GLOBALNI NAVDIH: TUTTI FRUTTI

Aktualno, Prispevki

📅 31.08.2022

LOKALNI NAVDIH: Tutti Frutti. 

Koncept za vseobsegajoči trend

Na kateri izdelek ali znamko najprej pomislite, ko slišite tutti-frutti? Marsikdo se najprej spomni na mehke barvite bonbone Tutti Frutti, ki so v več variacijah izhajali pod istoimensko blagovno znamko. Marsikatero drugo podjetje pa je potem izdalo svojo linijo tutti frutti bonbonov in to po spet svoji recepturi.

Sam izraz “tutti frutti” je globalno tako ponarodel, da je bližnjica za ekspresijo vseh tistih linij ali trendov, ki se predstavljajo kot nekaj “vsega po malem”. Izdelkov, ki nimajo samo ene linije okusa, barve, odtenka, teksture … ravno nasprotno, prav po maksimalnosti svoje ponudbe se želijo kot taki pozicionirati. Ne iščejo sčiščenih linij, enosmernih zgodb, ampak čarovnijo mnogih okusov, izkušenj, doživetij. Mavrična paleta je tista, s katero želijo prodreti in o(b)stati. Ne obremenjujejo se z invencijo specifičnega, posebnega, točno določenega, ampak z manifestacijo ekstenzivnega, univerzalnega, vseobsegajočega, indiferentnega, enciklopedičnega. Zdi se, da včasih ta formula res (bolje) deluje, ko znamka ne ve (ali ji to niti ni glavni fokus), s katerim izdelkom ali okusom bi se prednostno ali bolje pozicionirala, zato se s premišljeno ponudbo vsega. 

Tutti frutti je izraz, ki izvira iz italijanščine tutti i frutti (v prevodu kot “vse sadje”), in je prvotno označeval pisano slaščico, ki vsebuje različno sesekljano in kandirano sadje (bodisi z naravno bodisi z umetno aromo). Kot taka je simulirala kombiniran okus številnih in različnih vrst sadja. Kot zelo priljubljena slaščica se je v različnih variacijah razvila tudi zunaj Italije, celo v obliki sladoleda. Sadje, ki se uporablja za sladoled tutti frutti, vključuje češnje, lubenico, rozine in ananas, pogosto pa je posut z oreščki. Na Nizozemskem je tutti-frutti kompot iz suhega sadja, ki se postreže kot sladica ali priloga k mesnim jedem. V Belgiji je tutti-frutti sladica, ki običajno vsebuje kombinacijo rozin, ribeza, marelic, suhih sliv, datljev in fig. V Združenih državah Amerike se lahko tutti frutti nanaša tudi na sadje, namočeno v žganju, ali celo na sadje, fermentirano v tekočini, ki vsebuje sladkor in kvas. V Luksemburgu se tutti fruitti nanaša na konzervirano sadno solato. Nenazadnje, v domačih kuhinjah vsi dobro poznamo in ustvarjamo variacije izvrstnih sadnih kup.  

Ne samo v sadju, sladicah, prehrani nasploh, tutti frutti je splošno uveljavljeni koncept in trend v različicah modne in kozmetične industrije ter v pohištveni industriji opreme in dekoracije doma. Nenazadnje, tudi v sami glasbi. Leta 1955 je bila prvič posneta znana pesem Tutti Frutti, ki je postala prva velika uspešnica Little Richarda. S svojim energičnim refrenom, ki se pogosto prepisuje kot “A-wop-bop-a-loo-mop-a-lop-bam-boom!” (besedna izvedba vzorca bobnov, ki si ga je zamislil Little Richard), ter odločnim trdim zvokom in divjim besedilom, je postala ne le navdih za številne njegove prihodnje pesmi, ampak tudi navdih za sam takratni rokenrol.

Tutti frutti ima še mnoge druge, pisane konotacije, tudi v samem slengu urbanega sporazumevanja, a velja za svet znamčenja kot navdih izpostaviti sledeče: tudi vseobsegajoče množice okusov/barvitosti/otipov lahko prinašajo in vnašajo svojevrstno priložnost v pozicioniranju na trgu.

Ostali prispevki

SOUVENIR STAND NATAŠE ČAGALJDECEMBRA EKSKLUZIVNO V SALONU ID:DOMA

SOUVENIR STAND NATAŠE ČAGALJ
DECEMBRA EKSKLUZIVNO V SALONU ID:DOMA

Ljubljana, 28. november 2023 –Naslednjo soboto, 9. decembra 2023, se bo na brunchu v prodajno-razstavnem salonu id:doma slovenskemu občinstvu prvič predstavila londonska blagovna znamke Souvenir Stand. Izdelki za dom ter oblačila in dodatki bodo na Slovenski cesti 9 in v spletni trgovini id:online ekskluzivno na voljo do konca decembra.

ATELIER REBUL

ATELIER REBUL

Dobre zgodbe se zgodijo spontano. Tako se piše tudi zgodba mladega francoskega farmacevta, Jeana C. Reboula, ki se leta 1895 odpravi obiskati očeta v Trabzon, a ga očara križišče na razpotju sveta. Istanbul…

Letošnji 14. PR teater obarvan s Paleto Rešitev

Letošnji 14. PR teater obarvan s Paleto Rešitev

Člani društva ŠS PRSS so prepričani, da bodo tudi letos izvedli inovativen, zanimiv in barvit dogodek. Tema letošnjega PR teatra je Paleta Rešitev, saj se na vsakem koraku srečujemo z izzivi in iščemo rešitve, s katerimi lahko napredujemo. Tako se bomo letos na 14. PR teatru potopili v spekter živahnih strategij in se naučili izbrati lastno pot med raznoliko paleto rešitev. Skupaj bomo zagrabili čopiče in poteze inovacije, kreativnosti ter znanja nanesli na svoje platno.

BRANJE: GLAS

BRANJE: GLAS

Znamke usodno zapeljujejo in zasvojijo – kot železnica v Klesjevi pripovedi, ko opisuje, kako ga je železnica usodno zasvojila, da je v barvo mešal katran, da bi slike dišale kot vlak. Občutja so mu govorila…

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja