KREATIVNE KAPSULE: EKOLOGIJA MOŽNEGA

Aktualno, Prispevki

📅 14.06.2024

Mednarodni vrtni festival (The International Garden Festival), ki poteka v Les Jardins de Métis / Reford Gardens (Kanada), v letošnji 25. izdaji odpira projekt Ekologija možnega (“The Ecology of Possibility“). Njegov umetniški vodja je ob petindvajseti obletnici povabil oblikovalce k oddaji rešitev, kako si zamišljajo sedanjost in prihodnost vrtov. Skupno je bilo prijavljenih 216 projektov/oblikovalcev iz 30 držav. Štirje najbolj izpostavljeni vrtovi, ki naj služijo kot kreativni in vsebinski navdih (glede na to, da kot revija osvetljujemo tudi različne dogodke o dobrih, odgovornih in trajnostnih praksah), so:

Couleur Nature

Vanderveken, Architecture + Paysage | Saint-Lambert, Québec, Kanada

To je radovedna študija, ki sooča dve viziji vrta. Ne gre za klasično primerjavo narave s kulturo ali naravnega z umetnim, temveč za osvetlitev nesmiselnosti prevladujoče monokulture, ki v svojem bistvu ne služi ničemur razen posameznikovemu hedonističnemu užitku – zalivanje vrta, krošnja trave, polnjenje vrtnih bazenov – kar postopoma vodi k upadanju naše biotske raznovrstnosti.

Vir: Vanderveken, Architecture + Paysage.

Future Drifts

Julia Lines Wilson | Združene države

V prvem letu mednarodnega vrtnega festivala so bile v akcijskem načrtu St. Lawrence Vision leta 2000 opredeljene prednostne rastlinske vrste za zaščito habitata. Ena od teh vrst je bila tudi Anticosti Aster, križanec med rastlinama New York in Rush Asters. 25 let kasneje, kljub zaščiti habitata, ostajata omenjeni rastlinski vrsti še naprej ogroženi. Ta vrt tako odpira vprašanje preteklosti in prihodnosti.

Vir: Julia Lines Wilson.

Rue Liereman / Organ Man Street
Pioniersplanters | Belgija

V tako gosto poseljenem in urbaniziranem območju, kot je Flandrija, je delež zemlje, ki ga zasedajo domači ali zasebni vrtovi (ki jih je približno 2 milijona), ocenjen na 12 %. To je štirikrat večje ali boljše razmerje, glede na skupno površino naravnih območij v regiji. Dokler so takšni domači vrtovi načrtovani in vzdrževani naravno in okolju prijazno, imajo velik potencial, da obenem pomagajo pri zmanjševanju učinkov podnebnih sprememb in izboljševanju biotske raznovrstnosti ter spodbujajo ljudi, da se ponovno povežejo z naravo.

Vir: Pioniersplanters.

Superstrata
mat-on | Italija

Zastavljeni vrt z uporabo geološkega zemljevida ponazarja napetost med svobodo narave in človeško nagnjenostjo k uvajanju reda. Instalacija osvetljuje pomen učenja iz narave, izpostavlja premišljeno povezovanje človeških in nečloveških entitet pri soustvarjanju pokrajin, pri čemer je dinamična interakcija z naravo neizbežna.

Vir: mat-on.

Ostali prispevki

GLOBALNI NAVDIH: HEYDUDE. Vsestranski.  

GLOBALNI NAVDIH: HEYDUDE. Vsestranski.  

HEYDUDE, ki v ZDA velja za eno najbolj priljubljenih in najbolj zaželenih znamk čevljev, je prišla tudi v Slovenijo. Maja so jo predstavili v ljubljanskem BTCju, sama znamkina filozofija pa je že omrežila prve navdušene uporabnike in kupce.

LOKALNI NAVDIH: Balkan Campers. Ljubezen in mir!

LOKALNI NAVDIH: Balkan Campers. Ljubezen in mir!

Balkan Campers je izviren retro koncept, ki ohranja kulturno dediščino. Je strasten v prizadevanjih, da se ohranja planet srečen in nedotaknjen. Spodbuja popotnike, da ga ohranjajo čistega in nedotaknjenega. Rad išče in raziskuje kraje z dušo in nedotaknjeno naravo…

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja