Boško Praštalo, ustanovitelj in lastnik licence Superbrands Slovenija, o krožnosti znamk

Aktualno, Kolumne

Dvomim, da bo možno preživeti brez transparentnosti.
krožnost znamk, uvodnik Boško Praštalo
📅 23.11.2021

Ati, a je ta hrana zdrava? Vprašanje, ki ga na dnevni bazi dobim s strani več kot očitno ozaveščene 6-letne Zale in 9-letnega Vida. Pred več kot 30 leti, ko sem bil teh let, se ne spomnim, da smo se o tem pogovarjali. Izredno malo se je o tem govorilo v medijih, kaj šele, da bi same blagovne znamke to sporočale skozi svoje zgodbe, svoje končne izdelke. Zakaj so taka vprašanja vedno bolj pomembna za blagovne znamke? Danes se skupaj z ženo Mirjano odločava, kaj bo v hladilniku, kako bomo doma živeli. V kratkem času bosta Zala in Vid imela svoj hladilnik, svojo družino, svoja pravila. Velika verjetnost je, da bosta čez čas še bolj ozaveščena in da bosta kar zahtevna, s katerimi blagovnimi znamkami se bosta poistovetila. Verjamem, da bo čez 10 let standard, da so blagovne znamke ekološke, trajnostno naravnane, da skrbijo za učinkovito rabo virov ali pa za zmanjševanje odpadkov. Prišli bomo do točke, da nekaj, kar je danes zanimivo, trendovsko postane standard. Dejstvo je, da so generacije, ki prihajajo za nami, drugačne, bolj ozaveščene, da se danes veliko več govori o pomenu čuvanja narave, zdravega načina življenja in da tega nihče ne more ustaviti. Vprašanje je samo, ali se bodo blagovne znamke prilagodile ali ne. Bodo na trgu prisotne še nadaljnjih 30 let ali ne?

V poslu se že nakazuje trend, da ni več najbolj pomembno, koliko bomo zaslužili, ampak se obenem postavlja vprašanje, kakšen vpliv bomo imeli na širšo okolico. Počasi se končujejo časi, ko je bilo vse dovoljeno, ko so se podjetja obnašala, kot da so v vojni, ker je edini cilj dobiček. Sodobne močne blagovne skrbijo:

  • Za svoje sodelavce, da imajo urejeno delovno okolje in kakovostno življenje izven podjetja.
  • Za naravo, ker se zavedajo, da brez narave ni nas in ker je vedno manjša toleranca potrošnika do uničevanja matere narave.
  • Za postavitev novih vrednot, ki imajo izjemen vpliv na celotno družbo.

Čar celotne zgodbe je v tem, da vse to sodoben potrošnik vidi in je pripravljen plačati višjo ceno. Prihajajo časi, ko se bodo blagovne znamke morale vprašati, kako želijo graditi odnos s svojimi potrošniki, sodelavci in poslovnimi parterji. Dvomim, da bo možno preživeti brez transparentnosti, brez, da postanemo krožni v smislu etičnosti, trajnosti, skrbi za ekologijo in obnovljivost virov.

Ostale kolumne

NAGOVOR UREDNICE REVIJE IN PORTALA SUPER ZNAMKA

NAGOVOR UREDNICE REVIJE IN PORTALA SUPER ZNAMKA

Znamke so kot pletenje … sliši se preprosto, kot pri učenju prvih korakov. Potrebujemo le prejo/volno in par pletilk. A potem spoznavamo, da so na voljo različne preje (ki se razlikujejo po sestavi, barvah, debelini), tehnike vzorcev (konveksna elastika, enostavna guma, ozki robi, strokes, tehnične luknje, školjke …), nenazadnje, vse je tudi odvisno od vrste pletilk, ki so različnih oblik, dolžin, vrst materialov, iz katerih so narejene.

OSTANITE V ODNOSU S POTROŠNIKOM

OSTANITE V ODNOSU S POTROŠNIKOM

✍🏻 Nataša Mohorč Kejžar

Z razvojem krize je potrošnik spremenil svoje vedenje. Za dober in stabilen odnos s potrošnikom so za podjetja ključni trije koraki. Iskanje načinov, kako se v teh spreminjajočih časih približati svojim potrošnikom, je pomembnejše kot kdaj koli prej. Blagovna znamka mora tako postati še trdnejši partner potrošniku, saj bo le tako lahko izpolnila njegove potrebe in ohranila močan odnos.

RAZMIŠLJANJA O POSTCOVID DIGITALNI KOMUNIKACIJI

RAZMIŠLJANJA O POSTCOVID DIGITALNI KOMUNIKACIJI

✍🏻 Zoran Savin

Naša življenja so bolj kot kadarkoli prej povezana z digitalno komunikacijo. Ko so se lanskega marca izpraznile ulice, se je celotno poslovanje preselilo na splet in druge oblike interaktivne komunikacije. V Angliji …

DOBRODOŠLI V BETA VERZIJI 2.021

DOBRODOŠLI V BETA VERZIJI 2.021

✍🏻 Blaž Kocjančič

Ko počasi odstranjujemo hroščato in virusov polno verzijo 2.020 s svojega operacijskega sistema, ne smemo ignorirati slona v sobi. Leto, ko so postali …

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja