V svetu oglaševanja namreč pogrešam kakšno izposojo (scenografije, kadrov, zgodb) tudi iz slovenskih romanov. V glasbi smo že lep čas nazaj naredili pomemben premik; vse več sodobne slovenske glasbe pridno vključujemo v zvočno reprezentacijo oglasnih sporočil. Včasih, ko (ali če) ni navdiha, pa je vredno prebrati tudi kakšno slovensko knjigo, kjer se marsikaj izlušči. Vse to in še več. Pri še več mislim na pomene, dotike in pečate, ki ostanejo. Ki dajo misliti. Ki vplivajo. Mar vse to si ne želijo tudi same znamke? Sinergija literarne in oglaševalske umetnosti je lahko svojevrstna igra, ki obrodi win-win sadove. Seveda ob predpostavki, da so vsi vpleteni za to.  

Njej kažem masko, ki jo hoče. Pes sem, ki ne grize, mačka, ki je izgubila samostojnost.

Šivam lahko tudi miže, in mižim lahko, ne da bi zaprla oči. Gledam utripanje igle in vidim tisto, o čemer premišljujem. Bala sem se, kako se bom spet privadila na tovarno, a po nekaj dneh se mi je zdelo, da vmesnega četrt stoletja ni bilo. Šivalni stroj se ni spremenil. Usnje še vedno diši enako. Hkrati se upira in prilizuje razvajenim prstom, trše je za upogibanje in mehkejše za popuščanje. Pult je isti, ropotanje tudi. Ženske še vedno neprestano kvantajo. Če si ne bi morala popravljati očal, bi bila lahko tudi tista dvajsetletna delavka, ki jo je lastnik tovarne že ugledal, ne da bi slutila in ne da bi ji kadarkoli povedal, kdaj in zakaj se je odločil zanjo.

Predenj postavim golaž in paradižnikovo solato. Nanjo sem v krog položila štiri obročke čebule, da je videti kot tista avtomobilska znamka. Kako dolgo sem jih poravnavala!

Jože za milimeter premakne glavo, ne več od bežnega trzljaja.

»Paradižnikova solata je, jej, rabiš vitamine!« rečem.

V tistem zabaviščnem parku je bila naprava, ki sem jo videla že v filmih: navpična tirnica, po kateri potuje kovinska utež. Poganja jo vzmet, po kateri udariš s kladivom. Močnejši ko je udarec, višje utež skoči. Če pride čisto do vrha, trči ob zvonec. Okoli naprave se je prerivala skupina mladih. Fantje so slekli majice in dekletom kazali svoja telesa kot iz reklam. Tolkli so po vzmeti in utež spravili komaj čez polovico. Nazadnje so ugotovili, da je pokvarjena in se odmaknili. Jože je pristopil in udaril nekako spotoma, na hitro. Dolgo in glasno je zvonilo. Ne bom pozabila zaničevalnega besa v očeh mladeničev, ki ga je kuril dražeč hihot deklet. Verjetno jih je najbolj razbesnelo to, da jih Jože ni niti pogledal.

Snežinke so se mu nabrale na ramenih in mu pobelile lase.

Vir: goga.si.

The post BRANJE: <strong>KRAJ, KJER SE IZPOLNIJO VSE VAŠE ŽELJE</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/branje-kraj-kjer-se-izpolnijo-vse-vase-zelje/feed/ 0 8992
LEGENDA: SONY. Zabavni kuhalnik (pa ne riža). https://superznamka.si/legenda-sony-zabavni-kuhalnik-pa-ne-riza/ https://superznamka.si/legenda-sony-zabavni-kuhalnik-pa-ne-riza/#respond Wed, 19 Jun 2024 12:59:52 +0000 https://superznamka.si/?p=8980 Zgodba znamke Sony se je rodila po drugi svetovni vojni. Leta 1946 je Masaru Ibuka odprl trgovino z elektronikov predelu Nihonbaši v Tokiu. Kmalu se mu je pridružil Akio Morita in skupaj sta ustanovila podjetje z imenom Tokyo Tsushin Kogyo. Podjetje je izdelalo prvi japonski magnetofon, imenovan Type-G. Leta 1958 je podjetje spremenilo ime v "Sony".

The post LEGENDA: <strong>SONY. Zabavni kuhalnik (pa ne riža).</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
Sony je svetovni proizvajalec izdelkov avdio, video, komunikacijske in informacijske tehnologije. S svojo glasbo, slikami, igrami in spletnim poslovanjem se uvršča med vodilne svetovne znamke v svetu digitalne zabave in multimedijskih vsebin. To je znamka, ki je kot prva soustvarjala svet poslušanja glasbe – z vpeljavo legendarnega WALKMAN®a leta 1979, na novo pa je tudi nekoč redefinirala svet domačih televizorjev, z vpeljavo Trinitron® TVja, kar je domače uporabnike popeljalo v izkušnjo visoke ločljivosti.

Vir slike: sony.com.

Zgodovina znamke in njenih ključnih mejnikov

Zgodba znamke Sony se je rodila po drugi svetovni vojni. Leta 1946 je Masaru Ibuka odprl trgovino z elektronikov predelu Nihonbaši v Tokiu. Kmalu se mu je pridružil Akio Morita in skupaj sta ustanovila podjetje z imenom Tokyo Tsushin Kogyo. Podjetje je izdelalo prvi japonski magnetofon, imenovan Type-G. Leta 1958 je podjetje spremenilo ime v “Sony”.

Vir: Superbrans Worldwide.

Sony je s predvajalnikom WALKMAN ® (prvi mali prenosni stereo kasetofon) zaslovel kot priljubljena blagovna znamka ljubiteljev zabavne elektronike. Samo prvi dve leti je uspešno prodal 1,5 milijona primerkov te mobilne zabave, ki je prakso poslušanja glasbe popeljal v nove dimenzije uporabniške izkušnje. Prenosne multimedije so že lep čas samoumevni način sodobnega bivanja, a takrat je bila to prava revolucija. Prvi prenosni predvajalnik za poslušanje glasbe je vsakdanjemu poslušalcu ponudil neobremenjeno svobodo pri poslušanju glasbe.

Leta 2008 je Sony vpeljal bistveno nadgradnjo Walkamana, upoštevaje vmesne procese takratnega tehnološkega razvoja, in sicer z vpeljavo Wirefree predvajalnika MP3, ki je bil zmožen upravljati glasbene zbirke, video prenose in dia projekcije. Danes je to že nekaj najmanj samoumevnega, a takrat je bila to vnovič ena od aktualnih pionirskih zgodb na področju poslušanja glasbe.  

Leto 2008 je bilo za znamko Sony nasploh pionirsko (drugič v zgodovini), saj je, poleg že omenjenega predvajalnika, vpeljal tudi televizorje BRAVIA TM (revolucionarna izkušnja domačega kina ob uvedbi visoke ločljivosti), predvajalnike Blu-ray DiscTM, videokamere HD Handycam®, fotoaparate Cyber-shot z izhodom HD, napredne prenosnike VAIO s pogoni Blu-ray Disc TM in PLAYSTATION® 3.

Dosežki in napredki

Izpustimo lahko naštevanje vseh poznejših novih izdelkov, ki jih na trgu zabavne elektronike nikoli ne zmanjka, venomer pa se nadgrajujejo in posodabljajo skladno z aktualnimi tehnološkimi napredki v informacijski in telekomunikacijski tehnologiji. Nekaj neobhodno velja: Sony želi biti in ostati praktičen vizionar v razvoju izdelkov in tehnologij vsakodnevnega uporabnika, ki obenem njegovo izkustveno življenje izboljšujejo, bogatijo. Portfelj izdelkov in področij je res širok: avdio, video, računalništvo, fotografija, zdravje in biotehnologija, igričarstvo, mobilna telefonija, robotika, glasba in film, baterije za električna vozila …

Vir: Superbrans Worldwide.

V tej viziji ne ponuja zgolj palete potrošniških izdelkov zabavne elektronike, ampak je tudi ponudnik ter soustvarjalec globalnih ključnih vsebin. Tu velja omeniti njegovo ključno vlogo pri bogati filmski in televizijski produkciji pod znamko Sony Pictures Entertainment ter pri igrah visoke ločljivosti pod znamko  PlayStation.

Danes je Sony eno največjih in najbogatejših japonskih podjetij. Ohranja zgledno stopnjo dobičkonosnosti že od devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki jo je uspešno vleklo tudi po letu 2000, primarno in predvsem po zaslugi nove linije PlayStation. Podjetje se je kasneje sicer srečevalo s finančnimi težavami zaradi številnih dejavnikov: svetovne finančne krize, povečane konkurence za PlayStation in uničujočega japonskega potresa leta 2011. A ostaja in ohranja svojo pozicijo kot enega izmed ključnih igralcev v svetu zabavne elektronike.

Vir: Superbrans Worldwide.

Ali ste vedeli …

  • da je bil prvi Sonyjev izdelek kuhalnik riža.
  • da je ime podjetja “Sony” nastalo z združitvijo dveh pomenov besed: ‘sonus’ (latinski koren za  besede v povezavi s sound/zvok in sonic/ zvočen) in ‘sonny’ (ki pomeni malega sina, s čimer so želeli ujeti prispodobo manjše skupine mladih z energijo in strastjo do ustvarjanja brez meja).

The post LEGENDA: <strong>SONY. Zabavni kuhalnik (pa ne riža).</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/legenda-sony-zabavni-kuhalnik-pa-ne-riza/feed/ 0 8980