📅 20.08.2022

Zvezek iz kamna?

Morda si tega zelenega premika še povsem ne predstavljamo, a vendarle velja razmišljati o invencijah tudi na področju papirja, ne le plastičnih embalaž. 

Zvezki, notesniki, blokci za pisanje iz kamna? To naj bi bil trenutni revolucionarni material, ki naj bi prakse offline zapisovanja subvertiral v trajnostne in okolju prijazne. Material naj bi bilo moč reciklirati, obenem pa je tudi vodoodporen. Ponudniki tovrstnih izdelkov pri promocijskem komuniciranju izpostavljajo, da v procesih izdelave tako ne uporabljajo (in posledično ne uničujejo) dreves, prav tako tudi vode ne ter, da so narejeni iz 60 % manj škodljivih emisij ogljika. 

“Papir” naj bi bil izdelan iz zmesi kalcijevega karbonata in zelo upogljivega vsestranskega materiala, ki ga pridobijo iz zmletega recikliranega naravnega kamna. Ta material se običajno uporablja pri zobnih pastah, v dekorativni kozmetiki in farmacevtskih pripravkih.

Ideja za tak zvezek je vzniknila v Tajvanu in jo je kmalu kasneje razvilo manjše podjetje iz Avstralije, ki danes proizvaja mnoge linije alternativnih papirnatih izdelkov; od zvezkov, skicirnic do planerjev. Pri izdelavi uporabljajo tudi zelo majhno količino smole, s katerimi ustvarijo šive, ki tako izdelane strani zvezka držijo skupaj. Predstavljajo pravi hit offline zapisovanja, ki morebitno polito tekočino obvladuje bolje kot marsikateri digitalni zapisovalec naših idej in vsebin (preprosto: spereš pod vodo, obrišeš in zvezek je kot nov). 

Ta trajnostni izdelek skuša slediti misiji ohranjanja okolja z opozarjanjem, da drevesa potrebujejo desetletja in desetletja, ko si končno nazaj opomorejo, zrastejo. Številni papirnati izdelki v Združenih državah Amerike prihajajo iz plodnih kanadaskih gozdov – v samo 20 letih podrejo skoraj 30 milijonov hektarjev gozdov, kar je približno v velikosti zvezne države Ohio.

Bi prešli na papir iz kamna? To je vprašanje, ki si ga ta trenutek zastavljamo mnoge branže pri iskanju alternativ papirnatim izdelkom. To vprašanje se bo vsekakor v bližnji prihodnosti za vse nas še poglabljalo, saj se tudi sam les izredno draži (marsikje tudi za več kot 70 %), kar bo dodatno rezultiralo v pospeških iskanja alternativ. Po drugi strani pa se tudi ta alternativa še ni dodobra usidrala kot najbolj optimalna, saj tudi kalcijev karbonat sam po sebi ni nikoli ogljično nevtralen. 

Ostali prispevki

Superbrands Slovenija 2022.

Superbrands Slovenija 2022.

Gala podelitev nagrad. SUPERBRANDS SLOVENIJA 2022 Gala podelitev nagrad Drugi septembrski petek je v Four Points by Sheraton Ljubljana Mons potekala...

BRANJE: Small Data.

BRANJE: Small Data.

Mali podatki za velike zgodbe. BRANJE: SMALL DATA.  Avtor knjige: Martin Lindstrom Izdal in založil: Medijski partner, 2016 Mali podatki za velike...

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja