GLOBALNI NAVDIH: TUTTI FRUTTI

Aktualno, Prispevki

📅 31.08.2022

LOKALNI NAVDIH: Tutti Frutti. 

Koncept za vseobsegajoči trend

Na kateri izdelek ali znamko najprej pomislite, ko slišite tutti-frutti? Marsikdo se najprej spomni na mehke barvite bonbone Tutti Frutti, ki so v več variacijah izhajali pod istoimensko blagovno znamko. Marsikatero drugo podjetje pa je potem izdalo svojo linijo tutti frutti bonbonov in to po spet svoji recepturi.

Sam izraz “tutti frutti” je globalno tako ponarodel, da je bližnjica za ekspresijo vseh tistih linij ali trendov, ki se predstavljajo kot nekaj “vsega po malem”. Izdelkov, ki nimajo samo ene linije okusa, barve, odtenka, teksture … ravno nasprotno, prav po maksimalnosti svoje ponudbe se želijo kot taki pozicionirati. Ne iščejo sčiščenih linij, enosmernih zgodb, ampak čarovnijo mnogih okusov, izkušenj, doživetij. Mavrična paleta je tista, s katero želijo prodreti in o(b)stati. Ne obremenjujejo se z invencijo specifičnega, posebnega, točno določenega, ampak z manifestacijo ekstenzivnega, univerzalnega, vseobsegajočega, indiferentnega, enciklopedičnega. Zdi se, da včasih ta formula res (bolje) deluje, ko znamka ne ve (ali ji to niti ni glavni fokus), s katerim izdelkom ali okusom bi se prednostno ali bolje pozicionirala, zato se s premišljeno ponudbo vsega. 

Tutti frutti je izraz, ki izvira iz italijanščine tutti i frutti (v prevodu kot “vse sadje”), in je prvotno označeval pisano slaščico, ki vsebuje različno sesekljano in kandirano sadje (bodisi z naravno bodisi z umetno aromo). Kot taka je simulirala kombiniran okus številnih in različnih vrst sadja. Kot zelo priljubljena slaščica se je v različnih variacijah razvila tudi zunaj Italije, celo v obliki sladoleda. Sadje, ki se uporablja za sladoled tutti frutti, vključuje češnje, lubenico, rozine in ananas, pogosto pa je posut z oreščki. Na Nizozemskem je tutti-frutti kompot iz suhega sadja, ki se postreže kot sladica ali priloga k mesnim jedem. V Belgiji je tutti-frutti sladica, ki običajno vsebuje kombinacijo rozin, ribeza, marelic, suhih sliv, datljev in fig. V Združenih državah Amerike se lahko tutti frutti nanaša tudi na sadje, namočeno v žganju, ali celo na sadje, fermentirano v tekočini, ki vsebuje sladkor in kvas. V Luksemburgu se tutti fruitti nanaša na konzervirano sadno solato. Nenazadnje, v domačih kuhinjah vsi dobro poznamo in ustvarjamo variacije izvrstnih sadnih kup.  

Ne samo v sadju, sladicah, prehrani nasploh, tutti frutti je splošno uveljavljeni koncept in trend v različicah modne in kozmetične industrije ter v pohištveni industriji opreme in dekoracije doma. Nenazadnje, tudi v sami glasbi. Leta 1955 je bila prvič posneta znana pesem Tutti Frutti, ki je postala prva velika uspešnica Little Richarda. S svojim energičnim refrenom, ki se pogosto prepisuje kot “A-wop-bop-a-loo-mop-a-lop-bam-boom!” (besedna izvedba vzorca bobnov, ki si ga je zamislil Little Richard), ter odločnim trdim zvokom in divjim besedilom, je postala ne le navdih za številne njegove prihodnje pesmi, ampak tudi navdih za sam takratni rokenrol.

Tutti frutti ima še mnoge druge, pisane konotacije, tudi v samem slengu urbanega sporazumevanja, a velja za svet znamčenja kot navdih izpostaviti sledeče: tudi vseobsegajoče množice okusov/barvitosti/otipov lahko prinašajo in vnašajo svojevrstno priložnost v pozicioniranju na trgu.

Ostali prispevki

Superbrands Slovenija 2022.

Superbrands Slovenija 2022.

Gala podelitev nagrad. SUPERBRANDS SLOVENIJA 2022 Gala podelitev nagrad Drugi septembrski petek je v Four Points by Sheraton Ljubljana Mons potekala...

BRANJE: Small Data.

BRANJE: Small Data.

Mali podatki za velike zgodbe. BRANJE: SMALL DATA.  Avtor knjige: Martin Lindstrom Izdal in založil: Medijski partner, 2016 Mali podatki za velike...

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja