ZNANJE, VÉDENJE: Vertical Video Masterclass, Tik Tok za organizatorje dogodkov, Akcijski plan in AI maskote…

Aktualno, Prispevki

📅 10.06.2024

TikTok in trendi video vsebin

Strokovnjaki s področja marketinga opredeljujejo video kot vizualni medij, katerega največja prednost je posredovanje informacije na način, ki ga je enostavno razumeti in si zapomniti. V današnjem svetu ima tovrstni način posredovanja informacij monopol nad občinstvom, saj ljudje danes prejemamo informacije praktično na vsakem koraku in z vsakega »čajnika«.

Z vidika znamčenja pa video ni nič manj vreden medij, saj humanizira blagovno znamko in učinkuje na povečanje sodelovanja s ciljno skupino, in sicer na račun vzbujanja čustev.

Čustva so najmočnejša sila, ki vpliva na vedenje in procese odločanja. Ko se blagovne znamke prek video vsebin dotaknejo čustev občinstva, ustvarijo povezavo med znamko in posameznikom, neke vrste »rapport«, kar (lahko) neposredno vpliva na trženjsko uspešnost znamke.

Tako lahko z ustvarjanjem visokokakovostnih video vsebin promoviramo znamke, povečamo prodajo in pridobimo zaupanje strank. A tako močan učinek ni preprosto doseči, enkrat lahko že uspe, vendar k sistematičnemu uspehu prispeva učinkovita strategija tako imenovanega vertikalnega videa

Naslednjo generacijo voditeljev vertikalnega videa usposabljajo Alumni EF in CPOEF. Januarja je tako potekalo izobraževanje TikTok & Vertical Video Masterclass.

TikTok velja za povzročitelja revolucije vertikalnega videa. In kot je že na začetku usposabljanja izpostavil eden od predavateljev: »Gor ni samo mularija. Na TikToku se da komunicirati tudi resne stvari.«.

Za to mora TikTok strategija vključevati tri elemente: marketinško strategijo, vsebinsko strategijo in cikel. Kar zadeva cikel, je dodal: »TikTok si zapomni vaš uspeh.«. Kar pomeni, da si lahko vmes privoščite oddih in nekaj časa ne ustvarjate, pri tem pa vaš profil ne bo izgubil priljubljenosti. A to nam da hkrati vedeti, da si algoritem zapomni tudi naš neuspeh, kar ponovno nakazuje na pomen strategije.

Vsi predavatelji so delili znanje iz izkušenj. Vsak modul pa je trajal 2 – 3 ure. Udeleženci smo odnesli ogromno. A, če strnem (ponovno) v tri elemente, pri vertikalnem videu se osredotočite na kreativnost, kvaliteto in konsistenco.

Vir: alumnief.si.

Akcijski plan in AI maskote

Pospešen razvoj umetne inteligence tudi strokovnjake v svetu digitalnega znamčenja vse bolj spodbuja k njeni uporabi. Gostje prvega januarskega članskega meetupa 2024 pod okriljem Društva za marketing Slovenije (DMS) so jo tudi označili za najbolj vročo v letošnjem letu. Sodeč po dvignjenih rokah (tisti, ki jo že uporabljajo), smo očitno res tu. AI orodja so pripomoček pri vsakodnevnem delu.

Vselej in najprej si je pa treba odgovoriti na vprašanje, kako si lahko z umetno inteligenco pomagamo, če izhajamo iz svojih izzivov. Na srednji in dolgi rok bodo pri teh nalogah poslovno uspešni predvsem tisti, ki se bodo šli (ali se že gredo) obrnjeno logiko: ne uporaba zgolj zaradi tehnologije same, ker je to trendi in »in«, ampak razvoj konceptov in reševanje obstoječih izzivov s pomočjo umetne inteligence.

Z eno nogo smo tudi že v fazi potapljanja, iz web3-ja počasi stopamo v fazo »immerse«, kot je osvetlil Niko Klanšek iz Kenmare DAO. Vstopanje v tretji svet, v katerem še ni tolikšne gneče, kot v prvem in drugem svetu (web1, web-2), obenem terja (ali posamezniku nalaga) večji vložek v njegovo proaktivno vlogo, ki jo seveda lahko izkoristi tudi kot svojevrstno prednost. Za nekatere navdihujoče, za druge pa je morda že strahljivo si zamisliti, da bo praksa ustvarjanja lastnih AI maskot in avatarjev (namesto klasičnih profilov), gibanja, obnašanja postala tako rekoč samoumevna. Vse to bo subvertiralo tudi gibanje znamk v digitalnem svetu.

Brez regulative tu ne bo šlo. Posledično se bodo vzpostavila tudi nova merila in kriteriji za merjenje uspešnosti znamk.

Vir: DMS.

»Trajnost ni nekaj za zraven«

V raziskavi McKinsey & Company kar tri četrtine potrošnikov generacije Z meni, da je trajnost pomembnejša od blagovne znamke pri odločanju o nakupu. Prav ta vpliv mlajše generacije (Z) je za več kot 20 % povečal tudi naklonjenost starejših generacij k trajnostnim znamkam, so raziskovali na poslovni šoli Wharton. Potrošniki pa tudi sami zaposleni v podjetih se vse bolj usmerjajo v delovanja v okoljih z močno ozaveščeno kulturo. Center poslovne odličnosti na Ekonomski fakulteti je v luči februarskega dogodka CPOEF E-talk: Dobri, umazani, zli v trajnosti pomenljivo izluščil dve temeljni premisi: Trajnost ni nekaj za zraven. Trajnost je poslovni imperativ. V duhu teh pomenov so na dogodku gostili sodelujoče v kritični diskusiji:  Blaž Likozar, Kemijski inštitut, Marko Čuček, regionalni direktor, Unilever,Jelena Vidović, BSC – Regionalna razvojna agencija Gorenjske,Grega Škufca, Alpinia Group.

Vir: Unsplash, Edward Howell.

Povejte Ikei in Nike, da »image« komunikacija ne deluje

Februarja je Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ) gostila zanimivo omizje z naslovom Povejte Ikei in Nike, da »image« komunikacija ne deluje. Dogodek je povezovala Špela Levičnik Oblak, svetovalka uprave Pristop Skupina in direktorica podjetja Elana. Svoje izkušnje in poglede na aktualno tematiko pa so delili Jure Bračko, direktor strateškega marketinga in komuniciranja, Nova KBM, Matjaž Butara, direktor – Upravljanje potenciala, Big Bang in Darja Teržan, izvršna direktorica poslovnega področja Donat, Atlantic Grupa. V nadaljevanju podajamo nekaj ključnih misli, ugotovitev, ki so jih sodelujoči omizja strnili kot ključne pri uspešni gradnji t. i. brand komunikacije, obenem pa potrdili, da potrošniki še zdaleč nismo zgolj racionalna bitja, ki iščemo hitro zadovoljitev potreb.

Uspešno grajenje znamke predvsem pomeni, da je ne potrebujemo spreminjati, preprosto razumemo njen DNK in jo doživljamo. Jasna je njena »aura«, kaj je. Kot je v nadaljevanju pojasnila Teržan, dovolj je najti eno do dve lastnosti, zaradi katerih je znamka v očeh potrošnika vredna, in se potem tega držati – brez pretiranih popustov, akcij (to so kratkoročne aktivnosti).

 Butara je razmišljanje smiselno nadgradil in dobronamerno opozoril, da so podjetja v Sloveniji zaspala na temelju finančnega vrednotenja znamk; če gledaš zgolj kratkoročno, kaj dobiš, si na dolgi rok ustvarjaš škodo (stroški so že tako šli gor, priča smo medijski inflaciji …). A ključna je vendarle tista vrednota, ki je zapisala v DNK znamke; ta na dolgi rok šteje in prinaša.

»Consideration, pricing in retention« pa so po mnenju Bračka ključni trije imperativi pri grajenju znamke. Drži, prej se ločiš kot menjaš banko. Pomembno je, da ohranjaš neko konsistenco v isti sporočilnosti. Celotna komunikacija se mora kot rdeča nit vleči na vseh nivojih marketinga; tudi, ko gre za sponzorstva.

Levičnik Oblak je omizje argumentirano zaključila z mislijo, ki še kako velja: Ljudje si ne bodo zapomnili, kaj smo rekli ali naredili, ampak, kako smo se počutili. Kako vnesti čustvo v znamko? Do te »consideration liste« pa mora znamka sama znati priti.

Vir: SOZ.

Tom Roach: Učinkovita gradnja blagovnih znamk v digitalni dobi

Še en dogodek, ki ga je Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ) gostila pred pomladjo in je zaokrožil prvi kvartal SOZ Akademije 2024, je bil znamčno obarvan. V gosteh je bil podpredsednik za strategijo znamke v marketinški družbi Jellyfish, prejemnik številnih nagrad IPA za učinkovitost ter prvega kanskega leva za marketinško učinkovitost ter zelo zaželen in cenjen govorec na priznanih globalnih marketinških dogodkih (Cannes Lions, Google Firestartes in IPA Effweek), Tom Roach.

Katere so ključne ugotovitve (od mnogih preostalih), ki jih je bilo vredno iz njegovega predavanja izluščiti:

Na splošno opaža razdvojenost med znamkami na eni strani ter njihovim nastopom na trgu na drugi strani. Močne znamke so in bodo še vedno tiste, ki bo znale biti in ostati mentalno in fizično prisotne (»easy to mind, easy to find = strong brand«). V vsakem primeru pa je znamka asociativna mreža in na tej mreži je potrebno in vredno graditi. Oglaševanje mora znati prepričati z dejstvi? Not!! Tako se ne gradijo nakupne intence. Vsaj danes ne (več), saj so potrošniki vpeti v morje možnosti in priložnosti. Poudarek je na premišljenem oglaševanju, pri katerem so čustva pomembna (kot so bila vedno). Kar se samih kanalov tiče … televizija ni mrtva, le dojenčke ima, kot se je Tom metaforično izrazil. To pomeni, da mora veliko graditi še na vseh ostalih platformah, video formatih, tehnoloških napravah … vse to vpliva, kako jo danes gledamo. Če se dotaknemo videa, je Mr. Beast tisti, ki v svetovnem merilu razume, kako to deluje. Kjer je video, tam so možnosti za gradnjo znamk, je Tom še posebej naglasil. A tudi offline kanali niso povsem brez upanja. Po opravljenih raziskavah ni pretirane razlike v marketinških ocenah učinkovitosti gradnje znamk na online kanalih (87 %) in učinkovitostjo gradnje znamk na offline kanalih (80 %), je pa res, kot je v nadaljevanju Tom izpostavil, da so digitalni nastopi in videi vendarle tisti glavni fokus in točka prešitja pri gradnji znamk na srednji in dolgi rok. Čas bo vsekakor pokazal svoje.

Vir: Soz, Tom Roach.

Ostali prispevki

GLOBALNI NAVDIH: HEYDUDE. Vsestranski.  

GLOBALNI NAVDIH: HEYDUDE. Vsestranski.  

HEYDUDE, ki v ZDA velja za eno najbolj priljubljenih in najbolj zaželenih znamk čevljev, je prišla tudi v Slovenijo. Maja so jo predstavili v ljubljanskem BTCju, sama znamkina filozofija pa je že omrežila prve navdušene uporabnike in kupce.

LOKALNI NAVDIH: Balkan Campers. Ljubezen in mir!

LOKALNI NAVDIH: Balkan Campers. Ljubezen in mir!

Balkan Campers je izviren retro koncept, ki ohranja kulturno dediščino. Je strasten v prizadevanjih, da se ohranja planet srečen in nedotaknjen. Spodbuja popotnike, da ga ohranjajo čistega in nedotaknjenega. Rad išče in raziskuje kraje z dušo in nedotaknjeno naravo…

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja