Boško Praštalo, ustanovitelj in lastnik licence Superbrands Slovenija, o krožnosti znamk

Aktualno, Kolumne

Dvomim, da bo možno preživeti brez transparentnosti.
krožnost znamk, uvodnik Boško Praštalo
📅 23.11.2021

Ati, a je ta hrana zdrava? Vprašanje, ki ga na dnevni bazi dobim s strani več kot očitno ozaveščene 6-letne Zale in 9-letnega Vida. Pred več kot 30 leti, ko sem bil teh let, se ne spomnim, da smo se o tem pogovarjali. Izredno malo se je o tem govorilo v medijih, kaj šele, da bi same blagovne znamke to sporočale skozi svoje zgodbe, svoje končne izdelke. Zakaj so taka vprašanja vedno bolj pomembna za blagovne znamke? Danes se skupaj z ženo Mirjano odločava, kaj bo v hladilniku, kako bomo doma živeli. V kratkem času bosta Zala in Vid imela svoj hladilnik, svojo družino, svoja pravila. Velika verjetnost je, da bosta čez čas še bolj ozaveščena in da bosta kar zahtevna, s katerimi blagovnimi znamkami se bosta poistovetila. Verjamem, da bo čez 10 let standard, da so blagovne znamke ekološke, trajnostno naravnane, da skrbijo za učinkovito rabo virov ali pa za zmanjševanje odpadkov. Prišli bomo do točke, da nekaj, kar je danes zanimivo, trendovsko postane standard. Dejstvo je, da so generacije, ki prihajajo za nami, drugačne, bolj ozaveščene, da se danes veliko več govori o pomenu čuvanja narave, zdravega načina življenja in da tega nihče ne more ustaviti. Vprašanje je samo, ali se bodo blagovne znamke prilagodile ali ne. Bodo na trgu prisotne še nadaljnjih 30 let ali ne?

V poslu se že nakazuje trend, da ni več najbolj pomembno, koliko bomo zaslužili, ampak se obenem postavlja vprašanje, kakšen vpliv bomo imeli na širšo okolico. Počasi se končujejo časi, ko je bilo vse dovoljeno, ko so se podjetja obnašala, kot da so v vojni, ker je edini cilj dobiček. Sodobne močne blagovne skrbijo:

  • Za svoje sodelavce, da imajo urejeno delovno okolje in kakovostno življenje izven podjetja.
  • Za naravo, ker se zavedajo, da brez narave ni nas in ker je vedno manjša toleranca potrošnika do uničevanja matere narave.
  • Za postavitev novih vrednot, ki imajo izjemen vpliv na celotno družbo.

Čar celotne zgodbe je v tem, da vse to sodoben potrošnik vidi in je pripravljen plačati višjo ceno. Prihajajo časi, ko se bodo blagovne znamke morale vprašati, kako želijo graditi odnos s svojimi potrošniki, sodelavci in poslovnimi parterji. Dvomim, da bo možno preživeti brez transparentnosti, brez, da postanemo krožni v smislu etičnosti, trajnosti, skrbi za ekologijo in obnovljivost virov.

Ostale kolumne

VSTOPITE V DOBO PRISTNOSTI

VSTOPITE V DOBO PRISTNOSTI

Vstopite v dobo pristnosti Izzivi, s katerimi se je soočilo človeštvo v zadnjih dveh letih, so potrdili pomembnost komunikacije na vseh nivojih –...

TikTalk EPIZODE

TikTalk EPIZODE

TikTalk epizode DD Studios in beglobal agency (sedaj bold.group) v sodelovanju z ALUMNI Ekonomske fakultete predstavljajo in nadaljujejo TikTalk,...

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja