ARHITEKTURA V ZNAMČENJU: BOŠKO PRAŠTALO.

Aktualno, Kolumne

KOLUMNA: BOŠKO PRAŠTALO.
📅 26.04.2023

Pod besedno zvezo arhitektura znamke si predstavljam izredno široko področje, ki seveda vključuje pester nabor dejavnikov: od dolgoročne vizije znamke, strateškega pozicioniranja glede na potrošnike, ekipe, ki diha z znamko, do znanja in denarja, ki so na voljo pri ustvarjanju določene znamke. Predvsem je to dolgoročen proces, hkrati pa ne smemo pozabiti, da zaradi nešteto dejavnikov večina znamk potrebuje unikatni prostor, unikatno arhitekturo. Žal velikokrat pri arhitekturi znamk pozabimo na te dejavnike in na dejstvo, da ustvarjanje potrebuje svoj čas, tako pri ustvarjalcih kot potrošnikih. V tem svetu se instantne rešitve pač ne obnesejo.  

Ko sem pred leti začel postavljati arhitekturo znamke Boško Praštalo Poslovno mreženje, sem se večine zgoraj napisanega zavedal. Izredno pozoren pa sem bil na tri dejavnike, in sicer:

  • Znanje – sam sem nemočen, nimam toliko znanja, da bi lahko sam ustvaril vrhunsko znamko.
  • Denar – imam omejena sredstva, veliko premalo denarja za vse ideje.
  • Čas – ekipa potrebuje čas, da ustvarja top zgodbo, in trg potrebuje čas, da me prepozna kot strokovnjaka za mreženje.

Prvi večji mejnik je bil, ko sem se odločil napisati knjigo o mreženju. Moje redke zahteve so bile, da je vse, kar delam TOP, da kupci imajo neko konkretno korist, da sem povsem avtentičen in ponosen na produkte oziroma storitve, ki jih ponujam. Ključno je bilo, da aktiviram prave ljudi, ki bodo verjeli vame, v zgodbo mreženja. Zakaj je bilo to tako pomembno? Drugače ne bi dajali od sebe 110 odstotkov, ne bi zlili sebe, svoje znanje v projekt, ne bi želeli svoje znamke povezovati z mano, kaj šele delali ob čudnih urah. Zgolj pri nastajanju knjige in prodajne spletne strani smo imeli izzive, ki jih povprečna ekipa ne bi prežvečila. Vsak izmed nas je delal napake, učili smo se drug od drugega, prav ponosen sem, da smo v procesu dela predvsem skušali razumeti drug drugega in prav nikoli iskali prazne izgovore ne obtoževali druge za lastne napake. Čista zmaga je bila, ko smo držali knjigo Mreženje v roki, in zdaj prejemamo pohvale, komentarje, da premikamo meje in puščamo pozitivno sled na trgu.

Najpomembnejša odločitev je bila, ko sem si dovolil, da različni arhitekti vplivajo na proces ustvarjanja znamke Boško Praštalo Poslovno mreženje.

Ostale kolumne

KOLUMNA: ČAROBNOST SE SKRIVA V DRZNOSTI IN VZTRAJNOSTI

KOLUMNA: ČAROBNOST SE SKRIVA V DRZNOSTI IN VZTRAJNOSTI

Vsak človek ima možnost, da se spremeni, in sicer s pomočjo spremembe lastne perspektive na dogajanje. Predstavljajte si ulico podnevi. Sedaj pa si jo predstavljajte ponoči. Ista ulica je čez dan nestrašljiva, ponoči pa grozljiva in čutimo utripanje srca v grlu. Perspektiva je vse in nanjo lahko vplivamo, potem pa nadaljujmo drzno in vztrajno.

KOLUMNA: REZERVIRANO ZA PRAZNIKE

KOLUMNA: REZERVIRANO ZA PRAZNIKE

V prazničnem času ljudje še bolj na stežaj, kot ponavadi, odpremo svoje denarnice. Zato jih v upanju – da jih bomo odprli pri njih – na stežaj odprejo tudi trgovci. In s čarobnimi zgodbami, ki se človeka dotaknejo, zaigrajo na čustvene note nas kupcev.

Komentarji

0 komentarjev

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja