VSAKA TOČKA STIKA JE PRILOŽNOST

Aktualno, Prispevki, Tema

📅 15.05.2024

Znamka ni le logotip ali slogan; je živa entiteta, ki diha s potrošniki in se razvija v dinamičnem okolju. Osebno razumem, da ustvarjanje prepoznavne znamke zahteva več kot le izvrstno vizualno predstavitev; zahteva iskreno komunikacijo, doslednost in angažiranost. To vedenje vestno prenašam tudi na ekipo. V nadaljevanju bom poskusila razložiti, kako znamko narediti prepoznavno, kako jo komunicirati in kaj je pri tem pomembno.

Vir: Unsplash.

Znamka je več kot le izdelki ali storitve; je odraz vrednot, prepričanj in obljub, ki jih daje svojim uporabnikom. Ustvarjanje prepoznavne znamke zahteva jasno opredelitev njenih temeljnih vrednot in misije. Vrednote morajo biti v harmoniji s pričakovanji in željami ciljne skupine. Znamka, ki uspe izraziti svoje jedro na avtentičen način, si zagotovi močno pozicijo na trgu in lojalnost potrošnikov. Strankam vedno povem, kako ključno je, da se njihova znamka zna odzivati in komunicirati s svojim (ali bodočim) potrošnikom. To pomeni, da zna potrošnika tudi slišati, ga razumeti skozi njegovo obnašanje, želje, potrebe in odzive (pred, med ali po izkušnji z znamko). Le skozi dosledno dvosmerno komunikacijo, analizo in s »follow-up« ukrepi lahko znamka ohranja svojo dobro in avtentično kondicijo (pa tudi pozicijo).  Zato je bistveno, da poslušamo in slišimo glas naših potrošnikov. Ta (že skoraj terapevtski) proces je ključen za gradnjo in ohranjanje močne vezi s potrošniki, kar vodi do dolgotrajne zvestobe in uspeha znamke.

Vir: Unsplash.

Komunikacija znamke se ne začne in konča le z oglaševalskimi sporočili. Gre za stalno interakcijo z javnostjo preko različnih kanalov – od družbenih omrežij, blogov, do dogodkov in neposrednega stika s strankami. Vsaka točka stika je priložnost, da znamka dokaže svoje vrednote in izpolni obljube. Komunikacija mora biti dosledna, iskrena in prilagojena posameznim segmentom ciljne skupine, ker je ob koncu dneva ta, ki potrošnika prepriča, zakaj izbrati prav to znamko in ne konkurenčnega ponudnika. V praksi vselej izpostavim sledeče: »Pomembno je, da vibrira z vami. V kolikor bodo vibracije usklajene, je pot uspeha zagotovljena.« Le tako, da bo podjetje z znamko dihalo in jo čutilo, bo uspešno in pristno. Pomembno je, da je vsaka znamka iskrena sama s seboj in to bodo začutili tudi potrošniki v komunikaciji.

Boxed Water is Better. Ditch plastic. Chose plant based.
Vir: Unsplah.

Doslednost v vseh aspektih delovanja znamke – od vizualne podobe, tonalitete sporočil do kakovosti izdelkov ali storitev – je ključna za gradnjo zaupanja. Potrošniki cenijo znamke, ki stojijo za svojimi besedami in izpolnjujejo obljube. Doslednost krepi prepoznavnost znamke in pomaga graditi dolgoročne odnose s potrošniki.

V današnjih dneh, kjer potrošnika zasipamo z neštetimi marketinškimi sporočili, avtentičnost izstopa. Znamka, ki je zvesta svojim koreninam in vrednotam, ki jih iskreno komunicira in dokazuje z dejanji, pridobi spoštovanje in zvestobo. Avtentičnost ne pomeni sledenja vsaki družbeni normi ali trendu; pomeni biti zvest samemu sebi in svojim strankam, tudi če to pomeni zavzemanje nišne pozicije na trgu.

Znamke, ki uspešno vključujejo potrošnike v dialog, ki poslušajo njihove želje in potrebe, ter se na njih odzivajo, gradijo močnejše odnose.

S pomočjo komunikacije na družbenih platformah, preko anket, organizacij dogodkov in drugih metod, znamke uspešno sledijo spremembam v svojem okolju, ter se odzivajo na želje in potrebe potrošnikov. Lahko bi rekli, da potrošniško vedenje deluje kot vrsta navigacijskega orodja, ki znamkam pomaga usmerjati svojo pot proti uspehu.

Nadvse ključnega pomena je, da znamke spremembe predvidijo vnaprej in se jim pravočasno prilagodijo. To je »tricky« del. Del, ki loči bolj uspešno znamko od manj uspešne.

Razumevanje potrošniških navad in preferenc je ključnega pomena za razvoj strategij, ki znamkam omogočajo vzpostavitev močnejših in bolj osebnih vezi s svojimi kupci, kar pripomore h gradnji stabilnih in trajnih odnosov.

Vir slike: Nataša Vihar, LinkedIn.

O avtorici besedila, razmišljanja:

Nataša Vihar je lastnica in direktorica agencije Inlight, kjer vneto gradijo znamke, ki ne samo preživijo, ampak cvetijo v današnjem dinamičnem tržnem okolju. Ustvariti znamko, ki izstopa in ostaja v spominu, ni enostavno. Zahteva zelo jasno vizijo, doslednost, avtentičnost in neprestano interakcijo z javnostjo. To jim pri Inlightu s srčnostjo uspeva, sama Nataša pa uspešne znamke najraje poimenuje kot »kameleone«.

Ostali prispevki

GLOBALNI NAVDIH: HEYDUDE. Vsestranski.  

GLOBALNI NAVDIH: HEYDUDE. Vsestranski.  

HEYDUDE, ki v ZDA velja za eno najbolj priljubljenih in najbolj zaželenih znamk čevljev, je prišla tudi v Slovenijo. Maja so jo predstavili v ljubljanskem BTCju, sama znamkina filozofija pa je že omrežila prve navdušene uporabnike in kupce.

LOKALNI NAVDIH: Balkan Campers. Ljubezen in mir!

LOKALNI NAVDIH: Balkan Campers. Ljubezen in mir!

Balkan Campers je izviren retro koncept, ki ohranja kulturno dediščino. Je strasten v prizadevanjih, da se ohranja planet srečen in nedotaknjen. Spodbuja popotnike, da ga ohranjajo čistega in nedotaknjenega. Rad išče in raziskuje kraje z dušo in nedotaknjeno naravo…

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja