Super Znamka https://superznamka.si Nova slovenska revija s fokusom na znamčenje in marketing. Thu, 21 Sep 2023 09:46:57 +0000 sl-SI hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.3 https://superznamka.si/wp-content/uploads/2021/02/cropped-sz-favicon-32x32.png Super Znamka https://superznamka.si 32 32 201038522 VIDEO: PRO video vs. DIY video https://superznamka.si/video-pro-video-vs-diy-video/ https://superznamka.si/video-pro-video-vs-diy-video/#respond Thu, 21 Sep 2023 09:46:44 +0000 https://superznamka.si/?p=7349 Dejstvo je, da moramo vsi komunicirati, tako ali drugače, če želimo ostati v igri. Vprašanje je, kdaj investirati v vsebine visoke produkcijske vrednosti in kdaj je čisto v redu, če ustvarimo video vsebino s telefonom.

The post VIDEO: <strong>PRO video vs. DIY video</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
Kdaj je kvaliteta video vsebine pomembna in kdaj ne? Kaj lahko naredite sami in kdaj je bolje, da se obrnete na strokovnjaka? Vedno bolj se mi zdi, da smo Slovenci prepričani, kako lahko vse uredimo sami. To je precej razvidno pri majhnih ekipah, še bolj pa pri “one-man band” podjetjih. Sedaj izhajam iz sebe. Nekoč sem bil prepričan, da moram za vse poskrbeti sam. Za pridobivanje novih strank in prodajo, za ustvarjanje marketinških vsebin, za vodenje ekipe, za pripravo scenarija, snemanje na terenu ter za montažo … Nato sem ugotovil, da s fokusiranjem samo na eno delo, tj. izdelavo profesionalnih video vsebin, opravim ta del bistveno bolje. Za vse ostalo poskrbijo sodelavci. Dejstvo je, da moramo vsi komunicirati, tako ali drugače, če želimo ostati v igri. Vprašanje je, kdaj investirati v vsebine visoke produkcijske vrednosti in kdaj je čisto v redu, če ustvarimo video vsebino s telefonom.

Vir: Nazar Spodanchuk, Muvi Media

S telefonom ali profesionalno opremo iz studia?

Tudi kot lastnik video produkcijskega studia sem se sam že ujel na skušnjavi, ali si lahko privoščim izdelovati video vsebine tudi s telefonom? Kakšen vtis bom pustil na ljudeh, ki bodo te vsebine gledali? Tako sem prišel do prvega razpotja oz. temeljnega premisleka. Ali vam je pomembno, kakšen vtis boste pustili na gledalcih? Osebno mi je to pomembno iz dveh razlogov. Prvič, boljši je vtis s profesionalno izdelano vsebino. Drugič, razpoložljivo znanje, oprema, prostor ter zmožnosti soustvarjati želene vsebine. Se pravi, če vam je pri vsebinah v interesu, da pustite čim boljši vtis na gledalcu, potem je smiselno, da take vsebine prepustite profesionalcem. To so razni predstavitveni videi izdelkov, storitev, podjetja, študije primerov, pričevanja zadovoljnih strank … Vse te video vsebine vam bodo služile tudi na dolgi rok, saj je potencial reciklaže, kar ljudje pogosto pozabljajo in hitijo snemati nove zgodbe, neizmeren. Če svoj produkt nadgradite enkrat na pet let, potem se vam splača investirati v kvalitetne video vsebine, ki vam bodo pomagale tržiti ta izdelek ali storitev, dokler ni v toliko nadgrajen, da zahteva novo video vsebino.

Vendar, ker živimo v času, ko se vsakodnevno ustvari ogromno video vsebin, je priporočljivo, da tudi sami ustvarjate nek material, ki ga obesite na LinkedIn, Facebook, Tik-Tok itd. To je lahko material vaših naročnikov, ki prikazuje, kako uporabljajo vaš izdelek, lahko sami posnamete demo oz. kratek video, ki prikazuje vaš izdelek v uporabi. Ponovno se tudi pri teh vsebinah zastavlja vprašanje, na katerega si morate spet odgovoriti: “Koliko pomembno je, kakšen vtis bo ta video vsebina pustila na gledalcih?” Če je to zelo pomembno, potem morate tudi pri teh vsebinah investirati v dobro produkcijsko ekipo. Če to ni tako pomembno in želite zgolj predati sporočilo ali neke informacije, ki so pomembne za vaše sledilce, potem lahko brez skrbi vzamete telefon v roke in vse skupaj posnamete sami.

DIY video vsebina

Kdaj pa je čas za DIY video vsebino, torej, video vsebino, ki jo posnamete sami? Ko je DIY video edina možnost. Recimo, da ste na poslovnem obisku pri poslovnemu partnerju ali pa ste poslali ekipo monterjev na montažo linije na drugi konec sveta. V tem primeru je video, posnet s telefonom, edina praktična možnost v dani situaciji. Če se seveda poslovni partner strinja, posnamite montažo in delovanje linije. Pokažite s kakšnimi problemi ste se soočili in kako ste jih rešili. Ta material je lahko amatersko posnet, ampak ima lahko močno sporočilo in kot nalašč je primeren za tiste vsebine, ki se jih obesi na družbene medije in gredo čez 14 dni v pozabo.

Video, posnet s telefonom iz rok amaterja, vnapa pridih avtentičnosti. Take video vsebine prikazujejo realno stanje, tudi tu najbrž ni v vašem interesu, da bi stvari olepševali; najboljše in najbolj pritegnejo prav tiste, kot jih gledalec lahko z lastnim očesom vidi, kot če bi bil tam, in to je tisti vidik pristnosti, ki pogosto dvigne kredibilnost v očeh gledalca. Gledalec se podzavestno zaveda, da ta video ni narejen zato, da bi prodajal, ampak da bi izobraževal in pokazal realno stanje. Če vam je tak tip videa všeč oz. veste, da bodo to vaši sledilci spoštovali, potem je to pravi trenutek, ko lahko uporabite DIY video.

Kdaj še lahko uporabimo DIY način video vsebine? Ko je video vsebina preprosta. Če želite samo predati neko sporočilo, če je video vsebina kratka ali, če vsebuje samo en kader, ki ga lahko posnamete sami, potem tu sploh ni dvoma. Za takšno video vsebine ne potrebujete zunanjega izvajalca. Enostavno primete telefon, pritisnite na gumb za snemanje, posnamete in obesite video na družbeni medij, ki za vas najbolj deluje. DIY video vsebine so tudi primerne za podporo uporabnikom. Recimo, da se je vaši stranki nekaj zalomilo pri uporabi vašega produkta in sedaj ne zna ne naprej ne nazaj. Enostavno posnamete kratek video, v katerem opišete, kako se izvleče iz nastale situacije. Takšne vrste video vsebin so dobrodošle, ker svojemu naročniku pomagate s sliko in z zvokom; za to slikovitost in nazornost vam bo neskončno ali veliko bolj hvaležen, kot če mu nastalo težavo poskusite predstaviti ali odpraviti preko e-pošte.

Ali DIY funkcionira tudi, ko se pričakuje resna profesionalnost?

Kaj pa, če moj direktor pričakuje, da bo material, ki ga ustvarjamo in prepošiljamo po svetu, odražal našo profesionalnost, resnost in visoko kvaliteto? Veliko je podjetij, predvsem v B2B sektorju, ki morajo paziti na svoj ugled in kako jih svet dojema. Pogosto je prvi stik s takim podjetjem spletna stran. Kakšen vtis boste pustili na obiskovalcu, če ga na prvi strani pričaka kakovostna video vsebina z močnim sporočilom? Najbrž bo ta vtis boljši, kot če bi bila ta video vsebina posneta s telefonom. Veliko je podjetij, ki si ne morejo privoščiti, da bi uporabljali video vsebine slabe kakovosti na kanalih,  kot je spletna stran, vsaj ne na pristajalni strani, mogoče na blogu, ampak to je druga tema.

Produkcija video vsebin lahko izgleda enostavna, vendar je vse prej kot to. Če ne vemo, kaj počnemo, lahko izgleda precej amatersko, tudi z najboljšo opremo (!). Ure in ure lahko gre za idejno zasnovo prave zgodbe in sporočilo, ki ga želite predati. Vse to seveda stane. Ampak se na koncu izplača. Še posebej podjetjem, ki si ne morajo privoščiti, da bi pustila slab vtis pri svojih sledilcih oz. strankah.

Dandanes se pričakuje, da so video vsebine, ki prihajajo neposredno s strani podjetij in se uporabljajo kot marketinški material, kvalitetne. Ljudje v principu sprejemajo DIY video vsebine na družbenih medijih, vendar v primeru kvalitetnih video vsebin za uradne marketinške namene ali v primerih, ko gre za visoko kakovosten in kompleksen produkt, kar se odraža tudi v njegovi prodajni ceni, potem takšne video vsebine nikakor ne morejo biti posnete s telefonom. Pri kvalitetnih video vsebinah je pomembna zgodba, snemanje ter montaža; vsi ti procesi morajo funkcionirati in odražati dobro zasnovano vsebino. Ne gre samo za zahteven produkt, ki potrebuje kvalitetno predstavitev, ampak tudi za primere tistih video vsebin, ki so sestavljene iz mnogo kadrov, ki terjajo pravilne osvetlitve ter kompleksne montaže, da se preda tisto pravo sporočilo v čim krajšem času. Poiščite pri tem takšnega izvajalca, ki bo zadovoljil vaše potrebe in želje in, ki se je pripravljen učiti in rasti skupaj z vami. Takšna sodelovanja so lahko zelo lepa in na dolgi rok obrodijo precej sadov.

Omejen proračun

Kaj pa, ko gre za “one-man-band” podjetje, ki nima na razpolago proračuna za sodelovanje z zunanjim izvajalcem? Za takšne primere je najbolje, da video posnetke posnamejo sami, za montažo pa naj poskrbi zunanji izvajalec. Ta način je precej priljubljen in relativno enostaven. Če ustvarjate video vsebine v slovenščini, si poiščite študenta, ki je pripravljen delati in se učiti na vaših skupnih projektih. Če pa ustvarjate vsebine v angleškem jeziku, potem imate še več izbire. Obrnete se lahko na spletne portale, kot so Fiverr ali UpWork. Na teh portalih dobite ljudi, ki bodo prevzeli montažo. Ti portali imajo tudi svojstvene izzive, kot npr. komunikacija, in dejstvo, da boste delali z ljudmi, ki živijo na drugem koncu sveta. Naj tu delim tudi eno slabo izkušnjo. Zgodilo se mi je že, da izvajalec sploh ni opravil svojega dela kljub temu, da sem ga plačal; ampak konec koncev imajo ti portali svoje varovalke, s pomočjo katerih so taki primeri zelo, zelo redki. Sam se sicer pogosto obrnem na te portale za določene storitve in vedno sodelujem s kreativci, ki so se izkazali za kvalitetne.

Zaključil bom z zelo banalnim primerom. Za enega od naših naročnikov smo izdelali video delavnico, ki jo uporabljajo kot lead magnet. Delavnica je namenjena izobraževanju in, ko si gledalec delavnico ogleda, pridobi znanje, kako tržiti določene produkte, ki jih dobi pri našem naročniku. Recimo, da smo za ta projekt računali 15.000,00 €. To je zelo veliko denarja, o tem ni debate, toda, če ta video opravi svojo nalogo in naš naročnik pridobi samo eno stranko iz tega naslova, je to za njih potencialno posel v vrednosti več sto tisoč evrov (takšen primer naročnika). Če se to izplača, naj presodi vsak naročnik zase in opravi to kalkulacijo.

The post VIDEO: <strong>PRO video vs. DIY video</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/video-pro-video-vs-diy-video/feed/ 0 7349
LEGENDA: LEVI`S https://superznamka.si/legenda-levis/ https://superznamka.si/legenda-levis/#respond Wed, 20 Sep 2023 09:55:00 +0000 https://superznamka.si/?p=7332 Modre kavbojke s prepoznavnim rdečim všitkom...

The post LEGENDA: LEVI`S appeared first on Super Znamka.

]]>
Prve modre kavbojke.

Levi`s blagovna znamka pooseblja klasičen ameriški slog v oblačilni industriji. V nošenju jeansa je pravi čas na pravem mestu ujela pionirski duh nošenja tega materiala, od takrat je šla pot le še navzgor, dokler se ni ustoličila v priljubljene, iskane in “must-have” kavbojke. Ko v Sloveniji še ni bilo razmaha trgovin in klasičnega trženga kapitalizma ter smo prebivali v okviru večje socialistične države, se je romalo v Italijo po vsaj kos levisk; nujen kos jeans hlač v garderobi. Zgodba znamke Levi`s se je pričela kot neformalna uniforma pridnih, delovnih Kalifornijcev v modrih hlačah in se je kmalu razširila med vse skupine ljudi, ki poosebljajo neodvisnost in uporništvo. Tudi danes ostaja kot blagovna znamka mnogih generacij, ki v svoji sporočilnosti slavi individualnost, svobodo, suvereno osebno ekspresijo misli in idej.

Vir: unsplash.com

Podjetje Levis Strauss & Co. je prvi kroj kavbojk ukrojilo leta 1873, danes pa je sinonim za “casual” modo za vse generacije – moške, ženske, otroke. Levi`sovi kosi izdelkov (ne samo obleke) se prodajajo povsod po svetu, v mnogih franšiznih trgovinah na frekventnih trgovskih in urbanih točkah – 110 držav po svetu z več kot 50.000 lokacijami je dovolj zgovoren podatek. V samem San Franciscu, Bruslju in Singapurju pa imajo zaposlenih preko 14.000 ljudi, ki skrbijo za strategijo, razvoj in pozicioniranje znamke.

Sleherna znamka zastopa vrednote in Levi`s daje v osredje sočutje, integriteto, izvirnost, pogum, posluh za ranljive skupine ljudi ter skrb za bolj trajnostno naravnan in zeleni planet. Slednja točka, vemo, je za aktualno oblačilno industrijo največji izziv. K priložnosti za boljši planet Levi`s vpeljuje različne rešitve, ki prispevajo k ohranitvi okolja, k čemur vabi tudi same zaposlene, da se v prizadevanjih in z idejami aktivno ter odgovorno vključujejo. Od leta 2016 tako pri podjetju Levi Strauss & co. skrbijo za novo vpeljane projekte s poslanstvom, kot so Screened Chemistry, Water<Less, Worker Well-being, Restricted Substances List, in druge projekte, ki v zastavljeni viziji poslovanja prispevajo k zdravemu planetu in boljši prihodnosti.

Promocija Levi`s je primarno ustoličena na invenciji prvih modrih kavbojk, v svojih bolj ali manj znanih oglasnih kampanjah pa je ta znamka znana predvsem po globalnemu osveščanju v okviru družbeno-odgovornih vsebin. Kot pionirko jo lahko navedemo v okviru kampanj HIV/AIDS. Že leta 1982 je Levi Strauss prispeval prvo donacijo v zvezi s HIV/aidsom, in sicer za prvo kliniko za AIDS na svetu, tj. klinika Kaposi v splošni bolnišnici San Francisco. Skozi leta in desetletja vlogo osveščanja in izobraževanja v zvezi HIV/AIDS-om redno nadaljuje in ostaja nespregledana. Modre kavbojke s prepoznavnim rdečim všitkom, ki ga krasi vtkan logotip, uspešno in vse dobro še naprej! Na še mnoge modre generacije modrih hlač in ostalih artiklov!

Vir: unsplash.com

Vir: Superbrands Worldwide.

The post LEGENDA: LEVI`S appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/legenda-levis/feed/ 0 7332
KAKO TIK TOK SPREMINJA INDUSTRIJE https://superznamka.si/kako-tik-tok-spreminja-industrije/ https://superznamka.si/kako-tik-tok-spreminja-industrije/#respond Mon, 18 Sep 2023 09:05:14 +0000 https://superznamka.si/?p=7322 Vsem, ki razmišljajo o vstopu znamke na TikTok.

The post <strong>KAKO TIK TOK SPREMINJA INDUSTRIJE</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
TikTalk epizode

DD Studios in bold.group v sodelovanju z ALUMNI Ekonomske fakultete predstavljajo TikTalk epizode, skozi katere se poglabljajo v trenutno najbolj popularno in najhitrejše rastoče družbeno omrežje TikTok. Skozi serijo dogodkov oz. epizod delijo znanje z različnimi strokovnjaki, ki se s TikTokom srečujejo na dnevni ravni.

Ekipa je po vzoru svetovno znanih oddaj dveh podjetnikov – Garyja Vaynerchucka in Joe Rogana v prijetnem vzdušju studia na Ekonomski fakulteti odkrito govorila o izzivih, s katerimi se znamke soočajo na TikToku.

Program vodi Domen Rozman, direktor agencije DD studios, in Aljaž Peklaj, partner v agenciji bold.group, ter Nik Schwarzmann, vodja inovacij v agenciji DD studios. Vsi zelo odkrito govorijo o tem, kako se lotiti vstopa na trenutno najbolj popularno družbeno omrežje, na kaj je potrebno paziti in kako prilagoditi komunikacijo.

Epizode predstavljajo kvalitetno teorijo in izobraževanje, npr. katere metrike je ključno spremljati, kako smiselno ustvariti organske objave (“don`t make ads, make TikToks”). Ob tem pa se dopolnjujejo s konkretnimi primeri iz prakse svetovno znanih znamk, ki so postavile nove trende komunikacije, npr.: Red Bull, Doulingo, RyanAir ter druge. Ob tem gostijo tudi več slovenskih in tujih predstavnikov znamk, ki delijo izkušnje, kako so se ob vstopu na TikTok sami soočali z izzivi, ter nasvete za pravilno komunikacijo znamke.

Vsem, ki razmišljajo o vstopu znamke na TikTok, med samimi dogodki tudi odgovarjajo na vprašanja in po njihovih izkušnjah predlagajo načine, rešitve komunikacije.

Vir: TikTok for Business

O organizatorjih

DD Studios je vodilna slovenska agencija za TikTok, ki jo sestavlja skupina mladih kreativcev z močno zapuščino znamke Dunking Devils. Njihov nastop se od ostalih razlikuje po celostnem pristopu, ki vključuje vodenje profilov, ponujanje in upravljanje TikTok vplivnežev, ustvarjanje trendov in kampanj. V portfelju njuhoviih naročnikov najdemo blagovne znamke, kot so Leone, Dormeo, Citypark, Škoda Slovenija in ostale.

Bold.group je full-service digitalna agencija z močnim poudarkom na vsebinskem in performance marketingu, ki jo trenutno sestavlja 15 specialistov za digitalni marketing. Zaupajo ji naročniki s širše Adriatic in evropske regije, oglašujejo pa že v več kot 20 državah. V zadnjem letu je postala kreativna in digitalna agencija za podjetji Merkur Zavarovalnica in Big Partner (JBL, Beko, Harman Kardon, itd.), sicer pa v njihovem portfelju najdemo več kot 80 rednih naročnikov.

Partner dogodka je Alumni Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Vir:  TikTalk epizode

The post <strong>KAKO TIK TOK SPREMINJA INDUSTRIJE</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/kako-tik-tok-spreminja-industrije/feed/ 0 7322
Razglašene so 12.prestižne nagrade WEBSI digitalni presežki Slovenije 2023 https://superznamka.si/razglasene-so-12-prestizne-nagrade-websi-digitalni-presezki-slovenije-2023/ https://superznamka.si/razglasene-so-12-prestizne-nagrade-websi-digitalni-presezki-slovenije-2023/#respond Fri, 15 Sep 2023 09:53:19 +0000 https://superznamka.si/?p=7310 S podelitvijo 33 prestižnih WEBSI nagrad med rekordnimi 206 prijavljenimi projekti se je v Festivalni dvorani Ljubljana zaključil celoletni projekt WEBSI Digitalni presežki Slovenije 2023.

The post Razglašene so 12.prestižne nagrade WEBSI digitalni presežki Slovenije 2023 appeared first on Super Znamka.

]]>
S podelitvijo 33 prestižnih WEBSI nagrad med rekordnimi 206 prijavljenimi projekti se je v Festivalni dvorani Ljubljana zaključil celoletni projekt WEBSI Digitalni presežki Slovenije 2023. Naj digitalna agencija je postala Agencija 101, ki si je prestižni naslov prislužila že lansko leto, naj naročnik je postalo podjetje Atlantic Grupa, generalni WEBSI prvak pa je postal projekt Pozor! Čist’ hud pes! & Dogstagram podjetja Mercator in agencije Herman in partnerji. Naj digitalna kampanja je kampanja Ultraheroj (A1 Slovenija, SHIFT in DROM Agency), najučinkovitejši digitalni projekt pa Shareplanica = Čista kraljica! (Mastercard in Agencija 101). Naj digitalec leta 2023 je postal Andraž Štalec, direktor in soustanovitelj večkrat nagrajenega podjetja Red Orbit.

Vir: WEBSI

Kaj se je dogajalo na WEBSI dnevu 2023?

Letošnji festival slovenskega digitalnega komuniciranja so otvorili trije finalisti Argetinega natečaja Mladi digitalci, sledil pa je tradicionalen pregled vseh prijavljenih projektov. Konferenčni del je postregel z 9 raznovrstnimi predavanji in kar s petnajstimi strokovnjaki s področja digitalnega poslovanja in komuniciranja. Med drugim so obiskovalci lahko prisluhnili predavanju Lovra Peterlina, izvršnega direktor A1 Slovenija in predsednika WEBSI žirije, Aniti Kovačič Čelofiga, predstavnici za odnose z javnostmi na Policiji, Ani Šušteršič, kreativni direktorici in Hani Godina,
strateginji za vsebinske platforme iz Agencije 101.

Za okroglo mizo so tokrat sedli Lovro Peterlin (A1 Slovenija), Milan Slana (Herman & partnerji), Tjaša Jarc (Džungla Plants) in Nejc Apsner (Nekster). Pogovor, ki je tekel o rasti v času ekonomske nesigurnosti, je vodil Žiga Berce.
Seznanili smo se tudi s predavanjem z naslovom “Seamless Banking”, ki ga je vodil Tolga Yurteri, vodja digitalnega bančništva na Novi KBM.

Sledilo je predavanje o prihodnosti nakupovanja vstopnic, ki je vodila Nicole Radermacher, izvršna direktorica Eventim Slovenija. Konferenčni del se je zaključil s predavanjem Maše Kos Crnkovič, vodjo analitike na Futuri in samostojne svetovalke, ki je prisotne poučila, kako izkoristiti prednosti orodja Google Analytics 4 za izboljšanje uporabniške izkušnje in oglaševanja ter s predavanjem Filipa Dobranića, soustanovitelja zavoda Danes je nov dan.

WEBSI dan 2023 se je zaključil s podelitvijo prestižnih WEBSI nagrad.

Generalni WEBSI 2023 prvak, Pozor! Čist’ hud pes! & Dogstagram (Mercator, d. o. o.,
Herman in partnerji, d. o. o.)

Naj agencija WEBSI 2023, Agencija 101, d. o. o, vir: WEBSI
Naj digitalec WEBSI 2023, Andraž Štalec, direktor in soustanovitelj večkrat nagrajenega podjetja Red Orbit,
Red Orbit, d. o. o.
, vir: WEBSI
Naj naročnik WEBSI 2023, Atlantic Grupa, d. d., vir: WEBSI

Celotni program WEBSI dneva 2023 je dostopen na spletni strani www.websi.si.

The post Razglašene so 12.prestižne nagrade WEBSI digitalni presežki Slovenije 2023 appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/razglasene-so-12-prestizne-nagrade-websi-digitalni-presezki-slovenije-2023/feed/ 0 7310
VIDEO VSEBINE ZA DRUŽBENE MEDIJE https://superznamka.si/video-vsebine-za-druzbene-medije/ https://superznamka.si/video-vsebine-za-druzbene-medije/#respond Thu, 14 Sep 2023 10:00:00 +0000 https://superznamka.si/?p=7285 Sleherno video vsebino lahko objavite na vsakem družbenem omrežju, vendar bodo nekatere video vsebine bolje delovale na enem omrežju, druge na drugem. Preden se odločite, kakšne video vsebine boste ustvarjali, je zelo pomembno, da poznate zakonitosti družbenih omrežij, na katerih objavljate. Pa si poglejmo, kakšne so te zakonitosti.

The post VIDEO VSEBINE ZA DRUŽBENE MEDIJE appeared first on Super Znamka.

]]>
Ok, tu postanejo zadeve malce nejasne in mogoče celo izgledajo, kot da so privlečene za lase, ampak ostanite z mano. Mogoče se sprašujete: “a niso vse video vsebine primerne za družbene medije oz. kje drugje pa jih bomo sploh objavili, če ne na družbenih medijih?” Res je, praktično vse video vsebine se prej ali slej znajdejo na družbenih medijih. Vse od posnetkov mačk in psov do predstavitev podjetij. Ampak moramo se zavedati, da vsaka platforma ima svoje mesto, svoj namen in svoje zakonitosti, kar se tiče objavljanja vsebine. Vaša naloga je, da ugotovite, katero platformo uporabljajo vaše potencialne stranke in potem ustvarjajte video vsebine, ki sledijo zakonitostim te določene platforme.

Sleherno video vsebino lahko objavite na vsakem družbenem omrežju, vendar bodo nekatere video vsebine bolje delovale na enem omrežju, druge na drugem. Preden se odločite, kakšne video vsebine boste ustvarjali, je zelo pomembno, da poznate zakonitosti družbenih omrežij, na katerih objavljate. Pa si poglejmo, kakšne so te zakonitosti.

YouTube

YouTube je drugo največje družbeno omrežje in drugi največji iskalnik. Je tudi edina platforma, pri kateri je glavni način komunikacije video. Ta platforma lahko postane dom za predstavitve produktov/storitev/znamk, podjetij, razne webinarje ali prenose dogodkov. Preden začnete ustvarjati video vsebine za YouTube, se zavedajte, da uporabniki te platforme pogosto iščejo video vsebine, ki jim bodo pomagale rešiti nek problem. Uporabniki iščemo vsebine na podlagi besednih zvez “How to,” “Best way to,” ali “Product review” ipd., kateri video bomo pogledali, pa se odločamo na podlagi relavantnosti naslova ter prikazne sličice. To je tudi glavni razlog, zakaj imajo podjetja tako malo ogledov svojega korporativnega videa.

Je pa YouTube odličen za hranjenje video vsebin. Ustvarite si stran, nanjo naložite video vsebine, katere lahko potem enostavno in preprosto vstavite na spletno stran.

Primeri video vsebin za YouTube:

● Predstavitveni videi produktov, demo video in webinarji.

YouTube live za oznanjanje novih produktov ali intervjuje v živo ali vpogled v zakulisja v živo.

● Vse vrste video oglasov, s katerimi lahko targetirate točno določeno občinstvo v točno določeni državi.

Vir: Pexels

Facebook

Facebook je leta 2022 družbeni medij z največ uporabniki. Princip delovanja Facebooka je drugačen kot pri YouTube. Medtem, ko na YouTubu uporabniki iščejo vsebino, Facebook ponuja vsebino našim sledilcem ter prijateljem naših sledilcev. Uporabniki Facebooka so bolj zainteresirani za zabavno ter inspirativno vsebino kot pa vsebino, ki rešuje točno določen problem. Video vsebine, ki se dobro obnesejo na Facebooku, so potemtakem zgodbe uporabnikov, presenetljiva dejstva, lepi in estetski posnetki in tako naprej.

Še eno presenetljivo dejstvo Facebooka je to, da kar 85 % uporabnikov gleda video vsebine brez zvoka. To pomeni da morate zogotoviti, da video vsebine, naložene na Facebook delujejo tudi, če se jih gleda brez zvoka. Vanje vstavite animirane napise ter podnapise govorca, tako boste predali sporočilo tudi, če se video gleda brez glasu.

Facebook ima možnost oddajanja videa v živo. Statistika Facebooka pravi, da vsak peti video poteka v živo in, da uporabniki Facebooka 4x prej kliknejo na video v živo kot na video, ki je bil prej posnet. Če vam ta koncept ustvarjanja video vsebin sede, potem ga kar izkoristite. Še ena pomembna informacija pri uporabi video vsebin na Facebooku je ta, da imajo videi, ki so naloženi na Facebook, veliko večji doseg, kot pa videi, ki se jih naloži na YouTube in se nato na Facebooku deli povezavo do YouTuba. To je precej logično. Facebooku je v interesu, da uporabniki ostanejo na njem, ne pa, da obiščejo konkurenčno platformo, v tem primeru YouTube. To je tudi razlog, zakaj Facebook nagradi uporabnike, ki naložijo video neposredno na Facebook tako, da ima ta video boljši doseg, še boljši kot video v živo.

Primeri video vsebin za Facebook:

● videi, ki navdihujejo vaše sledilce; videi, ki v njih vzbudijo čustva, posnetki iz dogodkov, pohvale zaposlenih, oglasni videi.

● Video v naslovnici strani blagovne znamke.

Facebook stories so uporabni za naznanitev novosti v podjetju.

Facebook live je primeren za oznanitev prostega delovnega mesta, razne intervjuje ali lansiranje novega produkta.

● Vse vrste video oglasov, s katerimi lahko targetirate točno določeno občinstvo v točno določeni državi.

Vir: Pexels

LinkedIn

Tudi LinkedIn se je podal na pot video vsebin in lahko rečemo, da je danes videu prijazno družbeno omrežje. Na LinkedInu bo objava z video vsebino imela kar 20-krat večjo možnost, da bo dosegla nek odziv kot tekstovna objava. Ker se LinkedIn obravnava kot poslovno omrežje, so primerne video vsebine vse tiste, ki se navezujejo na neko industrijo oz. kariero. Na LinkedInu vas ne bo nihče obsojal, če objavljate video vsebine, ki predstavljajo vaš produkt ali storitev, vaše podjetje, razmišljanje o prihodnosti razvoja vašega podjetja, uspešnih financiranjih, najnovejše poglede na stanje neke industrije, intervjuje s strokovnjaki in tako naprej.

Video vsebine na LinkedInu se v bistvu počasi izgubijo v zgodovini vaših objav. Zato je priporočljivo, da najpomembnejše video vsebine določimo kot Featured in tako se za vedno znajdejo na naši predstavitveni strani. Je pa tudi LinkedIn pred leti uvedel hashtage, ki nam omogočijo da sledimo temam ter industrijam, ki nas zanimajo.

Primeri video vsebin za LinkedIn:

● Izobraževalne video vsebine.

● Predstavitve produktov.

● Korporativni videi.

● Intervijuji s strokovnjaki.

● Videi iz zakulisja ali Behind the scenes video.

Bloopers, ki pa se jih gre na nekaterih mestih lotevati s premislekom ali celo izogniti, odvisnosti od vsebine in konteksta sporočenega.

Vir: Muvi Media

Twitter

Če se video vsebine na LinkedInu relativno hitro izgubijo, se na Twitterju izgubijo še prej. Na Twitterju se vse odvija zelo zelo hitro in video vsebine, ki so uspešne, imajo ponavadi nižjo produkcijsko vrednost in izgledajo avtentične. Če video vsebine ustvarite z osebnim pametnim telefonom, boste najverjetneje dosegli ravno to avtentičnost. Na Twitterju ste lahko priča razno raznim video vsebinam, vendar jih je velika večina takšnih, ko nekdo vzame v roke telefon in posname sebe ali nekaj v njegovi okolici. Te video vsebine so praviloma kratke in, če je Twitter eno od družbenih omrežij, preko katerega konunicirate, glejte, da bodo tudi vaše video vsebine kratke.

Primeri video vsebin za Twitter:

● Objavite novice.

● Delite svoje mnenje.

● Kratki intervijuji oz. kratki izseki intervjujev.

● Video posnetki iz zakulisja v živo.

● Plačljivi video oglasi.

Vir: Pexels

Instagram

Instragram je v celoti vizualna platforma, na kateri se v ospredju video vsebine in fotografije pred besedilom. Vsaka video vsebina bo tekmovala z ostalimi video vsebinami, ki so pogosto zelo zelo visoke kvalitete. To je zelo pomemben poudarek; kajti, če nimate vsebine, ki je vizualno privlačna, se bo izgubila v poplavi ostalih vsebin. Čeprav je Snapchat izumil zgodbe (“stories”), jih je Instagram naredil slavne. Okrog 400 milijonov ljudi uporablja Instagram zgodbe za objavo serije fotografij ali video vsebin, ki izginejo po 24 urah.

Sama platforma ponuja veliko različnih orodij, s katerimi lahko popestrite vaše zgodbe, kot so besedilo, čustvenčki, GIFi in animirane nalepke. Pazite, da s temi orodji pretiravate, saj lahko zgodba kar hitro postane kičasta. Tako kot LinkedIn tudi Instagram uporablja # za sledenje temam. Za razliko od ostalih platform lahko # dobesedno zlorabljate, saj vas Instagram ne bo koznoval. Na posamezno objavo jih lahko prilepite kar 50, bodite pozorni samo na to, da jih prilepite pod besedilo, da ne bodo motili sledilcev.

Primeri video vsebin za Instagram:

● Privlačne video vsebine vašega produkta (visoka pridukcijska vrednost).

● Instagram zgode iz zakulisja.

Q&A Instagram zgodbe.

Day-in-a-life tipi video vsebin.

● Plačljivi video oglasi.

Vir: Pexels

TikTok

TikTok je postal buzz word in dobro premislite, ali so vaši naročniki na tej platformi. Trenutno ne poznam še nobenega B2B podjetja, ki uporablja TikTok za svojo komunikacijo in obenem dosega dobre rezultate. Mogoče se bo to že v bližnji prihodnosti spremenilo, zato je pomembno, da spoznamo tudi to platformo, saj je za zelo lojalne in aktivne uporabnike. V osnovi TikTok sprejema kratke 15-sekundne video vsebine v pokončnem format, z velikim poudarkom na glasbi. To je tudi razlog, zakaj je TikTok poln najstnikov, ki plešejo.

Primeri video vsebin za TikTok:

● Kratki hecni videi.

● Ples.

● Skeči.

Memes.

● Izzivi.

● Plačljive video reklame.

Vir: Pexels

The post VIDEO VSEBINE ZA DRUŽBENE MEDIJE appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/video-vsebine-za-druzbene-medije/feed/ 0 7285
REFLEKSIJE: 10Pines kot zgled agilne arhitekture, ki funkcionira https://superznamka.si/refleksije-10pines-kot-zgled-agilne-arhitekture-ki-funkcionira/ https://superznamka.si/refleksije-10pines-kot-zgled-agilne-arhitekture-ki-funkcionira/#respond Wed, 13 Sep 2023 10:07:07 +0000 https://superznamka.si/?p=7271 Programersko podjetje iz Buenos Airesa, kjer že od leta 2009 delajo drugače. In ta način dela jih je pripeljal tako daleč, da so danes kot blagovna znamka eno od najnaprednejših organizacij iz področja digitalnih tehnologij.

The post REFLEKSIJE: 10Pines kot zgled agilne arhitekture, ki funkcionira appeared first on Super Znamka.

]]>
Si predstavljate podjetje, ki ima 100 zaposlenih in nima ne oddelka prodaje, marketinga ne HRja in ima več multinacionalnih podjetij v čakalni vrsti, za delo z njimi?

Uvodni odstavek je slišati kot znanstvena fantastika, četudi ni tako. Uvodno vprašanje opisuje podjetje 10Pines. Programersko podjetje iz Buenos Airesa, kjer že od leta 2009 delajo drugače. In ta način dela jih je pripeljal tako daleč, da so danes kot blagovna znamka eno od najnaprednejših organizacij iz področja digitalnih tehnologij.

Vir: 10Pines.

Ključna esenca 10Pines organizacije je agilnost. Ker so bili lastniki trdno prepričani, da agilnost deluje le ustrezno implementirana, na pravi način, so se odločili, da bodo ustanovili svoje podjetje, katerega osrednji del bo predstavljal agilen proces. Po ustanovitvi podjetja so naleteli na prakse Ricarda Semlerja, ki je v knjigi Maverick opisal, kako organizacijo podjetja vzpostaviti drugače. Danes delujejo že dvanajsto leto, zaposlenih imajo čez 100 ljudi, katerih lojalnost je težko primerljiva s standardom v industriji. Fluktuacija zaposlenih v podobnih podjetjih je nekje med 25-30 %, v 10Pines pa ta znaša le 5 %.

Za lažje razumevanje, kako deluje podjetje, kot je 10Pines, je treba pogledati njihove ključne tri gradnike:

  • Transparentnost vseh informacij.
  • Transparentnost vseh finančnih informacij.
  • Delitev dobička.

Glavna povezava treh stebrov je soodločanje vseh zaposlenih, kjer se uporablja princip soglasja in ne konsenza. Princip soglasja namreč omogoča udeležencu, da svoje privolitve ne poda, ampak mora za tako odločitev imeti objektivne argumente; zakaj bi mu na primer lahko dotična odločitev škodila ali pa povzročila škodo podjetju. 

V podjetju 10Pines so dostopne prav vse informacije; od stroškov, prihodkov do plač zaposlenih. Imajo namreč implementiran “open management”, za kar pa so morali vložiti veliko časa tako, da so poskrbeli za ključne kompetence vseh zaposlenih, ki je v razumevanju številk in organizaciji izobraževanj, saj ni pomembno le, da ljudje številke vidijo, temveč je pomembno, da jih tudi razumejo ter, da se zavedajo, kaj številke sporočajo.

Posebnost podjetja 10Pines je tudi ta, da lastniki s svojim zaposlenimi delijo 50 % dobička. V ta namen imajo formulo za izračun deležev, ki je znana vsem. Vsak član ekipe ima tudi možnost predlagati drugo formulo, za katero meni, da je pravičnejša. Seveda se potem o predlogu soodločajo vsi zaposleni.

Poleg zgornjih treh stebrov uporabljajo v podjetju 10Pines veliko drugih orodij; od dogovorjenega ritma sestankov, sestankov za določanje plač, letni sestanek načrtovanja… Kar pomeni, da so vsi člani podjetja 10Pines odgovorni za vodenje in upravljanje podjetja, zato je izjemno pomembno, da vsak član podjetja tudi pozna vsa področja podjetja, saj le tako lahko v popolnosti soodloča in sprejema skupne odločitve.

Verjamem, da ste ob prebiranju zgornjega dela pomislili, da sta iskanje in selekcija kadra, ključna, saj je za tovrstno organizacijo potrebno imeti napredne ljudi, pa temu ni tako. Podjetje 10Pines nima HR oddelka in lastniki upajo, da ga nikoli ne bodo imeli. Selekcijski postopek je v njihovem podjetju 3-nivojski. Na prvem nivoju uporabniku razložijo kulturo in način delovanja podjetja, predvsem pa ga spoznajo. V drugem nivoju mu kot IT podjetje dajo tehnično nalogo, ki jo oseba reši doma brez časovnih omejitev. Na drugem srečanju se pogovorijo predvsem o postopku, kako se je oseba lotila naloge ter, katere odločitve je v fazi reševanja sprejela. V tretjem nivoju sledi spoznavanje s čim več zaposlenimi v podjetju. Po “spoznavanju” sledi odločitev, ali osebi ponudijo zaposlitev po prej opisanem postopku soglasja, kjer vsi podajo soglasje, ali pa razloge, zakaj so proti.

Da je napredek del njihovega DNK, govori podatek, da se znotraj podjetja 10Pines vedno izbira isti tip osebe, zato so lastniki svojo energijo usmerili v organizacijo posebnih dogodkov, pripravništev, ki so trenutno namenjena le ženskam. V zavezanosti svoji nameri so ustvarili t. i.“Gender committee”, ki je namenjen temu, da so pravila, postopki, delo na splošno bolj vključujoči. 

V osnovi so člani podjetja 10Pines različno zavezani k svojim obveznostim vodenja podjetja, predvsem zaradi interesov, ki jih imajo, in to se tudi upošteva, ampak krovna ideja je, da vsak na svoj način prispeva k vodenju podjetja; nekateri z iskanjem in selekcijo kadra, drugi s financami, IT podporo itd….Vsakdo izbere, kar mu je najbližje, nihče pa ni 100 % časa v tej eni in isti vlogi. Zato tudi nimajo prodajnika oz. nekoga, ki skrbi za marketing – to je namreč odgovornost vseh članov.

Vključenost zaposlenih, odgovornost in predanost podjetju sta dovolj, da se glas o dobrem delu širi tako hitro, da se v podjetju 10Pines ni treba aktivno ukvarjati s prodajo. Dovolj je, da odgovorijo na prejeto povpraševanje.

Kako začeti ustvarjati podjetje, kot je 10Pines? Če bi vprašali Jorge-a Silvo, bi vam odgovoril takole:“Moj nasvet bi bil, da začnete z majhnimi koraki, si izberete nekaj osnov in na ta način preprečite pojav paralize zaradi ogromnega števila informacij. Poiščite tista področja, kjer so spremembe lažje in, kjer lahko začnete z majhnimi spremembami in počasi sprožite domino efekt.”

The post REFLEKSIJE: 10Pines kot zgled agilne arhitekture, ki funkcionira appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/refleksije-10pines-kot-zgled-agilne-arhitekture-ki-funkcionira/feed/ 0 7271
LJUBLJANSKI TEDEN MODE 2023 https://superznamka.si/ljubljanski-teden-mode-2023/ https://superznamka.si/ljubljanski-teden-mode-2023/#respond Mon, 11 Sep 2023 15:37:23 +0000 https://superznamka.si/?p=7258 Tudi tokrat v luči trajnostne mode. Na 14. Ljubljanskem tednu mode se bo predstavilo največ slovenskih oblikovalcev doslej. 

The post LJUBLJANSKI TEDEN MODE 2023 appeared first on Super Znamka.

]]>
Od 2. do 6. oktobra 2023, v Centru Rog

Letošnja, že 14. edicija LJFW – Ljubljanskega tedna mode se bo odvila med 2. in 6. oktobrom, v Centru Rog. Dogodek bo na sporedu še pred uradnim odprtjem novega kreativnega in družabnega središča, ki nastaja v nekdanji tovarni koles Rog. Na 14. Ljubljanskem tednu mode se bo predstavilo največ slovenskih oblikovalcev doslej. Tudi tokrat v luči trajnostne mode dogodek podpira Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Vir: LJFW

Jeseni prihaja čas za slovensko modno oblikovanje. 14. edicija LJFW – Ljubljanskega tedna mode se bo odvila v Centru Rog, dogajanje bo postavljeno v veliko prireditveno dvorano v prvem nadstropju in na prenovljeno Petkovškovo nabrežje pred stavbo. Na 14. LJFW se bo predstavilo največ slovenskih oblikovalcev naenkrat doslej. Napovedanih je nekaj nepričakovanih sodelovanj uveljavljenih oblikovalcev, obeta se tudi zelo zanimiva mednarodna udeležba medijev. »Veseli smo, da smo z ekipo Centra Rog začutili medsebojno energijo in skupaj zastavili prvi javni dogodek v veliki prireditveni dvorani obnovljenega objekta, ki bo zagotovo odmeval tudi preko naših meja. Letos poleg rdeče trajnostne niti, ki je vedno bolj pomembna za nas in naše potomce, poudarjamo tudi pomen avtentičnosti in sprejemanja samega sebe, osvobajanja od družbenih pričakovanj in pomena osredotočanja na svojo resnično podobo. Vsak posameznik je namreč dragocen del v mozaiku sveta z edinstveno perspektivo in prispevkom, in Ljubljanski teden mode je eden od dogodkov, ki z veseljem in ponosom zaobjame vse oblike kreativnosti. Hvaležni smo vsem partnerjem, ki nas pri tem podpirajo in že leta prepoznavajo dodano vrednost v našem (so)delovanju,« je povedala Melinda Rebrek, izvršna producentka LJFW.

Renata Zamida, direktorica Centra Rog: »Letošnji teden mode bo prvi veliki test za hišo in neke vrste predotvoritveni dogodek, v prihodnje pa upam, da tradicionalni jesenski happening pri nas. Od konca oktobra, ko se bodo zvrstili tudi uradni otvoritveni dogodki, bo Center Rog odprt za vse, posebej pa se bomo posvečali kreativnemu sektorju, zato bo svoje mesto pri nas našlo tudi modno oblikovanje. Letos smo ponosni pokrovitelj nagrade za najbolj trajnostno kolekcijo LJFW, nagrajenka_ec bo lahko v Centru Rog eno leto brezplačno uporabljal_a vseh devet proizvodnih laboratorijev, vključno s tekstilnim.«

Natalija Medica z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport: »Na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport smo ponosni, da lahko prispevamo k promociji slovenskih modnih oblikovalcev in trajnostne mode. Globalna modna industrija, še posebej proizvodnja in transport tekstila in oblačil, je med največjimi svetovnimi onesnaževalci okolja. Zato se nam zdi pomembno, da vsi skupaj prispevamo k ozaveščanju o nujnosti drugačnega razmišljanja o modi in k spremembam v proizvodnji, pa tudi potrošnji oblačil. Naše ministrstvo je Ljubljanski teden mode podprlo že drugič, razprave o problematiki tekstilne industrije in vidiku trajnosti pa smo v času slovenskega predsedovanja Evropski Uniji v letu 2021 dvignili tudi na evropsko raven.«

Ogled modnih revij 14. Ljubljanskega tedna mode bo možen z vabilom ali nakupom karte na www.eventim.si in na prodajnih mestih v sistemu Eventim Si. Karte bodo v prodaji od 15.9., po 25 eur za dnevno vstopnico.

The post LJUBLJANSKI TEDEN MODE 2023 appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/ljubljanski-teden-mode-2023/feed/ 0 7258
SUPERBRANDS GLOBAL: PERSONALIZIRANE NASLOVNICE https://superznamka.si/superbrands-global-personalizirane-naslovnice-3/ https://superznamka.si/superbrands-global-personalizirane-naslovnice-3/#respond Fri, 08 Sep 2023 10:00:00 +0000 https://superznamka.si/?p=7249 Glasovanje za “super naslovnico” kot dobro popotnico za kreativno ustvarjanje superbrandov še naprej.

The post SUPERBRANDS GLOBAL: PERSONALIZIRANE NASLOVNICE appeared first on Super Znamka.

]]>
Naslovnice, ki ob letnih razglasitvah krasijo korporativne knjige superbrandov, so ogledalo in prvi vizualni vtis samih znamk in njihovega nastopa na trgu. Ekipa Superbrands Slovenija je leta 2021 za Superbrands 2021 prvič uvedla tudi glasovanje za “super naslovnico” kot dobro popotnico za kreativno ustvarjanje superbrandov še naprej. Po končnem seštevku ocen strokovne žirije (Blaž Kocjančič, Internavti; Matija Kocbek, Pristop; Matjaž Germ, Agencija 101; Tim Luznar, Am Agencija) je plaketo za super naslovnico 2021 prejelo podjetje Incom Leone.

Vir: Incom Leone

The post SUPERBRANDS GLOBAL: PERSONALIZIRANE NASLOVNICE appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/superbrands-global-personalizirane-naslovnice-3/feed/ 0 7249
TEMA: ARHITEKTURA V ZNAMČENJU https://superznamka.si/tema-arhitektura-v-znamcenju/ https://superznamka.si/tema-arhitektura-v-znamcenju/#respond Thu, 07 Sep 2023 10:00:00 +0000 https://superznamka.si/?p=7237 Modeli arhitekture znamk se razlikujejo, vsaka dobro zasnovana struktura lahko prinese koristi in priložnosti.

The post TEMA: <strong>ARHITEKTURA V ZNAMČENJU</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
Obstajajo podjetja, ki lahko trg zasičijo, morda celo zmedejo, od mešanice izdelkov ali storitev, ki jih ponujajo v svojem portfelju. Zakaj so prišla do takšnega nabora niti ni tako pomembno. V ozadju je vedno neka bolj ali manj posrečena poslovna odločitev, ki je povezana recimo s prevzemi ipd. Ključno pri vseh takšnih zgodbah je, da ima vsaka večplastna mešanica novih in starih znamk svojo zgodbo, svojo identiteto. Tu nastopijo premisleki o dobrem arhitekturnem projektiranju znamk tako, da vse zgodbe pridejo prav do izraza. Ločeno ali skupaj. V vsakem primeru pa celostno.

Modeli arhitekture znamk se razlikujejo, vsaka dobro zasnovana struktura lahko prinese koristi in priložnosti.

Kaj sploh je arhitektura znamke?

Načini, kako se znamke ali podznamke povezujejo v večje celote, bistveno pomagajo oddelkom za marketing, trženje in prodajo videti, kako ohraniti posamezne dele znamk ločeno, kadar je to potrebno, ter kako jih združevati ali jih spodbujati v sodelovanje pri skupnem nastopu na trgu.

Podjetja se v osnovi delijo na tri glavne tipe modelov arhitekture znamk, ki jih stroka poimenuje kot: (1) branded house (označevanje znamk z imenom podjetja), (2) house of brands (označevanje izdelkov v podjetju s posameznimi imeni znamk), (3) endorsed brand (uveljavljeno ime podjetja izdelku zagotavlja verodostojnost), (4) sub-brands (uveljavljena imena znamk že uveljavljene krovne znamke). Vsaka ima svoje prednosti in slabosti. Vselej pa velja pri snovanju promocijskih kampanj izhajati najprej iz osnovne arhitekturne paradigme, ki postavlja okvir končne percepcije v očeh potrošnika, uporabnika.

»Branded house«

Znamko v podjetju vodi matična blagovna znamka – običajno tista z nekaj vpliva. Vse ostale podznamke so ji podrejene in se običajno delijo v imenu z označevalcem, ki natančno pove, kaj ta podznamka počne. Primer FedEx in njegove podznamke: FedEx Services, FedEx Express, FedEx Ground itd.

»House of brands«

Je pravzaprav nasprotje branded house modelu. Matična znamka sicer obstaja, vendar je le-ta bolj potisnjena v ozadje. Ne igra tako pomembne, ključne, odločilne ali očitne vloge, kot jo posamične močne znamke znotraj matične hiše. Ta model arhitekture znamke je pogost v situacijah, ko večji holding kupuje hčerinske družbe znamk. V očeh potrošnikov ta holding ni tako pomemben, kot so posamezne znamke. Eden od primerov takšne arhitekture je podjetje P&G, znotraj katerega dihajo in se predstavljajo znamke pod svojim imenom (Pampers, Ariel, Always, Braun, Gillette, Pantene …). S tako močnimi in uveljavljenimi znamkami P&G ohranja vodilno poslovno pozicijo, ko gre za ocenjevanje vrednosti izdelkov, ki so podpisani pod imeni znamk.

Obstajajo še hibridne variacije modela branded house, ko ena od podznamk nastopa tudi kot matična znamka – primer Coca-Cola in njene variacije: Diet Coke, Coke Zero itd. Posamezne znamke si tako delijo ime s krovno hišo znamke – The Coca-Cola Company. Medtem, ko Sprite ali Fanta, ne sodita v ta hibridni model, čeprav ob natančnem prebiranju deklaracije vidimo, če že ne vemo, da sodi v isto hišo, torej The Coca-Cola Company.

»Endorsed Brand«

Se stika nekje na sredini obeh predhodnih modelov arhitekture znamk. Matična znamka je kot dežnik nad množico drugih sorodnih znamk, in ni nujno, da so te znamke med seboj sploh povezane, tudi v imenu nujno ne. To je podobno kot ena velika družina, znotraj katere otroci prihajajo od različnih prej ločenih staršev, ki so se postavili pod streho v novo partnersko sinergijo z drugimi ločenimi starši in njihovimi otroki. Vendar ima pri modelu endorsed brand matična znamka veliko večjo in pomembnejšo vlogo kot pri modelu house of brands, saj mora zagotavljati potrebno prilagodljivost, pozicioniranje, oblikovanje in nadaljnji razvoj posameznih znamk. Zato prihaja včasih do zmede in se nekateri potrošniki takoj ne zavedajo povezave med glavno znamko in podjetji, ki nosijo drugačno ime. Primer Nestle kot močno, znano krovno ime, pod dežnikom katerega dežujejo znamke, kot so KitKat, Kellogg`s, Smarties …

»Sub-brands«

So uveljavljena imena znamk že uveljavljene starševske znamke; npr. iPad, iPhone v okviru Appla.

Trend zadnjih let

V zadnjih letih se mnoga podjetja, četudi v osnovi to sploh ne bi bilo potrebno, pomikajo k strategiji poudarjanja imena svoje znamke pred posameznimi izdelki. Odločitev za tak pristop je nadvse atraktiven in praktičen, iz mnogih banalnih razlogov, vendar po nekaterih ocenah takšni koraki nujno ne prinašajo bistvenih prednosti, kot se entuziastično pričakuje. Zaplete se zlasti takrat, ko se potrošnike in uporabnike segmentira in na osnovi tega izpeljuje analize in strategije glede nadaljnjih promocijskih nagovorov in nastopov na trgu.

Odločitev ali izbira, kateri model arhitekture znamke bi bil najbolj primeren za posamezno podjetje, tako terja korenit razmislek in upoštevanje mnogih, predvsem aktualnih razmer, kot na primer poslovni cilji, tržni cilji, izkušnje potrošnikov in uporabnikov … Procesa projektiranja posameznih modelov tudi ne gre podcenjevati ali na prvo žogo jemati, saj sleherna nova strategija, ki se poskuša implementirati, vselej zahteva, da ne zanemarimo obstoječe ali predhodne, na katere so zvesti potrošniki navajeni. To se še posebej opazi v digitalnih okoljih, ko je uporabnik navajen na določeno rešitev na spletnem mestu, od koder pa ga preusmeri na drugo spletno podmesto, ki je lahko že kreativno precej drugačno od krovnega.

Pridobivanje in ohranjanje strank je zelo čustven proces. In, ko razmišljamo o strategijah trženja, tudi tu ni koncept recepta na prvo žogo logičen. Morda je res veliko težje dobiti novo stranko kot izgubiti obstoječo; a ko izgubiš obstoječo, je moral za to biti precej tehten razlog, tako tehten, da se zdi pridobitev nove stranke vendarle lažja naloga. Vse te korake je zato treba celostno premisliti, kot pri šahu.

Dosledna vizualna in besedna identiteta, prepričljivost in avtentičnost zgodbe, načini pripovedovanja zgodb, ekskluzivna/inkluzivna kultura … vse te zakonitosti so seveda pomembne, vendar je še vedno najprej potrebno dobro izhajati iz arhitekture, na kateri posamezna znamka diha. Ni rečeno zastonj, da še tako dober arhitekt, ki je brilijanten v estetiki, brez dobrega statika o(b)stane bolj klavrn arhitekt.

The post TEMA: <strong>ARHITEKTURA V ZNAMČENJU</strong> appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/tema-arhitektura-v-znamcenju/feed/ 0 7237
KOLUMNA: ARHITEKTURA SRCA https://superznamka.si/kolumna-arhitektura-srca/ https://superznamka.si/kolumna-arhitektura-srca/#respond Mon, 04 Sep 2023 10:00:00 +0000 https://superznamka.si/?p=7228 Znamka smo pravzaprav ljudje, ki jo živimo, oblikujemo, razmišljamo.

The post KOLUMNA: ARHITEKTURA SRCA appeared first on Super Znamka.

]]>
Monika Povšič

* Razmišljanje v kolumni je osebno mnenje avtorice – torej niti uredništva niti podjetja, kjer je zaposlena.

Povezanost z znamko vse bolj prepoznavam kot povezanost med ljudmi. Z nekaterimi se razumeš takoj, skoraj brez besede, se zavohaš, kar veš, da je to tvoj človek. Da se z drugimi povežeš, sežeš v srce, potrebuješ nekaj več časa in več poglobljenih debat, skupno pijačo ali več in seveda čas, da lahko osebi ugotovita, da si pravzaprav zelo ustrezata. Z nekaterimi se ne ujameš nikoli.

Na svoji poslovni poti sem delala za različna podjetja v različnih panogah in kot takšna so imela različno postavljeno arhitekturo znamke. Vsako posebej je bilo soočeno s svojevrstnim izzivom, saj vsak izbor prinese s sabo SWOT izziv, katerega reševanje ni nikoli enako.  

V korporacijskem okolju prve službe smo še sami zaposleni težko sledili vsem znamkam, ki so nastajale v podjetju, v katerem smo delali. Samo v zabavni elektroniki, kjer sem sama delovala, smo dvakrat letno predstavljali trgu nove produkte in običajno na njih vezane nove znamke, katerih imena so večinoma odražala tehnične izboljšave, prednosti, razlikovalnosti. Vsakič znova z isto silovitostjo – to je to, to ste čakali.

Nekateri produkti in z njim znamke so se prijeli, na trgu (po)želi uspeh in postali sinonim dobrega produkta na dolgi rok, nekateri so v pol leta enostavno izginili. Tekma uspeha, borbe na trgu s konkurenco in zahtevnimi potrošniki z visokimi pričakovanji je bila kruta, neizprosna in kratkega diha. Če znamka ni splavala, je odplavala v morje pozabljenih znamk. Še danes sem lastnica delujočega plazma televizorja Wega, ki v tekmi z LCD televizorji ni uspel – prav tako pa posedujem komponento glasbenega stolpa za nosilec zvoka MiniDisc. Oboje je na trgu tehničnega blaga postalo slepo črevo razvoja zabavne elektronike. Investicija v razvoj, promocijo in prepoznavnost obeh omenjenih produktov je bila kot običajno visoka, izplen pa ne tako zelo.

Podjetje, katerega del sem bila, je eden najbolj znanih svetovnih podjetij, ki uporablja znamko mešano oziroma s podznamkami. Ob zelo nedoslednem, nelogičnem vključevanju matične blagovne znamke za podporo in povečanje verodostojnosti podrejene znamke. V mojih očeh pa so dosegli vrhunsko mojstrstvo, saj so naredili produkt, katerega znamka je postala generično ime za vse podobne naprave. In se tako za vedno zapisali med legende zabavne elektronike. Produkt je pravzaprav »pradedek« vsega, kar imate danes na telefonih. Če zapišem besedo »walkman«, veste (vsaj) vsi, rojeni v prejšnjem stoletju, za katero znamko gre.

Dve slovenski podjetji, kjer sem svojo poslovno pot nadaljevala, sta svoje priložnosti pozicioniranja na trgu iskali s postavljeno klasično hišo znamk. To je bilo za produkte, ki sta jih ponujali, vsak je namreč nagovarjal svojo ciljno skupino, dokaj logična izbira. Manj je logično, ko to počneš na trgu v velikosti Slovenije. Investicije so velike, angažiranje tudi, izplen pa negotov – bazen v katerem loviš, je velik pač, kolikor je velik. Obenem smo Slovenci pri menjavi znamke naravnani konzervativno lokal patriotsko in včasih vztrajamo pri izboru, četudi je skregan z vsako (poslovno) logiko. Pa se pojdi številke velikih obsegov, če se lahko …

Danes delam v zavarovalništvu. Imela sem možnost biti del marketinške ekipe v času združevanja dveh zavarovalnic. Pravzaprav je to bila moja motivacija, da sem ponovno vstopila v korporacijsko okolje. Kaj vse pomeni za znamko, kaj vse je potrebno, da si znamka na eni strani ohrani, na drugi strani vzpostavi zaupanje, je zgodba daljša od števila znakov, ki so mi na voljo za to kolumno. A vendar nekaj lahko z gotovostjo zapišem – da so si korporacije v arhitekturi znamke med seboj različne. Četudi gradijo teoretično enako arhitekturo znamke. Da kljub enaki arhitekturi znamke vsaka panoga, podjetje, znamka ko želi kaj povedati, kar se (lahko) dotakne ljudi, mora to delati drugače, sebi pripadajoče. Z načinom dela, predanostjo zaposlenih, z odnosom do strank, dinamičnost in proaktivnost. Zaupanje v osnovno znamko ustvarja zaupanje v podznamko, v kolikor k pozicioniranju korporativne  znamke prav pristopiš na samem začetku. Na koncu koncev smo znamka pravzaprav ljudje, ki jo živimo, oblikujemo, razmišljamo, komuniciramo. Težko drugače delujemo v dobro vseh tistih, ki jih znamka nagovarja. Da stranka dobi občutek, da je to znamka ZANJ/ZANJO. Da prevedemo strankino dojemanje –  to je znamka ZAME. Kar je edino, kar v resnici šteje.

The post KOLUMNA: ARHITEKTURA SRCA appeared first on Super Znamka.

]]>
https://superznamka.si/kolumna-arhitektura-srca/feed/ 0 7228