KOLUMNA: Vsaka zgodba je lahko pravljična, če jo povemo na pravi način

Aktualno, Kolumne

📅 20.10.2023

Aljaž Peklaj, partner in strateški direktor, bold.group

Veseli december je čas, ko se zazremo skozi celotno leto, naredimo evalvacijo dosežkov in nastavimo cilje za prihodnje leto. To je tudi čas, ko nas prevzame praznično vzdušje in, če se sprehodimo skozi ulice večjih mest, se vse zdi pravljično.

Pravljičen pa je tudi sprehod skozi marketinške kampanje, ki jih lahko zasledimo v tem času. In teh ni malo. Na prvi pogled se zdi, da nas pravljičnost skozi različne zgodbe spremlja le v otroštvu, ko nam starši pripovedujejo o junakih, ki vedno, kljub zapletom v zgodbi, na koncu doživijo srečen razplet.

A če pogledamo okoli sebe, ugotovimo, da nas zgodbe s pravljično vsebino pravzaprav spremljajo na vsakem koraku. Tudi v marketinških kampanjah lahko srečamo lik, katerega zgodbo spremljamo. Ta se trenutno sooča z izzivom in za svoj »problem« išče ustrezno rešitev, ki mu jo čudežno ponuja oglaševalec s svojim izdelkom ali storitvijo. Lahko bi torej rekli, da so marketinške kampanje pravljice za odrasle, le z resnično zgodbo in vsebino.

Čeprav te zgodbe lahko spremljamo skozi celotno leto, smo na njih najbolj pozorni ravno v tem času, ko nas pravljičnost še bolj prevzame. In ni naključje, da oglaševalci ravno zdaj dodajo še ščepec pravljičnosti, ki pomaga prodajati.

Šele ob začetnih vzdihljajih sem opazil prvo lansko božično kampanjo, ki je ponazarjala ravno to, o čemer govorim. Gre za kampanjo britanske verige supermarketov Asda, ki so po skoraj 20 letih oživili lik iz filma Elf, ki ga je leta 2003 odlično odigral Will Ferrell. Po mojem mnenju je to idealni čas za oživitev tega kultnega lika, ki je verjetno našel dom v srcih nas vseh ljubiteljev božičnega časa,  zlasti pri otrocih. Po nekaj težkih letih epidemije, ko praktično nismo »smeli« preživljati časa skupaj, so ravno oglaševalci tisti, ki nam v tem času postrežejo s toplino, ki je pravzaprav temelj veselega decembra. In težko bi našli lik, ki pravzaprav pooseblja toplino, človečnost in veselje, ki ga v tem času še kako potrebujemo.

A te kampanje so lahko tudi zelo zavajajoče, oglaševalci pa našo dovzetnost za pravljičnost v tem času radi izkoristijo sebi v prid. Čeprav obožujem film in sem navdušen nad kampanjo, sem bil rahlo razočaran, ko sem se poglobil v ustvarjanje kampanje in ugotovil, da so pravzaprav kadre lika iz originalnega filma le umestili v prostore Asda nakupovalnega centra. In če sem bil kot otrok v razočaran v tistem trenutku, ko sem odkril da božiček pravzaprav ne obstaja, bi lahko podoben občutek opisal zdaj po tej ugotovitvi oz. vsakič, ko ugotovim, da izdelek ali storitev nekega podjetja le ni tako pravljična, kot so obljubljali v kampanji. Se še kdo najde v tej zgodbi?

Pa vendar verjamem, da je kampanja polepšala dan mnogokateremu Britancu, ki je skozi oglas vsaj za trenutek podoživel občutek, ki bi nas moral spremljati na vsakem koraku, ne samo v tem času – toplino.

Za vse, ki smo bolj »digitalci« po duši in radi brskamo za priljubljeni »memeti,« pa je bilo še večje presenečenje, ko smo opazili, da je legenda »memejev« v Ljubljani. In res, nekaj dni kasneje je znamka Flaviar predstavila božično kampanjo, v kateri ima kot božiček glavno vlogo prav on – Hide The Pain Harold, ki je znan po svojem kislem nasmešku. Naključje ali skrbno načrtovana poteza? Rekel bi, da kar oboje. Ponovno je nekdo izkoristil trenutek.

Vir: flaviar.com.

In če so se Britancem otoplila srca, ko so ponovno lahko podoživeli kultni film Elf, se je nam, digitalnim dušam, iskreno nasmejalo, ko smo ponovno lahko videli ta kisel nasmešek. Čeprav prej niti pomislili nismo na to, sem prepričan, da ga bomo od zdaj naprej povezovali z božičem.

Naj bo ta čarobni čas kot opomnik predvsem nam marketingašem, ki snujemo tovrstne kampanje, da pravljičnost lahko najdemo v vsaki zgodbi in skozi vse leto, ne le v božičnem času. Ker vsaka zgodba, pa naj bo posameznikova ali zgodba znamke, je lahko pravljična, če jo povemo na pravi način.

Ostale kolumne

KOLUMNA: Vrednote podjetnika narekujejo poslovno etiko podjetja

KOLUMNA: Vrednote podjetnika narekujejo poslovno etiko podjetja

Za blagovno znamko radi uporabimo definicijo “blagovna znamka je to, kako obnašanje znamke dojemajo drugi”. Znamčenje se torej v prvi vrsti navezuje na kulturo, vrednote, identiteto in njegovo bistvo – to je tista izkušnja, ki jo potrošnik dobi. Bolj kot je edinstvena in pristna, močnješa je blagovna znamka. In na tem mestu vas vabim, dragi bralci, da si zastavite novo vprašanje: Kdo je lahko bolj edinstven in pristen od nas samih samih?

KOLUMNA: Hudičev odvetnik proti avtentičnemu načinu vodenja.

KOLUMNA: Hudičev odvetnik proti avtentičnemu načinu vodenja.

Pomembno se je zavedati, da nismo »sestavljeni« samo iz dobrih delov  – vrednot, lepih želja in sanj, torej lastnosti, ki jih imajo drugi najbolj radi pri nas. Za večino ljudi je lahko tisto, kar je za nas naravno, tudi precej grdo. Ko smo recimo preveč kritični, nekomunikativni, osorni, obsojajoči ali togi, smo verjetno najbolj resnični – vendar nismo najboljši. In to niso deli našega »avtentičnega jaza«, ki ga želimo javno razkazovati ali pa, da postane del naše osebne znamke. Kljub pozitivnim stranem avtentičnost prinaša izzive.

KOLUMNA: Modrosti z ulice.

KOLUMNA: Modrosti z ulice.

Ta ulična modrost, po kateri se ravnajo največji strategi največje igre z žogo na svetu, pa bi morala biti tudi vodilo vseh, ki se ukvarjamo z znamkami…

KOLUMNA: Govori, kar delaš. In obratno.

KOLUMNA: Govori, kar delaš. In obratno.

Z izražanjem svojih lastnosti, posebnosti, drugačnosti, stališč in mnenj znamka izrazi kdo je, postane bolj poosebljena in tako se lahko približa ciljnim javnostim ter splete tesnejše vezi na podlagi skupnih lastnosti, zanimanj in prepričanj. Seveda se približa določenim javnostim, od drugih pa se lahko z jasnim izražanjem svojega jaza oddalji, ampak tesnejše vezi s prvimi lahko zagotovo pomenijo večjo pripadnost, dolgoročen odnos, zvestobo, tudi zagovorništvo. To velja tako za eksterne kot interne javnosti.

KOLUMNA: Čustva in Romantika v marketingu: Ključ do Src in Znamk

KOLUMNA: Čustva in Romantika v marketingu: Ključ do Src in Znamk

V marketingu in oglaševanju se romantične tehnike vedno bolj uporabljajo kot orodje za pritegovanje pozornosti potrošnikov. Ta pristop ne le trka na vrata naših čustev, ampak išče pot do našega poistovetenja s sentimentalnimi temami, ki odmevajo v naših srcih. Toda…Je romantika vedno zmagovalna formula?

KOLUMNA: Romantizem v oglaševanju znamkinih zgodb

KOLUMNA: Romantizem v oglaševanju znamkinih zgodb

Romantizem je evropska umetnostna smer v prvi polovici 19. stoletja, ki poudarja zlasti subjektivnost, čustva, domišljijo. FRAN ga definira kot odnos do sveta, v katerem prevladujejo čustva, domišljija, nestvarnost.

Romantika je bila do neke mere odziv na razsvetljenstvo in racionalizem. Poudarjala je čustveno, individualno, subjektivno, iracionalno, domiselno, spontano.

Kaj pa ima romantizem z oglaševanjem?

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja